КЗК: Лукойл злоупотребява с монопол, прилага ценова преса на конкурентите си

OFFNews 29 септември 2022 в 16:47 9065 6

Лукойл
Бензиностанция на Лукойл.

Комисията за защита на конкуренцията обяви, че Лукойл България е злоупотребил с монопол и е оказвал ценова преса на конкурентите си.

Това е установило разследване за злоупотреба с монополно положение на антимонополния орган. От ведомството посочват, че основание за проверката са разпоредби на Закона за защита на конкуренцията и Договора за функциониране на Европейския съюз.

Антимонополният орган е бил сезиран за нарушения от други две компании, работещи на българския пазар на горива. Това са „ОМВ България“ ЕООД и „Инса Ойл“ ЕООД.

Ето какво съобщават от КЗК:

Предвид социално-икономическата значимост на горивата, поради прекия им ефект върху цялата българска икономика и прякото им въздействие по отношение на цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, КЗК извършва постоянен мониторинг на всички обстоятелства имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

В тази връзка по искания от участници на пазара на търговия на едро на горива („ОМВ България“ ЕООД и „Инса Ойл“ ЕООД) пред КЗК бе образувано производство срещу Лукойл България ЕООД за установяване на извършено нарушение по чл. 21 от ЗЗК и чл. 102 от ДФЕС относно ценовата политика на дружеството при търговията на едро с моторни горива.

В хода на проучването, Комисията установи, че „Лукойл-България“ ЕООД е част от вертикално интегрираната група Лукойл, която оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация и притежава силно развита складова и транспортна инфраструктура, което представлява конкурентно предимство пред останалите дружества развиващи дейност на пазарите на горива в страната. Дружеството също така притежава висок пазарен дял и е пазарен лидер на пазар на търговия на едро с моторни горива в страната.

КЗК идентифицира конкурентни проблеми, свързани с прилаганата от страна на дружеството ценовата политика при търговията на едро с моторни горива на територията на страната. Според Комисията дружеството е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и премахване отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите. Ценова преса е налице, когато разликата между цените на долния пазар на предприятие с господстващо положение и цените на горния пазар, които то фактурира на конкурентите си, е отрицателна, или недостатъчна, за да се покрият специфичните разходи за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.

Според Комисията това поведение на „Лукойл-България“ ЕООД представлява обща стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива в страната, с цел засилване на господстващото му положение на пазара на търговия на едро на горива.

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

В срок от 60 (шестдесет) дни адресатът на определението и подателите на исканията имат право да представят писмени възражения, съответно становища по предявените твърдения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

6

Того

30.09 2022 в 05:51

Тия от КЗК се пробудиха от тежък зимен сън продължил десетилетия. Не им вярвам това е предизборна акция.

15914

5

поп Дръвчо

29.09 2022 в 22:42

Нищо не са установили.

Вдигат пушилка.

Като оправят условията за данъчните складове ми се обадете.

1000

4

PaulPierce

29.09 2022 в 21:25

Установиха очевидното с 25 години закъснение и пак всичко ще остане на ниво преписки и намерения

4038

3

Moirae

29.09 2022 в 19:07

Каква е тази комисия? От кога я има? Откъде дойде?

1730

2

Ivan

29.09 2022 в 17:48

Ма това, ЛУКОЙЛ, приватизирало Нефтохим-Бургас по времето на Иванчо Костов и след като бе затрита рафинерията в Плевен, ПЛАМА вършеят като лисица у кокошарник у нас. Всичкото печалба-към Русия, у джобето на който трябва. У нас-нула отчисления към фиска. Да го д..т аборигените! За тях е мръсотията от производствто и "братски" цени на горивата. Да не коментираме, че затриха сумати и производства на комбината и оставиха дестилацията. Р.Овч., фиизик по образование, специалност Ядрена енергетика е представител на Kleta Maika Bulgarija от квота на правителството у борда на ЛУКОЙЛ! Назначен на длъжността от банкянския главоч Бойко Борисов!!! Ха бъкълъм рая!!!

-1495

1

zuIjin

29.09 2022 в 17:01

Аре е сега е момента да си вземем Нефтохим назад безпари и рашките да глътнат въздух.