Цветелина Бориславова: Никога не съм била банката на властта

OFFNews 19 ноември 2013 в 09:53 14200 24

Цветелина Бориславова. Снимка: БГНЕС
Цветелина Бориславова. Снимка: БГНЕС

 

Аз не съм била никога банка на властта. Това каза в интервю за БНТ банкерката и Цветелина Бориславова. 

Бившата приятелка на Бойко Борисов коментира нападките и обвиненията срещу нея за това, че е била близка до властта и банката, която е управлявала - СИБАНК, е "въртяла" държавни пари. 

"Отидох в СИБАНК през 2001 година, когато тя беше в тежко положение. Банката беше с огромни дългове от близо 90 млн. лв. Изживяхме доста тежки времена, за да вдигнем имиджа на банката. Тя стана независима институция и достигна до резултати, които позволиха тя да бъде продадена на изключителна цена", коментира Бориславова. Тя е категорична, че никога държавните пари не са били в тази банка, докато тя е била председател на надзора. 

Тя определи като клевета и твърденията, че седи зад мозъчен тръст, който дирижира антиправителствените протести. "Това е отново поредният опит за манипулиране на общественото мнение и ми е изключително болно, че по такъв груб начин се манипулира общественото мнение. Убедена съм, че хората няма как да повярват", каза Бориславова.

Аз съм участник в прехода, но от светлата му страна и се гордея с това, коментира още банкерката във връзка със съвместната ѝ офшорна компания с Бойко Борисов.

Бориславова коментира, че става въпрос за българското дружество "Химтекс" и едноименното, регистрирано в Кипър и просъществувало три години - от 1994 до 1997. След това то е прехвърлено на тамошната адвокатска кантора, а българските участници са закрили сметките си. Причина да се направи въпросната фирма в Кипър бил периодът на несигурност у нас и банкови фалити. Като факт за пълната прозрачност Бориславова изтъкна това, че и двете компании се казват по един и същи начин и тя е стояла с името си и в Кипър.

Банкерката подчертава, че "Химтекс" се е занимавала с износ на български текстил и нетфтопродукти, като партньори у нас са били най-известните ни предприятия. Става въпрос за движение на пари от чужбина към България, поясни Цветелина Бориславова.

Банкерката коментира и темата незаконно строителство от страна на дружеството "Пампорово" АД, чиито собственик е тя. Тя обясни, че подмяната на стария влек е легално, "защото необходимите разрешения ги има от време оно и промени са направени по вече съществуващо трасе". 

"Строителен надзор спря съществуващия влек, който всички го знаят. Този стар влек, който е до черните писти, беше вече негоден - има протоколи за това от Държавната инспекция, и от 2 години не работеше", обясни Бориславова. "Прецених, че ще направиме това действително върховно усилие да ще подменим този влек с един четириседалков лифт. Основният проблем на инфраструктурата на тази ски-зона е, че има три вида собственост - на Държавен горски фонд, Държавен поземлен фонд и частна собственост. С частниците никога не е имало проблеми, имаме прекрасни взаимоотношения и договорености чисти и ясни. С държавата, обаче, срещаме многократни и многобройни проблеми", добави Цветелина Бориславова.

Бориславова обясни, че държавата се самосезирала след сигнал на неправителствената организацията "Синята планета", която е създадена на 01 ноември 2013 година и която все още не е регистрирана по БУЛСТАД, т.е все още не съществува официално в регистрите. В едно от писмата им Бориславова сподели, че организацията ги обвинява в незаконна сеч, което тя посочи като невярно. "Имаме всички писмени доказателства за това - ние не сме изсекли и едно дърво. "Пампорово" АД винаги е отговаряла на всички изисквания и се е съобразявала със законите в нашата държава", категорична е Бориславова.

От земеделското министерство "Пампорово" АД очакват промени на предназначението на земите, защото, според Бориславова, държавата не е свършила работата, която тя е утвърдила, включително и в този договор за приватизация. Тя посочи, че има много случаи, в които държавата е реагирала адекватно и в изключително кратки срокове за уреждане на подобни проблеми, които са свързани с преминаване на обществено значими инфраструктурни трасета през територията на страната, през различни по собственост имоти. За пример тя даде "Южен поток", който е получил разрешение за 2 дни, за който са подадени документи преди 1 месец. "А ние сме подали документи преди доста време, специално за този конкретен случай - подмяна на стар влек с лифт", добави Цветелина Бориславова.

Държавен строителен контрол е спряло обновлението и възнамерява да разруши наличното вече, но от "Пампорово" АД са обжалвали това решение, обясни още Бориславова и се закани да разкрие цялата истина докрай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!