ЕК на път да ни санкционира с до €200 000 на ден

27 януари 2012 в 17:41 4990 0

Бойко Бочев (в далечния край) и Димчо Нешев. Снимка: Сергей Антонов
Бойко Бочев (в далечния край) и Димчо Нешев. Снимка: Сергей Антонов

Европейската комисия е на път да наложи на България санкции до 200 000 на ден заради проведен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) конкурс, който погазва няколко Евродирективи. 

Миналата година КРС даде за ползване последния, шести мултиплекс на фирма, която държи 2/3 от българския ефир, заявиха на пресконференция днес Бойко Бочев и Димчо Нешев от ръководството на „Ди Ви Би Ти“ – компания, чиято привидно изрядна кандидатура била недостатъчно добра за спечелване на конкурса за цифрово излъчване. „Глобите, които може би следващата седмица ще бъдат наложени от ЕК, са между 20 000 и 200 000 на ден“, твърдят Бочев и Нешев.

„Тези пари ще трябва да се плащат от джоба на всеки данъкоплатец, от всички нас“, заявиха те и по-късно допълниха, че глобяването ще продължава до деня, в който КРС отмени опопрочения конкурс и проведе нов, прозрачен такъв.

Конфликтната фирма, завзела пазара за цифрово излъчване, е латвийската „Ханну про“, която държи 4 от 6-те лиценза в България. Другите два са предоставени на бившата "НУРТС ДИДЖИТЪЛ“ (бившата “НУРТС България“), която е собственик на "Тауърком". Освен че пазарът е поделен между само две компании, още по-притеснително е, че и двете компании се възползват от услугите за построяване на мултиплексите си на „Тауърком“. По този начин изграждането на всичките средства за цифрово разпространение зависят само от една фирма, което е основното притеснение на ЕК по отношение на директивите за защита на конкуренцията.

„Ди Ви Би Ти“ е подала жалба по всички законови канали в България, след което се е наложило да се обърне и към Европейската комисия – тя пък беше предупредила правителството ни още преди половин година, че положението е притеснително. „Някой убеждава министъра на транспорта и премиера, че това поведение е безопасно, при положение, че както се оказа, то не е“, заявиха категорично двамата представители на „Ди Ви Би Ти“.

Подозрително също е и поведението на прокуратурата и експертите от КРС, които първо констатират, че конкурсът е опорочен, а на втора инстанция пред Върховния административен съд повечето свидетели и жалбоподатели се оттеглят. „Петте експерта от КРС, които бяха категорични, че нашата кандидатура е изрядна, са привикани и притиснати. Един от тях, който е искал да каже истината въпреки това, е уволнен, а друг – заплашен с уволнение“, разказват притеснени шефовете на DVBT.

“Още по-лошото е, че дори държавата да анулира и проведе наново конкурса, тя ще трябва да плати обезщетение на „Хану про“, което пак ще бъде платено от джоба на данъкоплатеца“, разясняват Бочев и Нешев. „Латвийската компания все пак си е победител в конкурса и вече са обявили на телевизиите у нас цени за цифрово излъчване, които са в пъти по-високи от цените за същия тип услуга в Централна и Западна Европа. Българските потребители пък ще бъдат принудени да гледат останалите канали срещу заплащане по кабел, или сателит“, продължават жалбоподателите. След това допълват, че „Хану про“ са в пълното си право да искат обезщетение и всъщност и в двата случая държавата ни ще плаща огромни суми, и то основателно, но отразяващо се върху обикновения българин. „Разбираемо е да искат компенсация победителите в конкурса, защото все пак вече са платили за технология и изграждане, като досега цифрата, която са вложили възлиза на 25-30 млн. евро“, със съжаление отбелязват директорът и председателят на борда на директорите на DVBT.

Подозрителен и притеснителен е и фактът, че писмото на нашенското правителство, изпратено до Европейската комисия, се пази в тайна и никой не го е виждал официално.

Според DVBT единственият „изход“ е да се анулира конкурсът, да се плати обезщетението на „Хану про“ и да се проведе прозрачен и неопорочен търг, преди да са се натрупали милиони евро под формата на глоби към Европейската комисия на сметката на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови