ЕС иска единна цена на руския газ за всички в съюза

OFFNews 02 май 2014 в 15:11 5987 16

Гюнтер Йотингер, евркомисар по енергетика.

Гюнтер Йотингер, европейският комисар по енергетика, обяви днес, че Европейският съюз ще настоява за единна цена за всички държави в съюза за руския газ, съобщи "Ройтерс".

Той е направил това изявление след среща с полския премиер Доналд Туск, който предлага създаването на енергиен съюз на ЕС и съвместно закупуване на руски газ.

В полската столица днес се провеждат тристранни преговори между представители на Русия, Украйна и ЕС по въпросите на газовите доставки. Руската страна ще бъде представена от министъра на енергетиката Александър Новак, украинската от министъра на енергетиката Продан, а ЕС от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Играта на "разделяй и владей", или игра от този тип, играна от Москва, не може и няма да бъде приета от държавите членки на ЕС", коментира след срещата Йотингер.

В момента страните от ЕС купуват газ от Русия на основата на двустранни договори с Москва и плащат различни цени.

По думите на комисаря по енергетика има много големи различия по отношение на цените на газа.

"Колкото по-голям е делът на доставките на руски газ и е по-голям монополът, който Русия има в доставките, толкова по-високи са цените", обясни той.

ЕС постигна напредък в подобряването на енергийната сигурност от газовите кризи през 2006 и 2009 г., когато спорове между Киев и Москва доведоха до прекъсване на газовите доставки към Европа. До момента обаче зависимостта на ЕС от вносния газ и петрол от Русия нараства, а не намалява.

Йотингер каза още, че Европа трябва да има проевропейски мрежи за природен газ и електричество, включващи повече енергийни връзки между страните, повече терминали за втечнен газ и по-голяма диверсификация с партньори като Норвегия.

Според него общата транзитна инфраструктура за газ и енергия на ЕС трябва да включва Украйна, Грузия и Западните Балкани.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че изцяло подкрепя предложението за единна цена за руския газ. Той призова за прекратяване на строителството на газопровода "Южен поток", което според него е икономически необосновано. 

Междувременно "Нафтогаз Украйна" отказа снощи да признае сметката, представена от "Газпром" за незакупено синьо гориво, която е за 11.4 милиарда долара, съобщи ИТАР-ТАСС.

Искането на руската "Газпром" се позовава на клаузата "вземай или плащай" (take-or-pay), което отдавна вече не е пазарна практика във вида, за който настоява руският газов монополист, се посочва в съобщението на "Нафтогаз Украйна".

Освен това договорът между "Нафтогаз" и "Газпром" не съдържа механизъм за практическото изпълнение на тази клауза, твърди украинската компания.

В тази връзка след срещата днес руският енергиен министър Александър Новак каза, че "Газпром" ще ограничи доставките на газ за Украйна през юни, ако не получи предварително заплащане през май. 

Евросъюзът признава неизпълнението от страна на Украйна на задълженията й по газовите договори с Русия, заяви от своя страна еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер на пресконференция след среща с представители на Руската федерация и Украйна във Варшава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков