Златната резерва Любомира Казанова прекрати кариерата си

Заместничката на Цвети Стоянова в ансамбъла играла със счупен крак на олимпиадата

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2016 в 12:31 12574 4

Шокираща новина дойде от българската художествена гимнастика. Бронзовата медалистка с ансамбъла от Олимпийските игри в Рио де Жанейро Любомира Казанова е взела решение да прекрати състезателната си кариера.

Тази вест е шокираща, тъй като именно от "Златната резерва" се очакваше да осигури приемственост между стария и новия ансамбъл.

Любомира влезе в основния състав на ансамбъла след инцидента с титулярката Цветелина Стоянова. След олимпиадата всички момичета се отказаха от спорта, с изключение на Казанова. Стара контузия и трудности с адаптацията към новия отбор обаче са накарали Бубето да преосмисли бъдещето си и тя също казва "сбогом" на голямата гимнастика. Грацията вече е провела разговор с президента на БФХГ Илиана Раева и старши треньора на националния ансамбъл Ина Ананиева и ги е помолила да уведомят обществеността за решението й, като разпространят написаното от нея писмо.

"Уважаема госпожо Раева,

Искам чрез Вас да уведомя хората за съвместно взетото ни решение, като започна с това, че безкрайно съм благодарна за всичко, което Българска федерация художествена гимнастика направи за мен, лично на Вас за цялата подкрепа и вяра която ми дадохте, на Ина Ананиева за постоянството и търпението с което ме изгради и ме изчака да стана точно този спортист, който винаги съм искала да бъда. Дадохте ми възможност да сбъдна най-голямата си мечта, защото точно Вие ми гласувахте доверие в най-трудния момент за отбора, дадох всичко от себе си и вярвам, че успяхме заедно да постигнем целта.

През юли месец, както знаете, получих контузия на десния глезен на лагер във Варна, но тогава въпреки силната болка, аз не обърнах внимание защото имахме по-важна задача. През целия период до края на Олимпийските игри аз бях с непрекъснати и силни болки, въпреки че бяха взети всички мерки от медицинския екип на отбора за обезболяване.

Едва един месец след лечение и почивка, връщайки се в залата и започвайки усилени тренировки, болката се върна, и след консултация с доктора, той ми предложи да направим снимка. От нея стана ясно, че моят крак е бил счупен, тръгнал е да зараства, но се е сраснал накриво. Отново се консултирах с лекаря, който ми обясни ,че дори и да се направи операция ¸няма да мога да съм пълноценна в тренировките.

Другата основна причина за моето решение е, че въпреки моите усилия аз не успявам все още да се адаптирам към този отбор, той е коренно различен от предния във всеки един аспект (методика, стил ) и въпреки многото мои усилия не успявам да се впиша и да се почувствам част от тях, както бих искала и както бяхме с другите момичета.

Вярвам, че те ще постигнат много , пожелавам огромен късмет и успех, ще им стискам палци и ще преживявам с тях всяко състезание. След проведен дълъг и труден разговор за мен с родителите си, с Ина Ананиева и с Вас в качеството ви на председател на БФХГ взехме най-доброто решение за мен, да прекратя спортната си кариера ,въпреки дълбоката болка, която изпитвам в себе си, защото определено има какво да взема още от спорта, макар че постигнах най-голямото отличие и мечта за всеки спортист, а именно Олимпийски медал.

Много мислих, но по-добре да прекратя сега в началото отколкото , да се наложи това да се случи по средата на годината и заради мен да се променят отново съчетанията, което знаете е много рисково и сложно. И накрая още веднъж искам да се извиня на Вас и всички хора, които ме подкрепяха и вярвам , че ще срещна разбиране във ваше лице, в лицето на Ина и на хората.
С благодарност и обич: Любомира Казанова"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12009

4

Nik68

02.04 2017 в 16:40

Месец да тренира и да се състезава със фрактура, и да не направят снимка, а да карат на обезболяващи. Това професионалн спорт ли е или махленска група по интереси.

12009

3

Nik68

02.04 2017 в 16:39

Що за лекари има националния отбор, за да тренира и да се състезава със сч

12167

1

поп Дръвчо

29.11 2016 в 13:13

Правилно решение.

Когато и да напусне човек професионалния спорт, все е късно.