Депутатите връщат онлайн залаганията

Елица Мартинова 04 декември 2013 в 12:37 2784 4

Кого ще ощети забраната за онлайн залаганията
Кого ще ощети забраната за онлайн залаганията

 

Със 110 гласа "за", 79 "против" и двама "въздържал се" депутатите приеха на първо четене промените в Закона за хазарта, които трябва да възстановят работата на сайтовете за онлайн залагания.

Автор на законопроекта е Йордан Цоневв от ДПС. Измененията бяха подкрепени от единодушно от присъстващите депутати на "Коалиция за България" (76 гласа "за) и ДПС (34 гласа "за"). Осемте депутати на "Атака", които бяха в зала, гласуваха против, а от ГЕРБ имаше 71 "против" и двама "въздържал се".

Днес промените в Закона за хазарта минаха без дебати, тъй като разискванията приключиха миналия четвъртък.

Мерките, включени в законопроекта, трябва да облекчат работата на бетинг сайтовете и да ги върнат на българския пазар. Вносителят Йордан Цонев подчерта, че очаква новите текстове да увеличат значително приходите от хазарт в бюджета.

Най-същественото изменение е новата процедура по регистрация и таксата за поддръжка на лиценза за хазартна дейност.

Корекциите, гласувани на първо четене днес, предвиждат нова, двукомпонентна държавна такса за фирмите, занимаващи се с хазартна дейност. При регистрацията си те ще плащат еднократна такса в размер на 100 000 лв. В допълнение ще трябва да плащат и месечна такса, която представлява 20 % от разликата между получените залози и изплатените печалби на потребителите – или една пета от реалната печалба на фирмата.

Предлаганият от Цонев регламент заличава най-спорния от текстовете в настоящия Закон за хазарта, който бе променен последно на 1 юли 2012 г. Миналогодишните изменения на практика блокираха дейността на бетинг сайтовете, защото ги задължиха с данък в размер на 15 % от оборота, а не от печалбите им.  Тъй като цялата им печалба е значително по-малка от 15% от оборота, данъците бяха непосилни за бетинг сайтовете и те се отказаха да легализират дейността си. Според изчисленията на Цонев новият механизъм за облагане ще коства на Бюджет 2014 22 млн. лева, но това ще се компенсира през следващите години.

На 11 юни 2013 г. беше приет първият „черен списък” на компании, които не притежават лиценз от Комисията по хазарта (ДКХ) и които трябва да прекратят приемането на залози от български граждани. Пет дни по-късно бе блокиран достъпът до 22 сайта за залози. Филтрирането на всички онлайн оператори направи“Еврофутбол” монополист на пазара, а Васил Божков – единственият, който генерираше средства от тази дейност.

Според данни на Йордан Цонев в момента легално действащите сайтове за залози са два и действат в нелоялна конкуренция спрямо останалите от бранша.

Измененията предвиждат още да се преустанови наказателната практика да се филтрират сайтовете, които организират хазартна дейност без лиценз. Вместо блокиране на дейността, санкцията за тях ще е парична глоба в размер на 2 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!