БЕХ не приема заключенията на ЕК, мисли да обжалва глобата

OFFNews 19 декември 2018 в 22:30 2347 1

Българският енергиен холдинг и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" не са съгласни със заключенията на Европейската комисия за нарушение на монополното законодателство, след които на холдинга беше наложена глоба от 77 млн. лева, и мислят да обжалват глобата. 

Това става ясно от позиция на холдинга, публикувана на сайта му. 

Оттам обясняват, че са получили решението на ЕК, и след като бъде разгледано внимателно, то вероятно ще бъде обжалвано, като ще бъдат оспорени както твърденията, така и размерът на глобата. 

Според дружествата достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони. Също така предоставянето на достъп до румънския транзитен газопровод никога не е било под контрола нито на БЕХ, нито на някое от неговите дъщерни дружества, допълват оттам. 

БЕХ обяснява, че размерът на глобата е очевидно несъразмерен. Посочва се и точният размер на глобата - 77 068 000 евро при максимално допустима 316 800 000, като се уточнява, че плащането на глобата е дължимо в срок от три месеца от датата на решението, в случай на обжалване процедурните правила предвиждат или условно плащане на глобата, която подлежи на възстановяване в случай на успешно обжалване, или предоставяне на обезпечение.

"През целия период на разследването българската страна оказа пълно съдействие на Комисията и положи всички усилия за приключване на делото със споразумение ("поемане на ангажименти") по взаимно приемлив начин. За съжаление Комисията отхвърли предложенията, които включваха значителни отстъпки от българска страна. Изразяваме съжаление от това развитие, предвид кооперативния подход на Комисията по отношение на други скорошни антитръстови дела, касаещи търговията с природен газ в Централна и Източна Европа", се посочва в позицията.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви по време на заседанието на Министерския съвет, че България е предлагала десетки варианти на ЕК, за да се избегне глобата, но те не са били приети, като Брюскел е настоявал за приватизация на газопреносната мрежа.

"Отбелязваме, че Комисията е отчела част от аргументите на българската страна по отношение на продължителността на предполагаемото нарушение, което според Решението е приключило в самото начало на 2015 г. Комисията също така е приела, че отделянето на дъщерно дружество от БЕХ като структурна принудителна мярка вече не е наложително", обяснява БЕХ.

Оттам са категорични, че в нито един момент от обсъждания период не са били засегнати интересите на българските граждани, тъй като цената на природния газ се регулира от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

"Български енергиен холдинг и дъщерните му дружества полагат всички усилия за реализация на проекти, които водят до диверсификация на източниците за доставка на природен газ в България. Тези усилия се оценяват положително и се подкрепят от Комисията. Съвместните цели на дружествата и Комисията остават непроменени и реализацията им по никакъв начин няма да бъде засегната от Решението", подчертават още от холдинга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови