Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Иван Костов: Няма Пеевски, има Доган

ОFFNews 23 юни 2014 в 11:16 9505 12

Иван Костов
Иван Костов

Ситуацията около централната банка и двете търговски банки е преди всичко следствие на политическата криза и представлява „вторично торнадо”, което се завихря, коментира бившият десен лидер Иван Костов пред телевизия Bulgaria On Air по повод ситуацията с КТБ.

„Някои предпочитат да го наричат конфликт „Пеевски – Цветан Василев”. Аз мисля, че Пеевски няма, има човек, който седи зад Пеевски и той се казва Ахмед Доган и конфликтът има друго естество”, заяви Костов. Той призова за успокоение на обстановката и подчерта, че Българската народна банка и правителството имат огромни възможности, с които да не допуснат фалита на Корпоративна търговска банка и "Креди Агрикол България". Според Костов предприетите мерки от БНБ са най-чистият и лесен начин за разрешаване на ситуацията.

Сегашната криза е много по-различна от тази през 1996-1997 г., посочи още той. Тогава държавата не разполагаше с никакви средства и трябваше да остави 14 банки да фалират. "Сега обаче проблемите са следствие на политическа, а не икономическа криза, а държавата има достатъчно ресурси", обясни бившият премиер.

Според него прокуратурата разстройва доверието в Българска народна банка.

„Повдигането на обвинения срещу подуправител на БНБ е абсурдно, това не се случва никъде в света”, смята Костов. Разследванията на дейността на БНБ трябва се правят с вътрешни комисии, далеч от вниманието на обществото и медиите. Причината е, че когато се действа по начина, който виждаме през последната седмица, имаме нападение срещу финансовата система на страната, коментира още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!