Държавните пари напускат банките любимки, само КТБ с отсрочка

Александра Маркарян Последна промяна на 17 декември 2013 в 19:34 7387 48

Даниела Бобева

Снимка БГНЕС

Даниела Бобева

Парите на държавните предприятия вече не са концентрирани в една банка. Към момента няма банка, която да държи повече от 22.67% от парите на държавните дружества и предприятия, обяви вицепремиерът Даниела Бобева пред агенция БГНЕС.

Доскоро държавните пари бяха концентрирани най-вече в Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев. С постановление 127 от 27 май служебното правителство с премиер Марин Райков забрани държавните предприятия с над 3 млн. лева влогове да държат повече от 25% в една банка. Обнародваното на 4 юни постановление даде 6-месечен срок за изваждането на държавните пари от банките любимки на властта (справка показа, че освен в КТБ голяма концентрация има например и в ЦКБ) и разпределението им в различни банки при спазването на определени критерии, сред които процедура за избор на банки след подадени минимум 5 оферти.

Срокът не беше спазен от част от държавните дружества.

Проверка на OFFNews показа, че и към момента твърдението за прекратената концентрация на държавни пари в една и съща банка не важи за всички кредитни институции или поне продължава да не е в сила за КТБ и Българска банка за развитие. Там ще бъдат концентрирани държавни пари поне до края на годината.

Към 30 ноември 53.49% от парите на АЕЦ "Козлодуй" са били концентрирани в КТБ, сочи справка на Министерството на икономиката и енергетиката. В банката на Цветан Василев са били и 40.49% от парите на НЕК, 98.82% от парите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), 96.48% от парите на "Булгартрансгаз" и 98.57% от парите на "Булгаргаз". 88.92% от парите на Българския енергиен холдинг пък са били в Българска банка за развитие. 98.57% от парите на "Ел Би Булгарикум" пък са били в ЦКБ.

Дори теоретично не е възможно към 17 декември парите да са изтеглени, защото въпросните дружества и предприятия дори не са започнали процедурите по избор на банки, в които да бъдат разпределени парите им, а между стартирането и финализирането на процедурите има технологично време.

Пред принципала си МИЕ от БЕХ оправдават неспазването на сроковете в постановление 127 със забавяне указания от Министерството на финансите по изготвяне на единни правила за провеждане на процедурите, които да са съобразени както с правилата за избор на банки, така и със Закона за обществените поръчки.

Ето какво пишат от БЕХ в отчета си до икономическото министерство:

Към 30.11.2013 г. дружеството не е провело процедури, свързани с прилагане на Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги. Дружествата от холдинговата структура са възложители по смисъла на Закона за обществени пръчки, поради което за паралелното прилагане на разпоредбите на закона и на Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги са извършени съгласувателни действия с Министерство на финансите и след получаване през м. ноември на допълнителни указания, са разработени вътрешни документи, които да въведат единен подход и да създадат възможност за формиране на еднаква политика за всички дружества от холдинговата структура при избора на институции, предоставящи финансови услуги. Дружеството отчита балансова стойност на паричните средства над 3 000 000 лв. и попада в хипотезата на т. 3 „Правила за концентрация“ от Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги, като към 30.11.2013 г. парични средства, представляващи над 25 на сто от финансовия му ресурс има в 1 банка („Българска банка за развитие" АД). Концентрацията се дължи на успешно пласираната облигационна емисия през ноември 2013 г., като средствата от емисията ще бъдат използвани за решаване на ликвидните проблеми на дъщерните дружества и може да се очаква, че за следващия отчетен период няма да има концентрация на парични средства в една финансова институция.

Дружествата са длъжни да се отчитат на тримесечие, т.е. отчетът на БЕХ за март би следвало да показва, че парите холдинга са разпределени поне между 4 банки, всяка от които държи не повече от 25% от тях.

АЕЦ "Козлодуй" дава сходно обяснение с това на БЕХ защо парите й продължават да са концентрирани в една банка - КТБ:

"Към 30.11.2013 г. дружеството не е извършило процедури, свързани с прилагане на Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги по причините, посочени за структурата на „БЕХ“ ЕАД (виж т. 3). Дружеството е възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и ще стартира процедура за избор на финансови институции по вътрешните документи, създадени в рамките на холдинговата структура на „БЕХ” ЕАД. Дружеството отчита балансова стойност на паричните средства над 3 000 000 лв. и попада в хипотезата на т. 3 „Правила за концентрация“ от Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги. Към 30.11.2013 г. се отчита концентрация на парични средства в 1 (КТБ АД) от 16-те банки, съхраняващи паричния му ресурс, като част от тези средства са в резултат на постъпления от контрагенти, извършени в края на месеца. Със значителна част от средствата в тази банка, в първите дни на м. декември са извършени плащания по договори с “EXMONT_Energo s.a. и ЗАО „Росенергоатом“.

Националната електрическа компания също признава, че към края на ноември повечето й пари са в КТБ и обяснява защо и кога ще бъдат преразпределени:

Към 30.11.2013 г. дружеството не е извършило процедури, свързани с прилагане на Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги по причините, посочени за структурата на „БЕХ“ ЕАД (виж т. 3). Дружеството е възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и ще стартира процедура за избор на финансови институции по вътрешните документи, създадени в рамките на холдинговата структура на „БЕХ” ЕАД. „НЕК“ ЕАД отчита балансова стойност на паричните средства над 3 000 000 лв. и попада в хипотезата на т. 3 „Правила за концентрация“ от Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги, като концентрация на паричен ресурс има в 1 (КТБ АД) от 24-те финансови институции, с които дружеството работи, като част от тези средства са в резултат на постъпления от контрагенти, извършени в края на месеца. През м. декември част от средствата, съхранявани в тази банка ще бъдат насочени за плащания към Европейската инвестиционна банка и по търговски кредитни споразумения към ИНГ БАНК.

