Бетонираха таксата за казината, понижиха само тази за бетинг сайтовете

Елица Мартинова 19 декември 2013 в 15:16 3369 0

Гласуването на промените в закона за хазарта беше отложено миналата седмица по настояване на ГЕРБ
Гласуването на промените в закона за хазарта беше отложено миналата седмица по настояване на ГЕРБ

 

След дълги дебати депутатите бетонираха досегашната такса за наземните хазартни оператори и въведоха двукомпонента такса единствено за бетинг сайтовете. 

Корекциите в Закона за хазарта предвиждат нова, двукомпонентна държавна такса за фирмите, занимаващи се с онлайн хазартна дейност. При регистрацията си те ще плащат еднократно 100 000 лв. В допълнение ще трябва да превеждат и месечна такса, която представлява 20 % от разликата между получените залози и изплатените печалби на потребителите.

Новият регламент заличава спорния момент от текстовете в настоящия Закон за хазарта, който бе променен последно на 1 юли 2012 г. Миналогодишните изменения на практика блокираха дейността на бетинг сайтовете, защото ги задължиха с данък в размер на 15 % от оборота, а не от печалбите им. Тъй като цялата им печалба е значително по-малка от 15% от оборота, данъците бяха непосилни за бетинг сайтовете и те се отказаха да легализират дейността си.

Първоначално двукомпонентната такса трябваше да важи и за онлайн, и за офлайн операторите. Това щеше да намали сериозно таксите за наземните оператори, където участниците в игрите печелят доста по-рядко, в сравнение със залагащите в бетинг сайтовете. Най-голямата изненада около промените обаче дойде от депутата на "Коалиция за България" Георги Кадиев, който успя да прокара поправка в механизмите за таксуването на наземните хазартни оператори, която не се подкрепяше от финансовата комисия на Йордан Цонев (ДПС). С подкрепата на ГЕРБ парламентът реши двукомпонентната такса да важи само за бетинг сайтовете, а при офлайн хазартните игри (каквито са казината, например) да се запази старият режим за таксуване - 15 % от оборота. Аргументът на Кадиев бе, че двукомпонентната такса ще даде сериозно предимство на наземните оператори, което ще понижи приходите от офлайн хазарта, без да е сигурно дали създадената дупка в бюджета ще се попълни от таксите, идващи от сайтовете за залагания.

Съобразно с Мерките за отговорен хазарт на ЕК, операторите на хазартни игри ще са длъжни да внасят в Държавната комисия по хазартна следните годишни вноски: за организатори на онлайн залагания - 50 000 лв.; за организатори на игри в игрално казино - 10 000 лв.; за всички останали организатори на игри - 5 000 лв. годишно. Тези средства ще отиват за дейности, свързани с предпазване на младите хора от хазарт, превенция и лечение на зависимите от хазартните игри.

Важен момент е, че новият регламент отменя забрана в стария закон и ще позволи на организаторите на хазартни игри да предоставят кредит на участниците в залаганията.

Първоначалният вид на законопроекта предвиждаше да се разшири обхватът на реклама за хазартните игри. Вносителите настояваха организаторите на хазартните игри да могат да рекламират "реда и начина за участие в игрите", както и "правилата у условията за организиране на игрите". От ГЕРБ обаче настояха този текст да отпадне, а аргументът им бе, че корекцията ще даде възможност да организаторите на хазартни игри да пропагандират тези занимания сред младежите. В крайна сметка депутатите уважиха съображенията на ГЕРБ и текстовете отпаднаха.

Друга корекция, която също мина неочаквано, бе идеята на бившия културен министър Вежди Рашидов. По негово предложение 10% от годишните държавни приходи от хазарта ще отиват в Държавен фонд "Култура"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови