КЗК глоби "Енерго-Про" с 14.4 млн. лева за злоупотреба с монопол

OFFNews 06 ноември 2015 в 12:32 4017 2

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от 14 422 770 лв. на "Енерго-Про Продажби" АД за злоупотреба с господстващо положение на пазара на обществено снабдяване с електрическа енергия на потребители, находящи се на лицензионната му територия, съобщи пресцентърът на КЗК.

Сумата представлява 0,5% от приходите на дружеството от от обществено снабдяване с електрическа енергия.

Според КЗК поведението на "Енерго-Про Продажби" АД може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством необоснован отказ от доставка на електрическа енергия.

Конкретното нарушение е неравноправно третиране на „Готар Инвестмънт“ ООД спрямо останалите потребители на електрическа енергия на територията на индустриална зона гр. Нови Пазар, пишат от КЗК и уточняват, че нарушението е било извършвано приблизително 6 години.

През този период господстващото предприятие отказва създаване на индивидуална партида и обществено снабдяване с електрическа енергия на „Готар Инвестмънт“ ООД, докато в същото време го осигурява на другите потребители на територията на индустриална зона гр. Нови Пазар, които технически се снабдяват по аналогичен начин, уточняват от Комиксията.

Последното представлява неравноправно третиране на конкретния клиент спрямо останалите, тъй като по отношение на всички са валидни еднакви инфраструктурни условия.

КЗК постанови в срок от един месец "Енерго-Про Продажби" АД да открие самостоятелна партида и да предприеме незабавно всички необходими действия за ефективното снабдяване на „Готар Инвестмънт“ ООД е ел. енергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови