Кремъл спря напълно доставките на газ по Северен поток

OFFNews 31 август 2022 в 07:51 6599 5

Северен поток
Газопроводът Северен поток.

Русия спря подаването по газопровода "Северен поток", съобщиха руските и западни информационни агенции.

Доставките на природен газ са спаднали до нула кубически метра в час, подчертаха от германска страна. "Газпром" обяви вчера, че спира напълно подаването заради планов ремонт на компресорна станция. Според Европа обаче Москва използва природния газ като икономическо оръжие.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща, че правителството ще вземе допълнителни мерки за облекчаване на домакинствата. И изтъкна, че страната е добре подготвена за временното спиране на доставките от "Газпром" през Балтийско море:

"Тъй като започнахме рано, взехме бързо необходимите решения, за да преминем успешно през тази и следващата зима. Изграждаме с отчетливо темпо нови терминали за втечнен газ на северното ни крайбрежие. Със сигурния внос от Норвегия и Нидерландия през западните ни пристанища се погрижихме да запазим нашите хранилища - не както миналата година. Сега те са пълни повече от 80% и ще продължим да ги пълним, за да сме добре снабдени през идващата зима", каза канцлерът преди кризисно съвещание на кабинета в източния германски град Мезеберг, където министрите обсъдиха допълнителни социални облекчения за домакинствата.

Снощи руската компания ограничи допълнително и доставките на газ за френската енергийна компания Engie заради спорове по двустранния договор.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че икономическите мерки, наложени от Запада срещу страната му, са единствената пречка за изпълнение на договорените доставки за Европа:

"Гарантирано е, че на доставките не пречи нищо друго освен технически проблеми, предизвикани от санкциите. Русия беше и остава готова да изпълни задълженията си. Европейските страни, Канада, САЩ и Великобритания обаче наложиха санкции върху Руската федерация, които не позволяват нормалната сервизна и ремонтна работа. А също така не позволяват юридически връщането на необходимите компоненти от чужбина. Пред Русия няма други пречки да изпълни задълженията си", твърди говорителят на руския президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3667

5

fik1

31.08 2022 в 14:01

а още по-целия цитат?!?! "Ако бях прост путлер и русороб щях да кажа: не се опитвайте да мамите руснаците, защото те, рано или късно ще дойдат и тогава лъжливите договори, които сте подписали, няма да струват колкото хартията върху която са написани! Те винаги вземат своето!" Албърт Линкълн

2550

3

alfakentavur

31.08 2022 в 10:24

Нека го спират. Европа започна и вече успява все повече да се справя без рашистки газ. След време ще искат да ни го дават, но няма да има кой да им го вземе. Освен на безценица.

2415

2

Пустиняк

31.08 2022 в 09:32

"Договорите с Русия не струвават и хартиата на която са написани"
Стара дипломатическа поговорка ;)

-1555

1

ob1

31.08 2022 в 08:43

Ае руZнацитата, как бихте коментирали това "технически проблеми, предизвикани от санкциите". Да не би оня глист песков да казва, че великата страна не може да произвежда елементарни индустриални компоненти? Не може да бъде!
И btw говорителят на кремъл признава, че санкциите пречат... кво става, утре някой от тях ще нарече операцията война.
Стягайте се, другари!