Quantcast

Искров в писмо до Борисов: Не БНБ, а политици създават хаоса около КТБ

OFFNews Последна промяна на 13 септември 2014 в 15:32 9733 15

Управителят на БНБ отговори с писмо на писмото на Бойко Борисов, в което лидера на ГЕРБ критикува БНБ и лично управителя й Иван Искров заради начина, по който управлява кризата с Корпоративна търговска банка и ТБ "Виктория".

Борисов изразява недоволство от начина, по който БНБ упражнява специален надзор над КТБ и ТБ "Виктория" и заявява, че не приема дългия срок, в който банките стоят затворени.

"Недопустимо е вече трети месец квесторите, назначени от БНБ, да не могат да предоставят изчерпателна информация за реалното състояние на КТБ. Прибързаните и противоречиви изказвания на управителя на БНБ Иван Искров допълнително нагнетиха напрежение и създадоха усещане за неуправляемост на процеса", се казва в писмото на Борисов.

Това отлагане на даването на информация, според Борисов, крие риск от допълнително влошаване на нейните активи и увеличава цената на нейното оздравяване, а също така не дава възможност за формулирането на стратегия за решаване на проблема, се посочва в писмото.

От ГЕРБ изразяват категорична позиция, че ще подкрепят всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса и призовават Българската народна банка да обърне сериозно внимание на всички потенциални инвеститори, заявили интерес да се включат в капитализирането на банката за да се ангажира в минимална степен обществен ресурс.

Днес, също с писмо, управителят на БНБ Иван Искров отговаря на Борисов, разяснявайки му защо не е прав да обвинява нито него, нито УС на БНБ за случващото се с банковата група с мажоритарен собственик Цветан Василев.

Ето пълния му текст:

Уважаеми господин Борисов,

Радвам се, че темата за банковата група КТБ и нейното решаване е във фокуса на политик като Вас, когото уважавам като държавник и лидер на политическа партия.

За мен като управител на БНБ също е изключително важно взимането на най-доброто решение относно КТБ.

С оглед на особената обществена чувствителност по темата си позволявам да взема отношение към поставените във Вашето отворено писмо въпроси, въпреки че то не е получено официално в БНБ. Правя това чрез вече избраната от Вас публична епистоларна форма на комуникация.

В отвореното Ви писмо се споменава за „прибързани и противоречиви изявления на управителя на БНБ”. Преди всичко позволете да подчертая факта, че всички изявления относно КТБ – още от първия ден на специалния надзор – са от името на Управителния съвет на БНБ. Това е легитимният ръководен орган на централната банка, вземащ управленски решения. Самите изявления не само не са прибързани и противоречиви, но и винаги ясно са обяснявали предприетите и предстоящи действия, включително на назначените квестори и на одиторите в банкова група КТБ. За жалост, противоречиво бе поведението на политически субекти, довело до невъзможност възобновяването на дейността и отварянето на КТБ за работа с депозанти и клиенти да се случи на 21 юли 2014, каквото бе желанието на централната банка.

Тук трябва да напомня, че единственото мое персонално обръщение – изключение от посоченото институционално правило – бе публично заявената ми готовност до председателя на 42-ото Народно събрание да подам оставка като управител на БНБ. Уверявам ви, че въпреки моментните критики и упреци към БНБ по случая КТБ, тази национална институция със своята 135-годишна история е и ще продължи да бъде важна част от институционалната архитектура на българската държава. Управителят на БНБ – който и да е той! – не е едноличен началник, издаващ команди според моментното си виждане. Дейността на банката е стриктно регламентирана от закона. Ето защо каквото и да е персонализиране не помага нито за правилното разбиране на ситуацията, нито за обективното обществено възприятие на проблемите. И тъй като споменавате и за „усещане за неуправляемост на процеса”, позволете ми тук напълно да се съглася с Вас. Прав сте, има такова усещане и неговото начало бе моментът, в който водещите парламентарни партии в 42-ото НС не постигнаха съгласие за подкрепа на предложения от БНБ и правителството законодателен подход на срещата при президента Плевнелиев на 14 юли т.г. И то въпреки, че този законопроект бе подробно обсъден с експерти на трите водещи парламентарни партии. Вие самият присъствахте на тази среща и сте лично запознат с дискусията и изразените позиции от всеки един от присъстващите на срещата. От този момент единствената възможност за БНБ бе да продължи своята работа в ограничените рамки на съществуващото законодателство. Както става все по-ясно на цялото общество, действащото законодателство предоставя твърде ограничени възможности на централната банка – възможности, които са далеч под традиционно високите обществени очаквания към БНБ.

