Игналинската АЕЦ започна изпитания на оборудването за преработка на радиоактивни отпадъци

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2017 в 15:05 2776 0

Компанията NUKEM Technologies предаде на Игналинската АЕЦ uомплексите за преработване и съхранение на твърди радиоактивни отпадъци (КПХТРО В2, 3, 4) за провеждане на горещи изпитания.

Това стана след получаване на лиценз от Държавната инспекция по безопасност на ядрената енергетика на Литва за експлоатация на оборудването и провеждане на работа с радиоактивни отпадъци.

NUKEM Technologies е основен изпълнител по изграждането на комплекса за промеждутъчно хранилище за отработено ядрено гориво и комплекса за третиране и съхраняване на твърди радиоактивни отпадъци. Сега в рамките на проекта за извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ, се провежда едно от ключовите събития – започва фазата на горещите изпитания и се провеждат дейности с радиоактивни вещества, съобщи Томас Сайполд, генерален директор на NUKEM Technologies.

На този етап радиоактивните вещества ще бъдат извлечени от временни хранилища, сортирани и разположени в контейнери за по-нататъшен превоз и преработване на отпадъци с ниска и средна радиоактивност.

През април 2017 г. Игналинската АЕЦ получи лиценз за промишлена експлоатация на промеждутъчно хранилище за отработено ядрено гориво (ПХОЯТ) - комплекс В1, което стана начало за реализиране на крупния проект за извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ.

„Това е първият и пилотен проект за извеждане от експлоатация на АЕЦ по руски образец. В момента няма аналози в света на предадения от нас комплекс за преработка“, заяви Сайполд. „Този комплекс ще позволи на Игналинската АЕЦ да има съвременно технологично оборудване за ефективна реализация на дългосрочната стратегия за третиране на радиоактивни отпадъци“, каза още генералният директор на NUKEM Technologies.

Процесът по извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ, включително новите Комплекси за извличане, третиране и съхраняване на твърди радиоактивни отпадъци, получават финансова подкрепа от Международния фонд за извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ под ръководството на Европейската банка за възстановяване и развитие. Международният фонд за извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ се финансира от Европейската общност, както и от Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Полша, Испания, Швеция, Великобритания, Норвегия и Швейцария.

NUKEM Technologies GmbH е германска инженерингова компания, която се специализира в оказване на услуги в областта на третирането на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, както и извеждане от експлоатация на ядрени и радиационно опасни обекти (енергийни, изследователски, промишлени и реактори от плавателни съдове). През 2009 г. АО АСЕ придоби 100% дял в NUKEM Technologies GmbH, дъщерна компания на германския уранов търговец NUKEM GmbH от Алценау.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови