МЗХ: Незаконната сеч не е причина за наводнения и свлачища

Ива Оприкова 09 февруари 2015 в 16:16 5164 6

Снимка БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

зам.-министърът на земеделието и горите доц. Георги Костов на брифинг в МЗ.

"Mинистерството на земеделието е отговорно за законните сечи, а не за незаконните - за тях няма точна статистика, в резултат на последните мерки, незаконните сечи са сведени до минимум. Не сечта в горите е причина за потопите, които се случиха у нас", заяви зам.-министър на земеделието и горите доц. Георги Костов на брифинг в министерството.

Зам.-министърът поясни, че сечта може да има спомагателна роля и регионално влияние на места, но не тя е основната причина за наводненията. Статистиката за незаконна сеч за миналата година показва, че регистрираната незакона дървесина е в размер на 40 хил. куб.м.

Подобряват се състоянието на горите у нас по всички възможни показатели, увеличават се залесените площи и за миналата година те са с 600 хил. хектара повече, обяви  още доц. Георги Костов.

76 % от горските масиви у нас са държавни, само 5 % от тях се управляват от министерството на околната среда и водите. Останалите се управляват от 6 предприятия, които наблюдават и се грижат за 2.9 млн. хектара горски площи. 41 млн. лева са инвестирани в създаването на нови гори само за миналата година, каза още доц. Костов.

Зам.- министърът не скри и проблемите в сектора

"Стремежът ни е да използваме равномерно горския ресурс, а не само по места, затова и от МЗ предлагат пакет от мерки за устойчиво и многофункционално стопанисване на горите. Ще бъдат включени над 103 хил. хектара държавни гори в категорията "защитени гори"", съобщи Костов.

Предприемат се действия за опазването на горските и полски пътища. По думите му до 2011 г. общите инвестиции в горски пътища са под 20 млн. лева, а „сега за 3 години тези средства са над 40 млн. лева".

От земеделско министерство предлагат частичен мораториум за износ на дървесина, като се въвежда ограничение за възстановяване на ДДС на експортирания необработен дървен материал. "Поправката няма да наруши европейските норми и закони. Това ще сложи икономическа преграда на опитите да се експортира необработен дървен материал", заяви доц. Костов. Износът за миналата година възлиза на 900 000 кубически метра, като от тях 600 000 отиват за Турция, а останалите за Гърция и Македония, каза още зам.-министърът.

173 мобилни екипа опазват горските площи от 1 декември, като извършват съвместни и самостоятелни проверки и контрол с наличните 400 горски инспектора на Изпълнителната агенция на горите. Извършени са 18 833 проверки, проверени са 1677 обекта за добив на дървесина, 10184 ловци и 5626 превозни средства. От началото на тази година е сключено споразумение с МВР за съвместна дейност. Въвежда се и електронна система за издаване, контрол и отчитане на движението на дървесината до есента на 2015 година. Съставени са 12889 акта за установяване на административни нарушения, а общият размер на събраните глоби е 1.312 млн. лева.  26 са отнетите лицензи на горски инспектори, хванати в нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!