За съжаление, усещане за непредвидимост има и то се генерира от многократната промяна в становищата на редица публични фигури, сред които политици и експерти. Напоследък то дори се задълбочава от хаотичните изяви на различни групи за натиск, преследващи разнопосочни частни интереси. Трябва да се знае, че законодателството не позволява такива групи за натиск – без значение дали произлизат от синдикални, работодателски или други среди – да вземат управленски решения в областта на централното банково дело и банковия надзор. Отговорността се носи от БНБ и затова централната банка е много внимателна в своето публично говорене и срещи – именно защото носи отговорност. Обратното също е вярно – колкото по-приказливи са различните самоназначили се „комитети за КТБ”, толкова по-малко отговорни са те. Ето защо не приемам лекотата, с която те си играят с притесненията на вложителите в банкова група КТБ и с която създават нереалистични обществени очаквания. Впрочем, уважаеми господин Борисов, освен десетки противоречиви твърдения в медиите Вие или който и да е български гражданин виждали ли сте ясно структурирано и обосновано становище за оздравяване на банковата група КТБ, та било и на една страница? Ние в Българската народна банка такова предложение не сме получавали досега. Разбира се, не отхвърляме възможността това да се случи и сме готови за разговор, ако такова законово обосновано предложение бъде внесено в централната банка.

Що се отнася до дадения на одиторите срок до 20 октомври да завършат своята работа, в него няма нищо непредвидимо – тази информация бе огласена още на 31 юли и оттогава е достъпна на сайта на БНБ. По отношение на сроковете за оценка на активите и пасивите на банкова група КТБ и на работата на квесторите – уверявам Ви, че ръководството на БНБ е във всекидневна връзка с квесторите на двете банки. Надявам се, спомняте си, че бе назначена десетдневна проверка на активите и пасивите на банкова група КТБ. Публично оповестеното заключение на одиторите бе, че в резултат на липсата на достатъчно информация не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв.

Именно този безспорен факт значително забави процеса, а не някакво бездействие на БНБ, нейния управител, квестори и одитори. И квесторите, и одиторите, и много от служителите и ръководството на централната банка работят без почивен ден в една изключително напрегната ситуация. Именно благодарение на упорития им труд те успяха в значителна степен да възстановят целостта на кредитните досиета. Тяхната работа по окомплектоването на липсващите части продължава и сега, в тези почивни дни. Всеки от нас си дава ясна сметка за обществените очаквания, всеки от нас ясно чува упреците и критиките. Но единствената възможност в случая е да бъде следвана буквата и духа на действащия закон. БНБ ще следва закона докрай – такъв, какъвто е очертан от законодателя, независимо от опитите, агресивни понякога, за натиск да излезем от тази рамка. Всъщност, най-голямата заблуда, внушавана от критиците на БНБ и изобщо некореспондираща с действащото законодателство е, че при сега действащата законова рамка БНБ можела сама да оздрави и да отвори КТБ. Това не само е невъзможно да се случи, това е опасна манипулация на общественото мнение и допълнително нагнетяване на напрежение сред вложителите в банкова група КТБ.

Позволете ми накрая да Ви благодаря за изразената от Вас готовност да подкрепите всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса в групата КТБ. Уверявам ви, че Българската народна банка и нейният управител в частност ще обърне изключително сериозно внимание на желанието на сегашните акционери на КТБ, заявили интерес да се включат в оздравяването на КТБ в рамките на закона. Същевременно съм длъжен да Ви обърна внимание, че в изразените досега желания – както от Държавния резервен фонд на Султаната Оман, така и от финансовия консултант EPIC, представляващ консорциум от сегашните акционери – наред с пълна информация от финалния доклад на одиторите, както и „дю дилижънс”, основен акцент е поставен върху осигуряването на държавна помощ. И това е изрично посочено в техните писма, информация за които своевременно сме огласили и публикували на сайта на БНБ. А когато става дума за държавна помощ, Вие добре знаете, че такова решение е в правомощието единствено на правителството и Народното събрание на Република България. БНБ може активно да участва с техническо подпомагане във формулирането на такова решение, но не и да го вземе самостоятелно.

Убедено може да се заяви, че какъвто и вариант за оздравяване и отваряне на двете банки да бъде избран оттук нататък, той минава през решение на правителството и на следващото – 43-то – Народно събрание, а не само през централната банка. Единствено консолидирана политическа подкрепа за бързи и координирани действия може да ограничи риска от увеличаване цената на оздравяването на банковата група КТБ.

Уверявам Ви, че и в лично качество, и като управител на БНБ винаги съм готов да обсъдя всички ваши идеи и предложения – нещо, което и досега с Вас неведнъж сме правили. Уверявам Ви също така, че всички действия на БНБ ще продължат да бъдат публично огласявани и с тях ще бъдат запознавани не само ръководните държавни фактори и институции, но и цялото българско общество.

Приемете най-добрите ми пожелания!

Иван Искров

Управител на Българската народна банка

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.09 2014 в 13:32

За “markov” изцяло НЕПРАВИЛНО обобщаваш и правиш изводи. “Проблемът КТБ” е замислен изцяло сметката ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ да платят ЗА ЩЕТИТЕ НА ктб, дори и за евент. прокурорска схема “арестуване на Цв. Василев. “Играчите” разработили схемата перфектно и перфидно знаят, че сметката за заговора-афера “КТБ” ще се плати от данъкоплатците, а те само ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ. Засега Главпрокурор и БНБ омагьосват/будалкат данъкоплатците с “обвинения” към Банков надзор, (че “КТБ е пирамида (че коя банка не е пирамида, ама карай... затова за банките има лицензиране и Банков надзор), с “издирване чрез Интерпол”, пък БНБ – “с чували 206 млн”, пък “консорциума иска за оздравяване КТБ държавна подкрепа”, НО КАТЕГОРИЧНО НЕ КАЗВАТ че т.нар. държавна подкрепа е всъщност плащане от БГданъкоплатците на щетата, нанесена на КТБ от организирана от Главпрокурор 13юни БАНКОВА паника и съсипване на РАБОТЕЩА БАНКА с пълен лиценз за банкова дейност
ТАКИВА МИ ТИ РАБОТИ, всяко лъже и се измъква както може, а ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ще платят сметката... ВЪПРОС: а защо сега данъкоплатците си траят... никой не рИве, пълна тишина !?!?!?

14.09 2014 в 13:11

Проблема се прехвърля на г-н. Борисов и на новоизбраната партия. Е други да оправят батака. Браво бе.

14.09 2014 в 10:49

За “Zoran” – ако можеш само мъничко да си представиш какви шашми се въртят от МВР и Прокуратура “в рамките на закона”, направо ще изпаднеш в потрес!
Напр. след организира на 13 юни БАНКОВА паника в КТБ и в резултат от 13-20 юни от КТБ бе изтеглен главно електронно ЛИКВИДЕН ресурс от 1.3 млрд лв, а според доклад/квестори в КТБ е останал още 500 млн бързоликвиден ресурс, който се харчи за издръжка, одитори, квестори и т.н., а на 22юни БНБ отказва на КТБ подкрепа чл.33/ЗаконаБНБ (по закон БНБ е длъжна) какво правят “в рамките на закона” Главпрокурор и БНБ:
Първият – ГЛАВпрокурор организира обвинение с/у Банков надзор и с/у Цв. Василев. С първото блокира БНБ да не работи, с второто се опитва да си измие ръцете. От първото обвинение, така и от второто НИЩО НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ. Но .. но.. напр. ако Цв. Василев се подлъже да се появи в БГ, прокурорите ще го задържат, той ще обжалва, и като престои поне седмица в ареста (това ще е келепира на прокурорчетата), ще го освободят с/у някаква банкова гаранция, после пред СЪД НИЩО НЯМА да излезе. НАКРАЯ Цв. Василев ще осъди БГ и данъкоплатците ще платят. Но тогава няма да е същия главпрокурор и т.н. ВЪПРОС – ЗАЩО точно в момента след като на всички е ясна схемата данъкоплатците НЕ рИват сИга, че после ще е късно, ще платят като попове?
Вторият – БНБ първо се опита да вкара в употреба едни “пари в чували”. После се опита да обвинява политици. След това почна да се оплаква, че ... знам ли какво.
НО за да затлачи съвсем проблема с КТБ, възникнал главно от Главпрокурор и БАНКОВА ПАНИКА, И БЕЗДЕЙСТВИЯ на БНБ организира оценка на активите – нови одитори, нови пари и всякакви шменти-капели ЗА ОПРАВДАНИЕ. Сега пък виновни били кандидатите за оздравяване на КТБ (т.е. тези, които поне трябва да дадат изтегления от 13-20 юни ЛИКВИДЕН ресурс от 1.3 млрд (отишъл в НЕбългарски банки) и останалите след затварянето бързоликвиден ресурс от 500 млн (сега се харчат) или ОБЩО прибл. 2 МЛРД лв., че тези кандидати искали БГдържавата да плати щетата от прибл. 2 млрд лв. за организираната от Главпрокурор на 13 юни БАНКОВА ПАНИКА И ЗА БЕЗДЕЙСТВИЕТО на БНБ по чл. 33 от ЗаконаБНБ.
И БНБ хитряшки нарича плащането на щетата от прибл. 2 млрд от БГдържавата за държавно участие. Просто няма такова искане, а се иска плащане на щета от 2 млрд лв.
Е, тази щета от прибл. 2 млрд лв дори да отворят или ликвидират КТБ данъкоплатците в БГ ще платят.
Както и при първия – дори и да задържат Прокурорчетата Цв. Василев – накрая Прокурорчетата ще си вземат заплатите, а Цв. Василев ще осъди БГ – и в двата случая все данъкоплатците плащат. Пак ВЪПРОС – защо данъкоплатците НЕ рИват сИга???
Това е положението!