 ЕСО е стартирал процедурата по избор на банки едва в деня, до който прехвърлянето на средствата е трябвало да бъде факт - 4 декември. От оператора обясняват забавянето с късно приетите единни правила от БЕХ.

"На 04.12.2013 г. е стартирана процедура с предмет „Предоставяне на финансови услуги от кредитни институции“, като се очаква тази процедура да приключи до края на м. декември 2013 г.", пишат от ЕСО, които държат парите си в 4 банки, но основно в КТБ.

В "Булгартрансгаз" също са стартирали процедурата на 4 декември, също заради забавеното приемане на правилата. Очаква се до края на декември тя да приключи, пишат от дружеството до МИЕ. Сега парите му са основно в КТБ - една от 6-те банки, в които има пари на "Булгартрансгаз".

"Булгаргаз" също работи с 6 банки, но държи парите си основно в КТБ. Там процедурата по избор на банки е започнала на 6 декември. От дружеството обясняват, че "концентрация на паричен ресурс по смисъла на т. 3 „Правила за концентрация“ от Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги в тази банка се появява през м. декември, когато по договор за цесия по тази сметка е извършен паричен превод".

"Ел Би Булгарикум" стартира процедурата за избор на банки на 4 декември. В момента, пишат от дружеството, тече срокът за набиране на оферти от банкови институции, като след класиране на офертите и подписване на договори с избраните банки паричните средства ще бъдат прехвърлени и ще се изпълни изискването. "Причина за забавяне реализирането на процедура за избор на банкови институции е извършената смяна в органите за управление на дружеството", пишат от "Ел Би Булгарикум".

След запитване на OFFNews тази вечер вицепремиерът Бобева уточни, че действително част от дружествата не са изпълнили изискванията на постановлението.

"Има няколко предприятия в енергетиката, които не са спазили това изискване към 30 ноември, защото те трябва да изберат банка по смисъла на Закона за обществените поръчки, който е над правилата на Министерския съвет. В рамките на ЗОП трябва да се се вградят правилата на одобреното от МС постановление. Правилата са одобрени, текат процедурите. И тези предприятия, които не са спазили изискванията, ще ги спазят. Имаме един плавен процес на изпълнение на решението на МС", каза Бобева тази вечер в интервю за bTV.

Тя бе категорична, че изваждането на държавните пари няма да се отрази по никакъв начин на която и да е банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.12 2013 в 16:20

И какво сега правим?!

18.12 2013 в 15:01

офф и медияпул играят с Икономедия

18.12 2013 в 14:42

Кой да уволняват директорите на държавните дружества ли!? Много сте ми интересни капацитети по форумите, които си мислите, че местенето на пари от една банка в друга и то в такива размери е като да отидеш да си закриеш депозита, има си условия, срокове и прочие... Това, че на Марин Райков, който си получи поста на посланик, така са му наредили, това е отделен въпрос.

18.12 2013 в 14:42

Това къде се намират парите на държавните форми е най-малкият проблем, пред който е изправена държавата. Цялата конспирация идва от поръчковите медии на Икономедиа. Те вдигат целия шум и умишлено искат да провокира недоволство само към една банка. Защо никога нищо не се споменава за Сибанк, която също държи държавни пари? В Капитал няма да намерите една "разследваща" статия за тази банка и за която и да е друга. Нали не мислите че е случайно. Опитват се да манипулират хората, това правят медиите днес.

18.12 2013 в 14:39

Не смятам, че това е най-големия проблем на този етап за правителството. Има далеч по-важни неща за вършене, вместо да се занимават да местят държавните пари. Да не говорим, че банковата ни система е сравнително стабилна и няма чак толкова голяма опасност за тези прословути пари. А на всичкото отгоре са подписани договори със сегашните банки, които трябва да бъдат разтрогнати, а това води след себе си само загуби за и без това задлъжнелите предприятия.

18.12 2013 в 14:39

Добре беше Бобева да спомене в какъв размер са и загубите, които въпросните държавни дружества са претърпели в резултат на местенето на средствата от една банка в друга, тъй като със сигурност не са малки, но този аспект от операцията не се споменава, при все че през последните години дружествата регистрират загуби, имат големи задължения и пр. Някои банки доста се облажиха покрай това местене на парите, а ако искаме съвсем проблемите да секнат, то нека на 100% средствата да отидат в държавната ББР, ама при какви условия - не е важно явно.

18.12 2013 в 14:39

Голямо реване за това в кои банки са държавните пари. Но много ясно си личи че определени медии преувеличават нещата. И какво ще стане като ги преместят от едни банки в други - нищо. Това няма реши проблемите със задлъжнялостта на държавните предприятия.

18.12 2013 в 13:12

Къде си деси с мъъъничко д?
Ние мазните плъхове от банкстерския картел сме си самодостатъчни бе тролкее!!!
Дори и някоя банка да се гътне пак ще те налазим и изгризкаме до стотинка ей!
Нали затова им плащаме на политиците да ни правят закони каквито си искаме.

18.12 2013 в 12:19

Към 30 ноември нетна експозиция в КТБ е 22.67 - т.е. това с постановлението на МС свързано с намаляването на държавните средства под 25% праг е изпъзленно за КТБ. Мисля, че няма място за повече спекулации, освен ако не са нарочни.

18.12 2013 в 11:33

Всеки образован човек не би трябвало да им вярва.