WWF: Нови писти на Банско ще отсекат 50 000 дка гори

OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2015 в 18:30 4395 7

Международната еко организация WWF публикува на своя сайт интерактивна карта, която показва, че нови ски зони на Банско биха ни стрували отсичането на 50 000 дка гори, съобщават от българската организация "За да остане природа".

Картата, създадена на базата данни от географско-информационната система на Глобалния екологичен фонд ,показва как лансираните проекти за нови ски зони над Разлог, Банско и Добринище в Национален парк "Пирин" ще доведат до изсичането на 50 хил. декара вековни гори и реално ще увредят 13 на сто от площта на парка.

При силно приближение на онлайн картата се визуализират данни за всички вековни гори, които попадат в обхвата на планираните нови 300 км ски писти. Особено в по-високите части на планината заплахата грози най-ценните гори в парка - величествените вековни гори от бяла и черна мура. Някои от тези гори надхвърлят възраст от 150 г., като единични дървета достигат и до 600-1000 г., посочва неправителствената организация

Строителството заплашва да унищожи и вековни гори от смърч, ела и бук, както и вековни съобщества от клек, предупреждават от "За да остане природа".

В същото време, Пирин е сред единствените места в Европа, където все още се съхраняват вековни гори, възникнали през Средновековието и оцелели до днешни времена. Това е една от причините планината да е включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО, което поставя пред България отговорността да опази това наследство и за следващите поколения.

Приридозащитниците припомнят, че при изграждането на ски зона Банско в нарушение на концесията на "Юлен“ вече бяха отсечени незаконно над 500 дка вековни гори под връх Тодорка, което все още очаква санкцията на компетентните институции.

Според интерактивната карта, ски пистите на Банско са просечени през гори от бяла мура, смърч и клек на 100-180 г., с което е нанесена невъзстановима вреда за биоразнообразието в района, обясняват природозащитниците.

За да не се допусне унищожението на вековните гори в Пирин, коалицията "За да остане природа в България“ призовава държавата да спази препоръките на Комитета на ЮНЕСКО и да не допуска разширение на ски зоните в Национален парк "Пирин" при изработването на новия план за управление на парка.

В противен случай България ще бъде изправена пред международен дипломатичен скандал, ако допусне изключването на парка от световното природно наследство на ЮНЕСКО, за да задоволи поредния опит за разграбване и застрояване на природните ресурси на страната, смятат от екокоалицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.02 2015 в 18:10

Троловете на КТБ, ПИБ и БКП отново на амбразурата. Класика!
Те документите ги видяхме на балканлийкс, предоставени са на МС. Що си мислите, че всички в ДА са съгласни да работят за Цеко Минев? А що за дебил може да си мисли, че този туризъм овладян от офшорки на поставени лица като Георгиус който е получил близо един милиард от ПИБ и по случайност е "съдружник" и във фирмите на Брендо, ще носи някакви приходи на някой друг освен на гнусната (пост-)комунистическа мафия? Странно ми е че уж либертарианци и десни хора се хващат на въдицата и бранят монопола на Цеко Минев. Не е ли малко тъпо една офшорка да е монополист? Или щом е от нашите и са замесени племенници на Тодор Живков - кредитни милионери от първа частна банка всичко е позволено?

А да припомним все пак, че и това което е направено в момента е незаконно и МНОГО над разрешеното е отсечено (това е официално и признато от официалната власт в БГ не говорим за Тома Белев или други теории на конспирациите които се подават тук). Т.е. ако вземат разрешение са 50 хил, най-вероятно ще се изсекат 150хил ...

12.02 2015 в 10:55

Вече стана ясно, че това са спекулации на Томата и платените му дружки , най-добре да се скрият някъде, не ги ли я срам

11.02 2015 в 23:48

Статия от ноември 2013г.
"WWF България на Весела Кавръкова и "Зелени Балкани" на съпруга ѝ Тома Белев получиха поръчката за изработване плана за управление на ПП "Българка" на стойност 553 000 лева. За две години тандемът получава поръчки от парка за 900 000 лева. Това съобщиха от "Природата за хората и регионите".

После нека обясняват кой или под чие давление е публикувал картата.

11.02 2015 в 23:43

WWF е в тандем с Тома Белев, който пък е основния радетел против лифта в Банско.
Тук се опитват да манипулират с името и високото реноме на световната организация, но е време да разберат, че хората не са овце да вярват на всяка лъжа. Особено във време, когато няма скрито покрито и информация има предостатъчно.

11.02 2015 в 23:04

Като гледам мащаба на картата и съпоставя с площта на града ми е трудно да повярвам , че са 50хил. Виж 5 хил. може би, но както се каза ски пистите не са гола сеч. Много ми е любопитно дали в Алпите има толкова върли природозащитници като нашите. И като са такива родолюбци дали се носят само с наша конфекция и да се хранят само с българска храна? Напоследък природозащитниците успешно са се заели да усвояват евростотинки по проекти, освен да рекетират бизнеса.

11.02 2015 в 21:10

Абе защо не търсите сметка на незаконната сеч, която е в пъти повече а търсите само негативните неща от всяко нещо?
Това е туризъм, ще подпомага икономиката. Оставете го този район за това, за това става.
Да се спре незаконната сеч, която няма нищо общо с тези 50 000 декара вече а е в пъти по-голям мащаб? Защо никой не мисли за това, а всеки скача срещу всичко, което ще е от полза за държавата?
Защото сте ограничени, затова. Защото така ви е казал бай Пешо от долния етаж, защото това сте чули от други, защото не обичате да мислите!
Съсипвате сами собствената си държава.
Начетох се във фейсбук с безсмислени коментари по темата.

11.02 2015 в 20:40

Тези карти нямат нищо общо с реалността. Който се интересува по въпроса със ски пистите, може много лесно да разбере истинския мащаб на горите, които ще бъдат изсечени. Който е ходил на ски е видял, че ски зоната не е гола пустош със сняг навсякъде, а също така има много незасегнати по никакъв начин от туризма дървета и гори.