ДКЕВР решава дали да отнеме лицензите на ЧЕЗ, Енерго Про и EVN

OFFNews 07 април 2014 в 07:42 2887 0

Снимка БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще обсъди отнемането на лицензите на трите ЕРП-та - ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, на открито заседание днес.

ДКЕВР откри процедурите миналия месец. Причината бяха твърдения на Националната електрическа компания (НЕК), че трите ЕРП-та й дължат близо 350 млн. лева (EVN - 216 млн. лева, ЧЕЗ - 67 млн., Енерго Про - 63 млн. лева). Те, от своя страна, твърдят, че НЕК им дължи пари.

Първоначално НЕК сигнализира енергийния регулатор, че енергодружествата са си "прихванали" близо 320 млн лева като компенсации за закупената от тях енергия от възобновяеми източници по преференциални цени. ЧЕЗ, EVN и Енерго Про са длъжни по закон да изкупуват тази енергия. Методиката за компенсирането на разходите на ЕРП-тата по т. нар. зелена енергия беше отменена от Върховния административен съд и затова енергодружествата прибягнаха до старата, действала преди спорната да влезе в сила.

Според ДКЕВР прихващанията на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про са неправомерни, а "прихващанията" са еднолични и без правно основание, изземват законово делегирани правомощия на регулатора и лишават НЕК от необходимите й средства за осъществяване на лицензионна дейност, което застрашава сигурността на доставките в енергийната система.

Ако лицензите на енергодружествата бъдат отнети, ДКЕВР ще има право да назначи в тях "особен управител", който да ги управлява. От регулатора обясниха, че заради пропуски в законодателството не е ясно какво следва по-нататък. Дори и при този сценарий собствеността върху мрежите и съоръженията остава на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови