Финансовият министър: Повишаване на минималната заплата до 850 лева е изключително висок ръст

OFFNews 04 декември 2022 в 14:26 4020 1

Росица Велкова

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Служебният министър на финансите Росица Велкова

Повишаване на минималната работна заплата до 850 лева е изключително висок ръст, заяви пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова. 

"При всяко увеличение на МРЗ с 10 лева салдото на бюджета се влошава с 50 млн. лева. Такъв драстичен ръст на минималната работна заплата никога не е имало, досега повишението е било със стъпка по от около 50 лева. Трябва да има ръст, но не с такава стъпка", каза още тя. 

По думите й при ръст от 710 на 850 лв. това е равносилно на влошаване на салдото с малко под 1 милиард лева, даде пример Велкова.

Велкова заяви, че влизането на България в еврозоната е приоритет в политиката на страната ни. Тя е уверена, че 1 януари 2024 година е реалистичен срок за влизане в еврозоната.  "Това е решение, гласувано от Норадното събрание с конституционно мнозинство. Ако пропуснем тази възможност, скоро прозорец за присъединяване няма да имаме. Времето за техническа подготовка е достатъчно, ако работата продължи ударно", смята тя.

Попитана за решението на служебното правителство да не внесе в срок до 31 октомври проект на бюджет за 2023 г. Росица Велкова коментира, че "бюджетът е финансов план на политики, а ние сме служебно правителство, което не би следвало да провежда политики".

"Не считаме за редно правителство без парламентарно мнозинство да предлага на Народното събрание политики, които ще имат отражение в тригодишен период. Удължителният закон запазва действието на политиките, приети от парламента с последната актуализация на текущия бюджет", каза още тя.

По думите й страната ни не се обрича на бедност:

"Последната актуализация на бюджета е от 1 юли тази година. Там бяха увеличени пенсиите, беше проведена политика по доходите, имаше допълнително увеличение на част от пенсиите от 1 октомври. Всички мерки, предприети за справяне с инфлацията, ще продължат да действат и през 2023 г. Миналата година също имаше удължителен закон", припомни Велкова.

Относно мерките в подкрепа на бизнеса и хората служебният финансов министър коментира, че заради сутуацията, в която е България, мерките трябва да бъдат строго таргетирани.

"Ако бъдат приети предложенията в Закона за корпоративното подоходно облагане, до края на годината министрите на труда и на икономиката ще предложат таргетирана помощ за горивото за ползвателите на обществен транспорт и за граждани по подоходен критерий. Помощта за цената на тока също ще бъде таргетирана", посочи служебният министър. 

Стана ясно, че в момента страната ни "се обяснява" с Брюксел дали схемата за подкрепа с по-ниски цени на горивата не нарушава правата на единния пазар, защото е насочена само към автомобили с българска регистрация.

"В този вид схемата ще продължи до края на годината. Идеята е подкрепата да остане само за обществения транспорт и за собствениците на лични автомобили, определен с подоходен критерий", обясни Велкова.

Служебният министър припомни, че в НАП има наличен подоходен регистър и когато бъде взето решението каква да е границата, тази информация ще бъде лесно проверима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки