ГЕРБ ще бори незаконната сеч с 3-месечна забрана за износ на дървесина

Ограничението ще важи и за държавите от ЕС

Нели Чолашка 12 февруари 2015 в 09:53 4234 4

ГЕРБ внася предложение за 3-месечна забрана за износа и изпращането на необработена дървесина.

Това съобщи Цвета Караянчева от ГЕРБ, като уточни, че разликата между износа и изпращането е, че износа е към трети страни, а изпращането е в страните от ЕС.

Мораториумът ще влезе в сила от момента, в който бъде гласуван от парламента, уточниха от ГЕРБ.

Много е лесно дървесина да бъде изпратена в ЕС и оттам към трета страна, обясни депутатката и допълни, че целта на тази мярка е защита на горите и спиране на незаконната сеч. 

По време на тази тримесечна забрана ГЕРБ ще внесе предложения за законови промени, които ще доведат до намаляване на незаконната сеч, уточни Караянчева.

ГЕРБ ще изготви за тези три месеца и правила за стимулиране на българските производители, които имат производствени мощности, а не са само посредници.

По думите на Цветомир Михов от ГЕРБ ефектът ще е мигновен, тъй като при забрана на износа, ще намалее и сечта - законна или незаконна.

Друг ефект според него ще е намаляване на цената на дървесината на вътрешния пазар, тъй като производството е по-голямо от търсенето в рамките на страната.

Законодателните промени ще са в посока ограничаване на незаконната сеч, ще бъде забранено например изсичането на гора до 5 хектара, която е частна собственост, обяви още Караянчева.

Михов пък напомни, че една от причините за масовите наводнения от последната година е незаконната сеч и масовото унищожаване на горите. 

Вероятно ще бъде въведено изискване за предварително залесяване, когато се изсичат дървета, а не последващо, както предвижда сега законът.

От Патриотичния фронт обявиха, че те са внесли още във вторник предложение за 3-месечен мораториум върху износа на необработена (обла дървесина) в деловодството на Народното събрание.

Единствената разлика с проекта на ГЕРБ е, че те предлага той да започне да действа от 6 април, когато се чества Деня на гората.

"Няма ревност, хубаво е, че много партии мислят в една посока", отговори Валери Симеоново на въпроса защо от ГЕРБ внясат свой отделен вариант на предложението на ПФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews