Втори взрив в "Арсенал"

12 септември 2012 в 09:09 2484 1

Огънят, възникнал в склад на завод „Арсенал“, е потушен. Снимка: БГНЕС
Огънят, възникнал в склад на завод „Арсенал“, е потушен. Снимка: БГНЕС

Тази сутрин отново избухна взрив във военния завод "Арсенал". По информация на ОДМВР-Стара Загора взривил се е цех в завод 3 на "Арсенал" за производство на барут. Няма пострадали, нанесени са материални щети. 

В резултат на взрива има запалени съоръжения и треви, огънят е погасен. Няма опасност за работниците и за населението. 

Очевидци съобщиха, че над завода има огромен облак дим. На място има няколко полицейски екипа, има пожарни и линейки. Информация какво е предизвикало инцидента все още няма. Най-вероятно става въпрос или за човешка небрежност или производствена авария.

Сигналът за втория взрив е подаден в 8.39 часа, уточни пред "Фокус" областният управител на Стара Загора Недялко Недялков. По думите му след взрива е възникнал локален пожар около цеха в завод 3 на "Арсенал" за производство на барут. 

Групите на „Пожарна безопасност и защита на населението” са на място, извършва се работа по замерване на въздуха. Вчера след първия взрив нямаше превишение на нормите. Останалите цехове на завода функционират нормално, каза той. На около 10 километра има стационарна станция на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и се прави мониторинг на въздуха. 

Освен това подготвяме мобилна кола, която да замерва цял ден въздуха в Казанлък, каза той. Днес ръководството на завода трябва да даде обяснение за причините на взрива. Следствените органи също работят по изясняването на причините.

Няма опасност за жителите, защото е направено измерване на въздуха. Няма пострадали, потвърди пред журналисти в парламента зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

В парламента обобщената информация по инцидента представи главен инспектор Красимир Георгиев в Служба „Контрол на общоопасните средства” в Главна дирекция „Национална полиция”. По думите му взривът е станал в 08.35 часа в завод три, цех 140 на завод „Арсенал” в Казанлък. "Вследствие на локалния взрив е възникнал пожар, който е потушен със силите на ведомствена пожарна и на служители на Министерство на вътрешните работи. Няма пострадали граждани и служители на завод „Арсенал”, не са установени щети. В момента групите работят. Според информацията, с която разполагаме, при технологична операция в помещение, в което се работи с барут, при почистване на самите съоръжения е възникнал локален взрив", каза Георгиев.

Той посочи, че няма връзка между вчерашния взрив и днешния взрив. „Към момента не разполагам с информация какво количеството взрив е избухнало. След локалния взрив, се е получил пожар и всичко е потушено, каза Георгиев. Когато работим с взривни вещества, такива неща се случват, има риск и не можем да кажем дали ще се случат или не в бъдеще, каза Георгиев. 

За днешния случай ни е почти ясно, че става дума за недобро вземане на мерки за безопасност, докато за вчерашния комисия работи, не можа да кажа нищо повече, каза изпълнителният директор на завод „Арсенал” в Казанлък Николай Ибушев, цитиран от "Фокус". Той е категоричен, че между двата случая - от вчера и днес, няма никаква връзка и те са възникнали на стотици метри един от друг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!