Газпром се опитва да успокои европейските си клиенти, че ще могат да купуват синьо гориво

OFFNews 08 май 2022 в 15:20 15459 1

"Газпром" е изпратил писмо до европейските си клиенти, в което се опитва да ги увери, че могат да продължат да плащат за газ, без да нарушават санкциите, което е последният признак, че Русия може би се опитва да намери начин да запази газовия поток, съобщава Bloomberg.

Европейските компании се опитват да разберат как да продължат да купуват руски газ, след като Москва поиска плащанията да се извършват в рубли, а Европейската комисия заяви, че подобна стъпка би нарушила санкциите. Полша и България вече са лишени от синьо гориво, а крайните срокове за плащане на други държави са по-късно този месец.

В писмо, предоставено на Bloomberg, "Газпром" съобщава на клиентите си, че нова заповед, публикувана от Кремъл на 4 май, "изяснява процедурата", заложена в първоначалния указ за плащанията в рубли.

Не е ясно дали новата заповед ще бъде достатъчна, за да успокои опасенията на Европейския съюз, който заяви, че откриването на сметка в рубли и работата с централната банка ще нарушат санкциите. ЕС все още не направил коментар по случая.

В новата заповед се казва, че чуждестранната валута, получена от купувачите, трябва да бъде обменена в рубли чрез сметки в Националния клирингов център на Русия.

В писмото на "Газпром" се посочва, че заповедта осигурява прозрачност на паричните потоци от чуждестранните купувачи и изключва възможността за участие на "трета страна" в разплащанията. 

Президентът Владимир Путин хвърли в смут газовите пазари и политиците, когато призова газът да се плаща в рубли. Полша и България бяха първите, които получиха прекъсване на доставките заради отказа си да се ангажират с новите условия, но няколко европейски компании продължават да търсят заобиколни пътища, търсейки насоки от Европейската комисия за това какво е позволено. ЕС издаде някои насоки на 22 април и обеща да отговори на исканията на компаниите за повече яснота.

Русия призова дружествата да открият две сметки - една в евро и една в рубли, и постанови, че плащането не се урежда, докато не пристигнат рублите. ЕС заяви, че това дава твърде големи правомощия на Москва и нарушава санкциите срещу централната банка. ЕС предлага компаниите да плащат в евро и да търсят потвърждение от руската страна, че транзакцията приключва там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови