Мария Габриел започва борба с фалшивите новини

OFFNews 30 август 2017 в 12:41 4352 6

Мария Габриел

Еврокомисарят по дигитализацията Мария Габриел обяви, че започва систематична работа срещу разпространението на фалшиви новини.

На брифинг в Брюксел Габриел коментира, че иска да чуе мнението на европейските граждани и компании за това как Европа може да се справи с фалшивите новини. Тя ще започне публични консултации, след които ще бъде организирана и експертна група. Важно е всички да работим заедно: изследователите, медиите и институциите. Следващите два-три месеца ще са особено важни в това отношение, заяви Габриел, цитирана от EUObserver.

Друга цел в работата на българския еврокомисар е да върне европейските държави на картата на световните сили, разполагащи със суперкомпютри. "Има опасност специалистите да напуснат европейския континент. (...) Трябва да сме много честни със себе си. В момента не сме дори в Топ 10 или Топ 5 в света, но имаме потенциал да станем", казва Мария Габриел. 

Суперкомпютрите се използват за мащабни разработки в различни сфери, например в климатологията, медицината или сеизмологията. В момента класацията на най-големите сили в тази област се оглавява от Китай. Там са разположени двата най-мощни суперкомпютъра в света. На трето място е Швейцария, а на най-предна позиция от държавите в ЕС е Великобритания - на 11-то място. На 13-то е Испания, на 14-то - Италия. Освен Китай и Швейцария, местата в Топ 10 се заемат от САЩ и Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

01.09 2017 в 23:53

Много просто бе, госпожа! Забрани БиБиСи, и Европа ще спре да е източник на фалшиви новини.

А колкото до суперкомпютрите, и трите най-големи в Галактиката да ти дадат, те не ти трябват - за тебе Топ-10 е повече от Топ-5, даже без цялата следваща каша:)
Какви суперкомпютри - за какво, и кой? Сами по себе си, те са само свръхсметала. И? Ти например, за какво използваш калкулатора в свръхтелефона си? За нищо? Е, и останалите като тебе, също не се нуждаят от изчислителна мощност, понеже не знаят нито как, нито даже какво да смятат.
Или ти можеш да формулираш задача за суперкомпютър?:)))

12021

4

bls

30.08 2017 в 17:30

Ся .. не че се хващам за това, но жена с такива тънки устни (без устни) да не ти е в къщата ..

10571

3

Hissarion

30.08 2017 в 17:03

Ето мария-габриел два-три месеца ще организира групи за борба с фалшивите новини, после няколко месеца ще води дискусионни кръжоци по темата, още няколко месеца ще тръби за възхитителните идеи, които са възникнали на тези сбирки. Накрая една сюрия народ ще са яли и пили покрай тоз гьонсурат и ще са доволни. А после някой се чуди какво правел един комисар по дигитализацията. Как какво - ръководи водопада.

7447

2

MeduimShark

30.08 2017 в 16:59

Селянката добре се е ориентирала у Брюксел. Ей, Брюксел, Брюксел, имаш ли пари? Имаш ли парииииииииииииии. Готини жени? Не че тя е готина. Така се пее в песента. Нашта обаче е напипала една мъглява ниша да си живее безметежно форевер. Нема лошо.