Илиана Раева празнува рожден ден в залата

OFFNews 15 март 2022 в 15:28 2378 0

Снимка БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Президентът на БФХГ Илиана Раева присъства на откритото контролно състезание за Боряна Калейн, Татяна Воложанина и Ева Брезалиева, което се проведе в тренировъчна зала на "Арена Армеец".

Раева, която днес празнува рожден ден, получи много цветя за празника и подарък от олимпийските шампионки от ансамбъла Симона Дянкова, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова.

Раева беше поздравена и от трикратните световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова.

Това беше последна проверка за Воложанина и Брезалиева преди да отлетят за Атина за участие на Световната купа от 18 до 20 март.

"Пожелавам си здраве на мен, на семейството си, на приятелите ми, на всички хора в България и по света, пожелавам си да имаме още много нови успехи, много силна и успешна българска художествена гимнастика", каза Раева след контролното, което се проведе със съдии, но без оценки и класиране.

Тя добави, че е доволна от представянето на националките на международния турнир "Афродита къп" в Атина миналия уикенд, на който България спечели 11 медала.

"Аз съм изключително доволна от първия турнир, защото успях да се ориентирам, въпреки че нямаше много силна конкуренция. Това, което видях и много ми хареса беше, че българските композиции и съчетания категорично се отличаваха от всички останали. Мисля, че ние най-добре на този етап сме се справили с новия правилник, имаме едни от най-сложните композиции, особено при девойките, независимо от грешките, които се допуснаха. Но това е пътят. . . много е ранен етапът все още, много различна е гимнастиката.

Допускаме още много грешки, но специално днес те бяха от липса на концентрация, за първи път играха малко по-разсеяно. Те са в значително по-добра форма и се надявам в Атина да покажат композициите си по най-добрия начин. На този етап грешките не ме плашат. Много съм доволна от пътя, който пое българската художествена гимнастика", добави президентът на БФХГ.

Раева каза още, че Боряна Калейн, Воложанина и Брезалиева в момента играят на по-малко от половината от възможностите си.

"В момента те показват 30-40 процента от възможностите си. Този нов правилник е за Боряна Калейн. Композициите й са зрелищни със скандални нюанси в тях и не са само много добре направени по новия правилник. Тя по уникален начин може да покаже артистичността в художествената гимнастика. Така подхожда на един новатор, така трябва да подхождащ, ако искаш да впечатляваш и да побеждаваш и ако Боряна Калейн тренира така, както го прави в последните две седмици, тя ще бъде един от абсолютните претенденти за шампионска титла в многобоя, категорично. Всички конкурентки от Русия, Беларус и Украйна, включително и сестри Аверини, не са в състояние да играят тази гимнастика, която в момента играе Боряна Калейн. Но тя трябва да си изчисти и изработи съчетанията. Имахме много сериозен разговор с нея и тя в последните две седмици работи така, както трябва да работи, защото Боряна вече няма време за неуспехи", допълни Раева.

Тя разкри, че съвсем скоро пред публика ще бъдат показани новите две композиции на новия ансамбъл. Българките ще открият сезона с Гран при на Марбея на 26 и 27 март.

"Ансамбълът вчера бях при тях, те се върнаха от "Спортпалас". Много голяма и много приятна изненада ви очаква. Преди да заминат за Марбея ще направим едно контролно състезание пред публика, защото тези две години на пандемия много драстично се отразиха на състезателките. Затова е важно феновете да са тук и момичетата да играят в състезателна обстановка, за да свикват. Така че очаквайте официално контролно и представяне на двете композиции, ще бъде съвсем скоро, може би още до края на седмицата, защото те пътуват за Испания следващата седмица", коментира Илиана Раева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови