Дончев: Предложихме десетки варианти за газовите компании, но ЕК не ги прие

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2018 в 16:15 2721 5

В рамките на преговорите за българските газови компании заради жалбата за нарушение на антитръстовите правила на ЕС са обсъдени десетки варианти за промяна на поведението на компаниите. 

Това обяснява вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседанието на Министерския съвет, става ясно от стенограмата. Дончев коментира темата, след като преди дни стана ясно, че Европейската комисия налага глоба на „Български енергиен холдинг“, неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България.

"Става дума за стар казус, датиращ от 2012 г. – претенция на Европейската комисия, че българските дружества в енергийния сектор са ограничили достъпа до тръбата, която идва от Румъния на друг участник на пазара. Подадена е веднага жалба в Европейската комисия. Преговорите, поне последните 3 години, ставаха или с директно мое участие или съм имал възможност да контролирам целия процес. Тежки, дълги преговори на всякакво ниво", обяснява Дончев.

"Обсъждани бяха, без преувеличение, десетки варианти за мерки, които България да предприеме, и поведенчески мерки. Дружествата в газовия сектор, тук се има предвид „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ по какъв начин да си променят поведението на пазара. Структурни мерки. От българска страна неведнъж бяха предлагани всякакви варианти за реорганизация на въпросните дружества. Смяна на принципала, извеждане на едно от дружествата от състава на БЕХ, които не бяха приети", допълва той.

Европейската комисия е настоявала да бъде променен контролът върху поне едно от двете ключови дружества, със силни предпочитания към „Булгартрансгаз“.

"На финална фаза от преговорите от българска страна бяха предлагани, какви ли не варианти, които да гарантират прозрачност, контрол, създаването на второ ниво на надзор, мениджмънт, участие в борда на доказани европейски експерти. Но предложението на Европейската комисия е, че единствената гаранция за липса на сговаряне и неизкривяване на пазара е смяна на собствеността на дружеството, чрез продажби на мажоритарен дял на стратегически инвеститор – друга европейска компания, което няма как да бъде прието от българска страна", продължава Дончев.

"Миналата година Парламентът ни забрани да постигаме споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял. Редно е да се отбележи, че каквито и противоречия да сме имали, Комисията се е съобразила с всички наши аргументи, че глоба в максималния размер е в състояние да унищожи газовия сектор. Само да напомня, че максималния размер на глобата може да достигне 320 милиона, в момента е 77", подчертава вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21059

5

рамбо

19.12 2018 в 19:15

След като този гербаджийски специалист по всичко е водил преговори в тази доста сложна за него материя, то не е учудващо , че са ни одрусали. Вече очаквам всеки момент Боко да се сети да обвини и за това опозицията

11464

4

Sin

19.12 2018 в 19:07

Частният келепир е господстващ при вас, не друго. А парите идват както винаги от Североизток. Какво значение има какво сте били предлагали, след като сте гола вода. От 2012г. е констатиран монополът по тръбата, отказано е на други да я ползват. Ясно е като 2 и 2 4 ! Били предлагали !?!? Ами вие можете да предложите и Арменския поп - кой го интересува това ! И много добре сте знаели, че ще ни одрусат. И нищо - затова сте за затвора ! Негодници некадърни !

17413

2

мнение от IP

19.12 2018 в 17:26

Европа не вярва на сълзи.