Quantcast

Орешарски остави държавните пари в КТБ

Александра Маркарян Последна промяна на 09 декември 2013 в 08:14 8990 88

Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски.
Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски.

 

Премиерът на БСП и ДПС Пламен Орешарски не е намерил сили да изиска изваждането на държавните пари, концентрирани в банката на властта - Корпоративна търговска (КТБ) на Цветан Василев - и разпределянето им в банки, избрани на база публични критерии.

Така тихомълком е загърбено едно от най-важните решения на служебния кабинет с премиер Марин Райков, което забрани на предприятията с над 50% държавно участие да държат повече от 25% от парите си в една и съща банка. Постановление №127 на служебния МС въведе и публични правила за избор на банка и заложи краен срок за изпълнение - 4 декември.

Към 4 декември парите на държавата все още са концентрирани в банката на властта - КТБ, показа проверка на "Капитал Daily".

Най-големите дружества, разполагащи и с най-големи депозити, не са спазили нормативни изисквания. Заради това директорите им би трябвало да бъдат глобени с половината от заплатите им за три месеца напред.

КТБ стана банката на властта при тройната коалиция. Тенденцията бе продължена и разширена при ГЕРБ.

ПМС 127 на МС към Правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества с преобладаващо държавно участие ги задължи да публикуват обява за избор на обслужващи банки на сайтовете на министерствата, на чието подчинение са.

Въпреки това към 5 декември на сайта на икономическото министерство има само 15 обяви, като липсват най-големите депозанти - енергийните дружества БЕХ, НЕК, АЕЦ, "Булгаргаз", чиито пари са в КТБ.

Електроенергийният системен оператор в сряда публикува покана до банките, но на страницата на Агенцията за обществените поръчки, както и на собствения си сайт, а не на сайта на МИЕ. В последния срок обява на сайта си пусна и "Булгартрансгаз", който към края на септември разполага с 223.4 млн. лв. според отчета му.

Липсват обяви и на сайта на транспортното министерство, където би трябвало да публикуват данни за конкурсите си "Летище София", НК "Железопътна инфраструктура", пристанищата във Варна и Бургас. От големите дружества има покана до банките от "Ръководство на въздушното движение", което разполага с 37.2 млн. лв. по депозитни сметки и 86.37 млн. лв. в разплащателни банкови сметки. Обявата на РВД е пусната на 22 ноември.

Според разпоредбите при първо стартиране на избор на банки дружествата трябва да получат поне 5 оферти. Банките разполагат с 10-дневен срок, за да подготвят и подадат такива. Ако не се съберат достатъчно оферти, се насрочва нов конкурс, при който приемът на оферти се извършва в рамките на пет дни, а изборът се прави независимо от броя на явилите се кандидати.

По данни към края на март 2013 г. най-голямата концентрация на държавни пари е в КТБ, следвана от Централна кооперативна банка.

В КТБ са парите на НЕК, БЕХ, Булгаргаз, Булгартрансгаз, част от парите на Кинтекс, Мини Марица Изток, “Снабдяване и търговия” на военното министерство, парите от студентските столове и общежития, БДЖ. Банката на Цветан Василев дели с банката на ТИМ ЦКБ парите на летище “София”. В ЦКБ са още парите на ТЕРЕМ, на затворите, на пристанища и част от парите на летище “София”.

Откроява се и Инвестбанк, която държи парите на АЕЦ “Козлодуй”. 

Списък с разпределението към 31 март вижте ТУК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2013 в 12:42

кръгове и обръчи дрънчат в празните червени кратуни хахаха

10.12 2013 в 12:41

то и капитана на титаник не е виждал особен проблем в това да мине близо до некакъв си айсберг

10.12 2013 в 12:41

като цяло можеше преди да говориш да си избършеш спермата на Мустачко от муцунката и тогава ела...

10.12 2013 в 12:39

и сега като не си е направил банка подрипва и раздава милиони за да катурне станишката..

ти колко си готин простоооо... искаш ли да ми направиш свирка?

09.12 2013 в 20:08

Напречно ли ще налапаш кебапчето или как? Само жуми, да не ти изхвръкнат оченцата.

09.12 2013 в 20:07

Не! Разбира се, че НЕ! Трижди НЕ!
И те същата ръка целуваха.
Затова сега ще има публично онождане на банкянската сволоч, защото си поверва толкуз много!

09.12 2013 в 19:55

Да дойде Коректор да коректира:

Не е "банката на властта" а "властите на Банката"

Освен това Мамин Прас няма нищо общо с това. Няма влог в Банката.

Ахххххх, гиди соросоиди......

"Галин says:
9 December 2013 at 12:58
Ейй, този богат и щастлив народ явно само от държавните пари и КТБ се интересува. Ега ти фалша."
Стига с тези ченгеджийски номера, Галин! Егати е една дума, питай Кутев.

"роза says:
9 December 2013 at 12:56
Тя тази банка се е доказала и не случайно води класациите. Правилно е направил като не е извадил парите."
Права сте Роза. От там няма какво да се извади. :(

"spaska says:
9 December 2013 at 11:28
Това не отговаря на истината! Всеки заинтересован може да направи справка на сайта на Министерството и да види, че паричните експозиции на повечето дружества вече са в допустимите от наредбата на служебното правителство граници – Мини Марица Изток, Държавната консолидационна компания, БАЕЗ, “Булгаргаз” извадиха сто милиона и сега парите са основно в ТБД…. Подвеждащо и некоректно е да се вадят такива новини, дайте статистиките и реалните отчети преди и сега!"
Спаска, Вие, явно като заинтересован, сте направили своята справка. Ми - извадете я. Що я криете?

09.12 2013 в 19:29

Доста глупости сте изписали червенотиквеничета. Било най-изгодно в КТБ и така. Само, че тези пари се използваха за срастване на власт, медии, булгартабак,бтк и още куп интереси във всяка област. Огромна концентрация във всяка една област. Това никъде го няма по демоктратичният бял свят. Направи си и партия с оня смешник бареков, купи си и Ботев. Въобще иска да заграби всичко с държавни(наши) пари.....

09.12 2013 в 19:13

глупаво, все едно да питаш Цвети и Иво дали добре плащат - всички знаят, че у нас се борят кръгове

09.12 2013 в 17:44

Ужас,защо в български сайт(преглъщаме името на сайта),та защо всичко що е насочено към потребителите в него на английски?К'во значи " Leave A Comment "...човек,който не е учил езика как да разбере какво може да направи и как да изкаже мнение..."Reply","says"... Very грозна работа,хайде малко more seriously и с по-голямо respect към РОДНИЯ ЕЗИК!!!Сега май трябва да натисна Submit Comment,a :(