Quantcast

Цветелина Бориславова: Никога не съм била банката на властта

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2013 в 09:53 11236 24

Цветелина Бориславова. Снимка: БГНЕС
Цветелина Бориславова. Снимка: БГНЕС

 

Аз не съм била никога банка на властта. Това каза в интервю за БНТ банкерката и Цветелина Бориславова. 

Бившата приятелка на Бойко Борисов коментира нападките и обвиненията срещу нея за това, че е била близка до властта и банката, която е управлявала - СИБАНК, е "въртяла" държавни пари. 

"Отидох в СИБАНК през 2001 година, когато тя беше в тежко положение. Банката беше с огромни дългове от близо 90 млн. лв. Изживяхме доста тежки времена, за да вдигнем имиджа на банката. Тя стана независима институция и достигна до резултати, които позволиха тя да бъде продадена на изключителна цена", коментира Бориславова. Тя е категорична, че никога държавните пари не са били в тази банка, докато тя е била председател на надзора. 

Тя определи като клевета и твърденията, че седи зад мозъчен тръст, който дирижира антиправителствените протести. "Това е отново поредният опит за манипулиране на общественото мнение и ми е изключително болно, че по такъв груб начин се манипулира общественото мнение. Убедена съм, че хората няма как да повярват", каза Бориславова.

Аз съм участник в прехода, но от светлата му страна и се гордея с това, коментира още банкерката във връзка със съвместната ѝ офшорна компания с Бойко Борисов.

Бориславова коментира, че става въпрос за българското дружество "Химтекс" и едноименното, регистрирано в Кипър и просъществувало три години - от 1994 до 1997. След това то е прехвърлено на тамошната адвокатска кантора, а българските участници са закрили сметките си. Причина да се направи въпросната фирма в Кипър бил периодът на несигурност у нас и банкови фалити. Като факт за пълната прозрачност Бориславова изтъкна това, че и двете компании се казват по един и същи начин и тя е стояла с името си и в Кипър.

Банкерката подчертава, че "Химтекс" се е занимавала с износ на български текстил и нетфтопродукти, като партньори у нас са били най-известните ни предприятия. Става въпрос за движение на пари от чужбина към България, поясни Цветелина Бориславова.

Банкерката коментира и темата незаконно строителство от страна на дружеството "Пампорово" АД, чиито собственик е тя. Тя обясни, че подмяната на стария влек е легално, "защото необходимите разрешения ги има от време оно и промени са направени по вече съществуващо трасе". 

"Строителен надзор спря съществуващия влек, който всички го знаят. Този стар влек, който е до черните писти, беше вече негоден - има протоколи за това от Държавната инспекция, и от 2 години не работеше", обясни Бориславова. "Прецених, че ще направиме това действително върховно усилие да ще подменим този влек с един четириседалков лифт. Основният проблем на инфраструктурата на тази ски-зона е, че има три вида собственост - на Държавен горски фонд, Държавен поземлен фонд и частна собственост. С частниците никога не е имало проблеми, имаме прекрасни взаимоотношения и договорености чисти и ясни. С държавата, обаче, срещаме многократни и многобройни проблеми", добави Цветелина Бориславова.

Бориславова обясни, че държавата се самосезирала след сигнал на неправителствената организацията "Синята планета", която е създадена на 01 ноември 2013 година и която все още не е регистрирана по БУЛСТАД, т.е все още не съществува официално в регистрите. В едно от писмата им Бориславова сподели, че организацията ги обвинява в незаконна сеч, което тя посочи като невярно. "Имаме всички писмени доказателства за това - ние не сме изсекли и едно дърво. "Пампорово" АД винаги е отговаряла на всички изисквания и се е съобразявала със законите в нашата държава", категорична е Бориславова.

От земеделското министерство "Пампорово" АД очакват промени на предназначението на земите, защото, според Бориславова, държавата не е свършила работата, която тя е утвърдила, включително и в този договор за приватизация. Тя посочи, че има много случаи, в които държавата е реагирала адекватно и в изключително кратки срокове за уреждане на подобни проблеми, които са свързани с преминаване на обществено значими инфраструктурни трасета през територията на страната, през различни по собственост имоти. За пример тя даде "Южен поток", който е получил разрешение за 2 дни, за който са подадени документи преди 1 месец. "А ние сме подали документи преди доста време, специално за този конкретен случай - подмяна на стар влек с лифт", добави Цветелина Бориславова.

Държавен строителен контрол е спряло обновлението и възнамерява да разруши наличното вече, но от "Пампорово" АД са обжалвали това решение, обясни още Бориславова и се закани да разкрие цялата истина докрай.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.11 2013 в 15:56

Тя не е банката на властта, а банката на мафията! Нейната БАКБ обслужва само мутренски интереси!

19.11 2013 в 14:13

Изгоря, Цветушке! Всички знаем що за стока си.... стана богата благодарение на любовника си. Хубави пари сте изпрали с Тиквата.
Тук е мястото да питам къде е "великият" еколог на Офф нюз Ханку... той уж все природата защитава, а срещу Цвета една дума не казва. Що ли се питам?

19.11 2013 в 13:52

Боко яко е прикривал далаверите на Цветелина в Пампорово. Сега нещо не му се връзват нещата, излизат на яве мръсните сделки и те реват на умряло. Кой знае колко милиони са минали през ръцете на Цветелина... И това с Пампорово направо не мога да повярвам - как може така безнаказано да строи ски зона

19.11 2013 в 12:53

И Дневник.

19.11 2013 в 12:10

Ти си тъп,проЗ, шемет, каКВО ДА СЕ ОЧАКВА ОТ КУХА ТИКВА КАТО ТВОЯТА.

19.11 2013 в 12:04

Бива ли такава свещена простота? Когато научно-техническото разузнаване на Живков прави лифт, това не е лифт, а антена за подслушване на извънземни. Вие се занимавати с дървета и далавери. От 2008 година смятат диреците къде да се забият със свръх компютъра, който купиха в БАН и ви казаха, че са го натоварили 30% с тестове, е сега чак излязоха резултатите, Бойко скоро ще може директно да говори с шефа.

19.11 2013 в 12:02

Цеца-багера! Сигурно сама е секла дърветата и е изравнявала площадките за лифтовете. Колко ли други далавери е направила с Боко.... Гад мръсна я тая

19.11 2013 в 11:43

А ако ги наредиш от безкасово от друга банка, ще платиш 0.5-1 лев, но това никой не ти го казва, щото другарката трябва да папка.
А пък за "зелената" енергия на тая кучка да не говорим там каква далавера е, и пак мутрата я уреди.

19.11 2013 в 11:25

Za da stoish zad mozuchen trust triabva da imash mozuk

19.11 2013 в 11:06

От тези 6 лв. - два остават за уникредит, а четири за сибанк. Аз съм си плащал таксите директно в офиса на сибанк - 4 лв. за превод!!!