Бил Клинтън пристига у нас по покана на Кирил Домусчиев

OFFNews 27 април 2023 в 15:56 2713 1

Бил Клинтън

Снимка Getty Images

Бил Клинтън

Американският президент Бил Клинтън (1993-2001) ще посети България през май за среща на Глобалната инициатива на Клинтън (CGI), която събира лидери от частния и публичния сектор, за да се справят с неотложните глобални предизвикателства.

Срещата ще се проведе в София на 12 май, в партньорство с Кирил Домусчиев, президент и главен изпълнителен директор на "Хювефарма" и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Дневният ред ще включва стартирането на нов ангажимент за действие за увеличаване на инвестициите в продоволствената сигурност, образованието и решенията в областта на климата.

Балканският полуостров е важен регион, който е в челните редици на много от глобалните предизвикателства, с които CGI се стреми да се справи, включително продоволствената сигурност, образованието, изменението на климата и др., посочват от CGI. 

Създадена от президента Клинтън през 2005 г., CGI е изградила общност от дейци, които заедно предприемат действия по най-неотложните предизвикателства в света. CGI работи с партньори, за да разработи ангажименти за действие - нови, конкретни и измерими решения. На срещата през 2022 г. - първата от шест години насам - членовете на общността на CGI поеха повече от 140 ангажимента за действие за подобряване на достъпа до здравеопазване, насърчаване на устойчивото развитие, създаване на възможности за заетост, подкрепа за пренастаняване на бежанци и др. Huvepharma беше водещ спонсор на срещата CGI 2022.

Президентът Клинтън е първият действащ президент на САЩ, посетил България на държавно посещение през ноември 1999 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!