Германският бизнес писа тройка на кабинета заради корупцията

Александра Маркарян 03 април 2012 в 16:42 1274 0

Снимка: way2brain.com
Снимка: way2brain.com
Среден (3) по шестобалната система писаха германските фирми, работещи в България, на опитите на правителството ни да се справи с корупцията. Оценката им пада от 3.7 през 2011 година на 3.0 през 2012 година. Данните са от годишната анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), представени днес от главния ú управител д-р Митко Василев. Анкетата е проведена през април/май 2012 година. От участниците в проучването 76% са малки и средни предприятия с персонал до 250 служители, а останалите - големи предприятия с над 250 служители персонал. Корупция Нито един от анкетираните не дава отлична оценка на борбата с корупцията. В таблиците срещу отличната оценка пише 0%. Тройка на опитите на властта да демонстрира справяне с проблема пишат 5%, а добър (4) - 20%. Тройка или отговор "по-скоро лошо" дават 41% от запитаните. Обществените поръчки също търпят критика. Нито един от анкетираните не твърди, че те се провеждат прозрачно. Крайно негативна оценка на провеждането им дават 36%, четворка ни пишат 38%. Само 3% са напълно безкритични и дават отлична оценка на достъпа, който са получили в България до европейски субсидии. На противоположното мнение са 11%, оценка добър (4) по този показател ни дават 39 на сто. Данъци Въпреки че оценката за данъчната тежест са подчертано високи - 32% дават оценка отличен (6), 35% - много добър (5), германо-българският бизнес дава средна оценка едва 4.9 на плоския данък. Не са толкова ласкави оценките за данъчната система. Само 1% я оценяват с отличен (6), 22% - с много добър, най-голям процент - 38, ни пишат четворка.

Образование

Образованието е друга критикувана сфера в България. Само 5% оценяват квалификацията на наетите в България служители като отлична. Само 1% казват, че качеството на образователната ни система заслужава най-високата оценка, 16% ú пишат среден (3), 45% - добър (4).

65% от представителите на фирмите, участвали в анкетата, заявяват, че отново биха инвестирали в България. 40% от всички обаче определят икономическата ситуация в страната като по-скоро неблагоприятна.

Това показват и данните за инвестициите от Германия през последната година. Те са намалели с над 50 млн. лева.

Администрация

Германският бизнес се оплаква и от българската администрация. 0% дават оценка "отличен", като много добра я определят 8 на сто. Тройка и четворка й пишат съответно 10% и 38%.

Като цяло критиките на анкетираните могат да се обобщят в шест групи: неефективно управление, лоша инфраструктура, липсващи реформи в сферата на образованието, недостатъчно добра здравна система, слаба правна система и корупция.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки