Храните по борсите задържат цените, траен спад при захарта

OFFNews 31 май 2024 в 10:21 1619 1

Захар

Снимка Pixabay

Единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта.

Стабилитет на цените на храните по борсите и дори траен спад, макар и лек, отчете председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

"В траен спад сме на цените, наистина с много малко, но тенденцията четвърти месец е в посока само надолу, без да се обръща нагоре. Всичко това се дължи на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци", заяви той в интервю за БНР.

При основните хранителни продукти има задържане на цените. Може би вече девети месец почти сме без промяна, обяви Иванов. Единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта. Цената на брашното е в постоянни граници, почти без изменение. Варивата не поскъпват. Цените на боб, ориз 9-10 месеца са без промяна, коментира още той.

За млякото и млечните продукти Иванов съобщава, че кашкавалът се стабилизира на цена около 17 лв. на едро, а сиренето - около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година. С около 4% средно при кашкавал, сирена, масло има изменение в посока нагоре. Киселото мляко е с 2% нагоре, прясното мляко - с 6%. 

Вносът на плодове и зеленчуци е неизбежен, казва още председателят на ДКСБТ, защото земеделските производства не са достатъчно.

Според Вкладимир Иванов пазарът е много стабилен, а интересът на търговците и на пазара преодолява геополитическите напрежения.

По думите му пазарът се развива. Това, което се наблюдава като процеси, е нормални икономически взаимодействия, отбеляза той.

Според него има какво още да правим по отношение на ефективност на нашата икономика и ниво на покупателна способност, както и по подобряване на търговските практики. По думите му това е най-чистата среда, която е почти близка до перфектната конкуренция. Външните влияния са сведени до 0, уточни експертът и изказа мнение: "Дори да искате да манипулирате пазара, няма как да го направите".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх