Ключова оставка в БНБ: тръгва си подуправителят и шеф на банковия надзор

OFFNews Последна промяна на 01 март 2019 в 12:48 5689 1

Ключов специалист напуска БНБ. Подуправителят и ръководител на управление "Банков надзор" Димитър Костов подава оставка.

В мотивите му, изложени днес пред Управителния съвет, не се споменава най-големият скандал в неговия ресор от последния месец: прехвърлянето на десетки милиони евро от сваления режим на Николас Мадуро във Венецуела в българската Инвестбанк, оповестено на 13 февруари след среща на американския посланик в София с премиера Борисов.

В цитираното от пресцентъра на БНБ изявление на Димитър Костов се казва:

"Извършената интензивна работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение, поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление „Банков надзор“ след заявените през юни и юли м.г. планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ).

Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление „Банков надзор“.

Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес. С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт.“

Предстои оставката да бъде внесена и гласувана от Народното събрание.

Димитър Костов е член на Управителния съвет на БНБ и зам.-управител за страната в Световната банка, избран на 29 юли 2015 г. от 43-то Народно събрание за 6-годишен мандат. 

Два поредни мандата - от 11 юни 2005 г. - той е подуправител, ръководител на управление „Банково” и на управление „Фискални услуги”, и член на УС на БНБ.

Бил е председател на Съвета на директорите на монетния двор от 2010 до 2014 г., председател на Съвета на директорите на „БОРИКА” АД от 2005 до 2010 г. и председател на Съвета на директорите на „БАНКСЕРВИЗ” АД от 2005 до 2009 г.

Председател е на УС на Асоциацията на търговските банки от 2003 г. и изпълнителен директор на търговска банка „Алианц България” АД от август 1999 г. до май 2005 г.

Бил е изпълнителен директор на Централна кооперативна банка АД от май 1997 г. до август 1999 г.

Министър на финансите е по Виденово време (1995 – 1997 г.), първи зам.-министър на финансите е от 1993 до 1995 г., зам.-министър на финансите от 1990 до 1992 г.), член на Комисията по външен дълг (1993 – 1994 г.), член на Пленарния съвет на БНБ (1991 – 1997 г.), управител за България в Световната банка (1995 – 1996 г.).

Димитър Костов е икономист, завършил е ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС) през 1981 г.. Има следдипломни квалификации в Икономическия институт в Болдър, Колорадо, САЩ, и Института за публични и международни отношения „Удро Уилсън” към Университета Принстън, САЩ.

Костов е председател на Съвета на директорите на „Печатница на БНБ” АД.

Зам.-управляващ за Р България е в организациите от групата на Световната банка и в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Роден е на 22 септември 1957 г. Женен е, има две деца.

Владее английски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови