Мая Манолова: Излишъкът в бюджета може да гарантира отпадането на таксите за детски градини и ясли

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2019 в 17:41 3393 5

„За да отпаднат напълно таксите за детски градини и ясли на всички деца у нас е нужно в бюджета за 2020 г. да бъде заложена сумата от 66 млн. лева“, обяви в своя позиция Мая Манолова по повод предложението на управляващата коалиция таксите за детски градини и ясли на социално слабите семейства да се поемат от държавата.

Според Манолова отчетеният излишък за 9-месечието е около 2 млрд. лева по данни на правителството, тоест осигуряването на 66 млн. лева за децата е напълно възможно.

Манолова подчерта, че не само социално слабите деца, но всички български деца в тази възраст следва да бъдат освободени от такси.
„Всяко дете има право на образование, но не всеки родител може да си го позволи“, посочва тя и напомня, че голяма част от родителите не могат да плащат такси поради ниски доходи. По думите й деца, не посещавали детски заведения, след това по-лесно отпадат от училище, а инвестициите в ранно детско развитие имат най-висока възвръщаемост. „Осигуряването на таксите от бюджета би било и стимул за подобряване на раждаемостта на фона на демографската криза“, аргументира се Манолова.

„Проблемът в столицата и някои от другите големи градове е в липсата на места в детските градини и ясли. За София са нужни 35 нови детски градини за чакащите 7000 деца. Това би струвало около 70 млн. лв. само в столицата“, посочва Манолова.

В момента в проекта на бюджета за 2020 г., в чл. 101, са предвидени до 70 млн. лв. за изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища в цялата страна, които средства очевидно няма да са достатъчни за решаване на проблема през 2020 г. „Затова смятам за справедливо предвидената в чл. 101 сума за 2020 г. от до 70 млн. лева да бъде увеличена на до 100 млн. лв.“, обосновава се още Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23323

5

Стефан

18.11 2019 в 00:20

Емануилисе, проблемът не е в разплаканите близки пред операционната. Проблемът е в диагнозата.
Манолова не е диагнозата, тя е воят на циганките в градинката пред операционната.
Понеже народът е завил като вълк в пряспа. Къде от глад, къде от безнадежност.
Операцията, с която се прочу. Технологията за това, въвеждах в края на 80-те. Ако още не са дадени на циганите, тия апарати още трябва да се въргалят във вашите складове. Питай къде са. Не толкова да си ги прибера, колкото защо не са използвани толкова години. Зер методиката беше достъпна за средноквалифициран хирург преди 30 години. А сега се явява подвиг(((
Хубаво, че си го направил. И тогава струваше 8 - 12 часа. Не чак такова, но сложно за времето си.
Обаче никога няма да простя нито на чиновниците, нито на "ефективните менъжери".

12362

4

Хуан

17.11 2019 в 20:29

Евтин, супер евтин популизъм. Никой не го притеснява размерът на таксата, а липсата на места и качеството на услугата. До Бабстунде-правителствата и на Костов, и на Дедо, и на Станишев погасяваха дълг с излишък, ма кат доде Баце на власт, това беше незабавно прекратено.

5984

3

Бабатунде

17.11 2019 в 19:02

Аз да питам, познанията ми по икономика не са невероятни, но защо никога бюджетен излишък не се дава за покриване на държавни дългове ?

5300

2

квазимодо

17.11 2019 в 18:22

Бетер ония специалист по всичкология - Слабаков. Аз , за да се харесам на всички ще дам предложение парите от бюджета да се дадат на пенсионерите , за детски безплатни ясли и градини , за безплатно здравеопазване , безплатен транспорт и накрая за безплатна трапанация на черепа да се види има ли нещо вътре.

13873

1

emanuilis

17.11 2019 в 18:09

Ясно. Тук ще наблюдаваме принципа „на всяко гърне, мерудия".
Ако ми се наложи да протестирам за нещо, ще очаквам #МаяМа да „изскочи зад ъгъла".