Quantcast

"Енерго про" дава България на съд

OFFNews Последна промяна на 26 март 2014 в 13:19 4311 9

Електроразпределителното дружество „Енерго про“ е задействало процедура срещу България в международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон, съобщи „Труд“. В момента тече период на изчакване, в който компанията и държавата могат доброволно да уредят спора си, след което може да бъде заведено арбитражното дело.

Това е втора процедура на ЕРП-тата срещу държавата, след като преди година австрийската „ЕВН“, която южна България, задейства такава и делото по нея вече започна.

Както при „ЕВН“, обвинението на „Енерго про“ е, че държавата умишлено й причинява загуби чрез водената регулаторна политика. Двете компании отказаха да назоват конкретните суми, за които претендират.

Днес вечерта изтича срокът, който държавата даде на трите електроразпределителни дружества (плюс ЧЕЗ) да се издължат на Националната електрическа компания. Тя претендира, че ЕРП-тата й дължат общо 348 милиона лева. Толкова пари са прихванали трите от НЕК заради задължения на държавната компания към тях за изкупена възобновяема енергия. Енергийният регулатор обаче реши, че прихващането е незаконно и разпореди трите частни компании да внесат парите в НЕК.

До вторник вечерта не са постъпили плащания в сметките на НЕК от страна на ЕРП-тата, съобщи тази сутрин пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Днес представители на трите ЕРП-та ще бъдат изслушани в парламентарната комисия по енергетика.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2014 в 14:53

СЛЕД КАТО ЕРП-ТАТА НЕ ПЛАЩАТ НА НЕК,ЗАЩО ТРЯБВА ГРАЖДАНИТЕ ДА СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ НА ТЯХ?!?!?МАЙ МАЛКО ИМ БЕШЕ МИНАЛАТА ГОДИНА,АКО ТРЯБВА ПАК ДА СЕ ВДИГНЕМ ,НО ТАКА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА КРАДАТ ХОРАТА И ДЪРЖАВАТА.В ЕНЕРГО ПРО ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИ ПО 6-7 ХИЛЯДИ ЛЕВА,И ТО ХОРА НА СРЕДНО НИВО

26.03 2014 в 17:49

... много мий лУбопитно... КОЙ охранява въпросните ВЕИта и КОЙ плаща за нея охрана... щото, както знаеме всички, мургавелките не пасат трева... на агнешко(което пасе трева) налитат...
хахахахахахахахахахаха

26.03 2014 в 16:08

Да се публикуват имената на всички бивши и настоящи политици със собственост във ВЕИ!!! Защо ще ни карат да им плащаме, затова че са инвестирали? тОВА Е ТЪРГОВСКИ РИСК.

26.03 2014 в 15:57

Всъщност дали някой ще наеме да пресметне на колко милиарда лева се равняват щетите, които БСП и превъзбудения пелтек Стойнев нанесоха на българската енергетика и да преизчисли съобразно тях реалната цена на тока, която плащаме?

26.03 2014 в 14:47

Освен че безплатен обяд няма, то и кьорав карти не играе.
От доста време насам, те си бачкат срещу нормална 10-20% печалба. Който и да дойде, няма как да свали цените.
И сега пак ние ще духаме тока, щото спокойно ще ни осъдят.
Да да - нас. Червеногъзляците са виновни, ма ние ще плащаме.

26.03 2014 в 14:40

Е много ясно, че ще съдят. Когато са подписали суперизгодни договори, са били повече от доволни. Както и прибралите "комисионни" за уреждането. Сега обаче са в правото си. Някои хора взеха да клатят лодката, само заради гласовете на фанатично мразещите ЕРП-тата - простовати хорица, на които им набиват в главите вече над година, че електроразпределителните компании им взимат парите. Все едно иначе тока ще е на аванта.
Не казвам, че са света вода ненапита ЕРП-тата - напротив. Но не е луд който изяжда два зелника. И аз да съм, ще взема колкото мога пари, а когато не ми изнася - ще съдя. Ако мине номера - мине...

26.03 2014 в 14:35

Нагли са политиците

26.03 2014 в 14:28

Сега какво, „Енерго про“ нагли ли са или да?

26.03 2014 в 14:14

... както е тръгнало май ще се наложи търг кой да ни Окупира... хахахахахахахахаха