Трайчо Трайков: Държавата се държи като побойник спрямо ЕРП-тата

OFFNews 20 март 2014 в 11:48 5389 15

Трайчо Трайков

"ДКЕВР се държи като побойник, който изпразва джоба от Иванчо, после набива Петърчо, за да му даде той своите стотинки, за да не умре Иванчо от глад". Така коментира днес политиката на енергийния регулатор към НЕК и трите електроразпределителни дружества, заплашени с национализиране, бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред „Нова тв“ (в сравнението му Иванчо е задлъжнялата НЕК, а Петърчо – трите ЕРП-та – бел.ред.).

Както е тръгнало, докато цялата държава не остане без ток, няма да им уври акъла на тези, които вземат решения, каза за офанзивата на държавата бившият енергиен министър и настоящ член на гражданския съвет към Реформаторския блок.

Според Трайков, ако ЕРП-тата бъдат одържавени, цената на електроразпределителната услуга по всяка вероятност ще се повиши. Докато са били държавни, електроразпределителните дружества са имали 25% от крайната сметка за тока, а сега имат 5%. Технологичните загуби са били 25%, докато сега са 10%. Освен това под държавно управление предприятията са успявали да си съберат едва 5% от сметките, посочи бившият енергиен министър, който по-рано заемаше ръководна длъжност в ЕВН (електроразпределителното дружество за Югоизточна България).

Възможността за отнемане на лицензите на ЕРП-тата от държавата Трайков коментира така: "Ако вземат лиценз, трябва да назначат управител, може и физическо лице. Той започва да върши работата на ЕРП-тата, само че с техните активи. Мрежата си остава на инвеститорите, защото те са платили 1,6 млрд. за нея. Ако искат да им я вземат, трябва да им я платят", уточни той.

"НЕК е в технически фалит. И то заради проекта "Белене" и дефицита в енергийната система. Не мога да кажа колко дължи в момента, тъй като това са подвижни величини, но със сигурност дефицитът в НЕК е над 1,5 млрд. лв. И този дефицит ще продължи да расте, тъй като е заложен в енергийната система", прогнозира пред „Нова тв“ председателят на ЕНП Мария Капон. НЕК дължи повече пари на ЕРП-тата, и то основно заради зелената енергия, припомни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!