Quantcast

Депутатите връщат онлайн залаганията

Елица Мартинова Последна промяна на 04 декември 2013 в 12:37 1716 4

Кого ще ощети забраната за онлайн залаганията
Кого ще ощети забраната за онлайн залаганията

 

Със 110 гласа "за", 79 "против" и двама "въздържал се" депутатите приеха на първо четене промените в Закона за хазарта, които трябва да възстановят работата на сайтовете за онлайн залагания.

Автор на законопроекта е Йордан Цоневв от ДПС. Измененията бяха подкрепени от единодушно от присъстващите депутати на "Коалиция за България" (76 гласа "за) и ДПС (34 гласа "за"). Осемте депутати на "Атака", които бяха в зала, гласуваха против, а от ГЕРБ имаше 71 "против" и двама "въздържал се".

Днес промените в Закона за хазарта минаха без дебати, тъй като разискванията приключиха миналия четвъртък.

Мерките, включени в законопроекта, трябва да облекчат работата на бетинг сайтовете и да ги върнат на българския пазар. Вносителят Йордан Цонев подчерта, че очаква новите текстове да увеличат значително приходите от хазарт в бюджета.

Най-същественото изменение е новата процедура по регистрация и таксата за поддръжка на лиценза за хазартна дейност.

Корекциите, гласувани на първо четене днес, предвиждат нова, двукомпонентна държавна такса за фирмите, занимаващи се с хазартна дейност. При регистрацията си те ще плащат еднократна такса в размер на 100 000 лв. В допълнение ще трябва да плащат и месечна такса, която представлява 20 % от разликата между получените залози и изплатените печалби на потребителите – или една пета от реалната печалба на фирмата.

Предлаганият от Цонев регламент заличава най-спорния от текстовете в настоящия Закон за хазарта, който бе променен последно на 1 юли 2012 г. Миналогодишните изменения на практика блокираха дейността на бетинг сайтовете, защото ги задължиха с данък в размер на 15 % от оборота, а не от печалбите им.  Тъй като цялата им печалба е значително по-малка от 15% от оборота, данъците бяха непосилни за бетинг сайтовете и те се отказаха да легализират дейността си. Според изчисленията на Цонев новият механизъм за облагане ще коства на Бюджет 2014 22 млн. лева, но това ще се компенсира през следващите години.

На 11 юни 2013 г. беше приет първият „черен списък” на компании, които не притежават лиценз от Комисията по хазарта (ДКХ) и които трябва да прекратят приемането на залози от български граждани. Пет дни по-късно бе блокиран достъпът до 22 сайта за залози. Филтрирането на всички онлайн оператори направи“Еврофутбол” монополист на пазара, а Васил Божков – единственият, който генерираше средства от тази дейност.

Според данни на Йордан Цонев в момента легално действащите сайтове за залози са два и действат в нелоялна конкуренция спрямо останалите от бранша.

Измененията предвиждат още да се преустанови наказателната практика да се филтрират сайтовете, които организират хазартна дейност без лиценз. Вместо блокиране на дейността, санкцията за тях ще е парична глоба в размер на 2 млн. лева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2013 в 16:49

Печалбите се изплащат със същите методи, с които си депозирал и ви няпрявил оборотта(банкова карта, skrill), следователно оборотът и печалбата са еднакво проследими и първият ти аргумент в полза данък- оборот издиша. Колкото до втория аргумент -че игрите могат да се манипулират за да се спести част от данъка -ами и сега може да ги манипулираш , за да си задържиш повече пари , а уж си платил повече печалби. Новият данък няма да промени това , а и точно за това е лицензът - да проверява съответната комисия колко са честни игрите

04.12 2013 в 13:51

единствения ефективен начин е да се облага върху оборота- тоест-единствено доказуемата величина-сумата на набраните залози.(освен при черното тото- там нищо не може да се облага) тръгнеш ли да търсиш раздадени печалби или разликата- нула облагане,яко грабеж.

04.12 2013 в 13:45

има една тънка разлика- Еврофутбол не е само онлайн, има и пунктове за залагания и хартиени фишове.именно затова имаше и лиценз.сайтовете също имат иценз, но в други държави- повечето в Малта. налагането на втори, български лиценз е пряко нарушение на договора за ЕС и ще доведе до санкции, които ще платим всички ние.Голямата борба е за процента на печалба от залозите, защото при липса на конкуренция можеш да налагаш мизерни коефициенти и пак играещите ще дойдат при теб.когато има конкуренция- разпределените печалби са по- големи, изискуемите залози- по малки. целта на този закон е да откаже сайтовете да се регистрират, след което ще погнат залагащите в тях с глоби и затвор за незаконен хазарт. целта е да има повече балами, които да залагат при Черепа.намалението на данъка пък пряко облагодетелства Черепа, който има много по- голям оборот отколкото чуждите сайтове. Сега ще декларира каквато си иска печалба, или по- добре никаква. Да облагаш хазарта върху печалбата е смешно, да не кажа трагично, защото това просто няма как да се хване.всъщност никой не знае и не може да докаже дали декларираните печалби са раздадени и дали не са раздадени на свои хора, които после връщат част от тях

04.12 2013 в 12:47

След безпрецедентна намеса от страна на Национално Движение "ОТПОР", моралът на соц-троловете в полето за коментари на OFFNews изпратени от улица Позитано 20 по поръчка на руско-евразиатския резидент Владим Путлер рязко се понижи.

Национално Движение "ОТПОР" е неполитическа организация с идеална цел - показване на алтернативната гледна точка за политиката в България и гео-политическите стремежи на руско-евразиатската империя. Национално Движение "ОТПОР" се финансира от неговите членове и няма да участва на извънредните парламентарни избори в България, които ще се поведат на 9-ти февруари 2014 г след натиска на улицата в дните преди коледните празници, които ще свалят незаконното и крадливо правителство на диктатора по руски модел - Порешарски.