14.09 2014 в 09:28

Добре са отговорили от БНБ - не може да се излиза от рамките на закона.

14.09 2014 в 09:18

"Уважаеми господин Борисов"
Следващото ти писмо ще почва с "господарю".

14.09 2014 в 08:37

@пепи - със съдия-изпълнител, ако се наложи.

14.09 2014 в 01:12

ПИСМО ОТ НЕКАДЪРНИК, НАЗНАЧЕН ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ПОЖАРНИКАРЯ, ДО ПОЖАРНИКАРЯ - СТАВА ДУМА ЗА БАНКИ, АКО СХВАЩАТЕ !

13.09 2014 в 23:53

...и като на 5 годишните е ясно кой е виновен, защо никой не иде да окне оставка поди джмаеците на офисът му? Защо една подписка е видях за оставка на пазителя на мракобесието?

Сами сме си виновни. Вместо да натирим Прасун и агентите му ние си мрънкаме у форума....а те издъниха банката и други банки може да издънят а ние и внуците ни ще плащаме....

13.09 2014 в 22:49

За мнение от IP – цитатите от някакво съчинение на Ханке НЕ вършат работа.
От доста време четем ПЛАЧ от БНБ и от другаде за “уж” държавна помощ за спасяване на КТБ и всякакви мантри. Ето една мантра: “от ДРФ на Султаната Оман, така и от финансовия консултант EPIC, представляващ консорциум от сегашните акционери – наред с пълна информация от финалния доклад на одиторите, както и „дю дилижънс”, основен акцент е поставен върху осигуряването на държавна помощ”.
Да ОТКРЕХНЕМ скритото: акционерите или новите акционери ИСКАТ плащане от БГ на щетите, нанесени на КТБ чрез организирана от Главпрокурора на 13 юни БАНКОВА ПАНИКА, довела до източване от КТБ на ликвидност от 1.3 млрд отишли в чужди банки. ОТДелно за щетата, че БНБ не е предоставила по чл. 33 от Закона/БНБ ликвиден ресурс на КТБ поради банкова паника.
Това е истината: НЕ става дума за държавна помощ, а за искане БГ и данъкоплатците трябва да платят за щетите, нанесени на КТБ със сриване на работеща банка с ликвиден ресурс от 1.3 млрд и пълен лиценз за банкова дейност, БГ ще плати с парите на данъкоплатците! И ДА рИват, това е, останалото са шменти-капели за наивници

13.09 2014 в 19:19

В основата на сагата КТБ е БАНКОВАТА ПАНИКА, организирана (обективно търсена и инспирирана от заработващите за нови БГСпасители още от лятото на 2013 г.) от Главпрокурор, МВРПикчърс (Телевизия, камери, 3 патрулки, 1 бус и 10-на полицая с маски с х2 пищака) на 13 юни14, довела до изтегляне от КТБ ЛИКВИДЕН РЕСУРС от 1.3 млрд лв, отишли в чужди банки –Булбанк, Пощенска и т.н.
Какво е казал Ханке, дали е имал инфо за пълен анализ, дали е взел предвид ЗАВЕРАТА на новите БГспасители за финансов колапс на държавата – отделна тема.
А, като сте толкова на “ти” с Ханке, я го питайте за организираната от Главпрокурор банкова ПАНИКА, и за изтегления ликвиден ресурс от 1.3 млрд лв, тогаз рИвеге...
А ЧЕ за настъпилата щета за КТБ данъкоплатците ще платят, И БЕЗ Ханке е от ясно – по ясно
И тук ВЪОБЩЕ не е от ЗНАЧЕНИЕ дали КТБ ще заработи, или ще я ликвидират – данъкоплатците ЩЕ ПЛАЩАТ щетата на КТБ за организирана БАНКОВА ПАНИКА с/у работеща банка, с наличен ликвиден ресурс и с пълен лиценз за банкова дейност!