Три решаващи въпроса, от които зависи войната в Украйна

DW 08 септември 2023 в 22:25 15386 0

Краматорск

Снимка Getty Images

Краматорск, 2 септември

Интервю на АРД с военния експерт Нико Ланге

Как оценявате последните успехи на украинците в тяхната контраофанзива – най-вече в южна посока?

Нико Ланге: Това е много важно и значимо развитие. През първите осем седмици от контранастъплението Украйна изпитваше големи трудности, тъй като руската отбранителна стратегия беше много ефективна. През последните четири седмици обаче украинците успяха да осъществят пробив - независимо от всички минни полета и отбранителни съоръжения. Пробита е първата руска отбранителна линия, а частично и втората - най-вече в посока към Вербове, тоест източно от Роботине.

Благодарение на тези пробиви Украйна вече има повече възможности. Тя може да се отправи на изток или на юг. Това, разбира се, поставя пред Русия една дилема, защото е нужно да реши къде да бъдат вкарани допълнителни подкрепления.

Тези пробиви осигуряват на Украйна повече възможности за напредък на изток или на запад. Има много индикации за това, че втората и третата отбранителни линии не са така силно укрепени, както първата, както и че Русия няма време да коригира това. Ако се вгледате в територията на юг ще видите, че само на първите 20-25 километра (от общо около 120 километра фронтова линия до Азовско море) е организирана отбрана. След това пътят напред е открит. Ако Украйна осъществи пробив там, тя може да излезе в атакуващи позиции и да напредва, без да среща особена съпротива. И тогава ще стане актуален въпросът с какви резерви разполага още Украйна, за да направи нещо повече от тези пробиви.

Защо смятате, че не е необходимо украинските войски през Мелитопол да стигнат до Азовско море, за да отрежат по този начин сухоземната връзка на руснаците с Крим?

Нико Ланге: Ние не знаем каква е целта на украинската контраофанзива. Киев никога не е казвал това. Предполагаемото обратно превземане на Токмак или Мелитопол, Бердянск или Мариупол са предположения на наблюдатели. Вероятно решаващият въпрос сега е ще може ли Украйна да напредне на юг толкова, че да постави под постоянен обстрел основните пътища за снабдяване на руската армия или дори да ги прекъсне изцяло.

Освен това - в състояние ли е Украйна допълнително да увреди Кримския мост или даже да прекъсне изцяло тази транспортна връзка. Тогава е възможно руснаците да бъдат принудени да се изтеглят от цели градове или райони, тъй като ще спре снабдяването на войските.

Това ми се струва по-перспективно, отколкото да се щурмуват Токмак или Мелитопол. Видяхме в Бахмут колко изтощителна може да бъде една битка за населено място и какви разрушения може да причини тя. Украйна си възвърна Херсон без да го щурмува.

Нямаме информация за украинските загуби и мнозина се питат дали Украйна разполага с достатъчно жива сила. Вие какво мислите?

Нико Ланге: Украйна пази в тайна какви резерви все още има, но за да извлече ползи от евентуален пробив и за проникването в дълбочина това е решаващ фактор. Украйна се справя много по-добре от Русия по отношение на това да опазва живота на своите войници. Но при сегашната офанзива и тези минни полета, които трябва да се преодоляват, много войници, получават тежки изгаряния или тежки рани. Затова Украйна се нуждае от нова мобилизация, която вече е в ход.

Американският военен анализатор Майкъл Кофмън смята, че през следващите няколко седмици могат да се решат много неща в тази война. Какво, според Вас, ще бъде решаващо?

Нико Ланге: Украйна ще пробие вече споменатите отбранителни позиции - това е много вероятно. Решаващият първи въпрос е: колко резерви остават на Украйна, за да направи нещо повече от тези пробиви - да напредне в дълбочина и да си възвърне стратегически територии. След като осъществят очаквания пробив украинските войски ще трябва да напреднат към други важни позиции. Дали ще успеят да го направят ще се реши през следващите седмици и месеци.

Ще бъде решен и вторият въпрос: до каква степен ще бъде ограничена руската логистика, която е силно зависима от железниците, но също така и от частните транспортни компании, които използват съчленени ремаркета за товари. Предстои да видим и как ще се отрази това на руските войски в Южна Украйна и в Крим.

Третото решение, което ще бъде от голямо значение през следващите седмици и месеци, е дали Русия ще е в състояние да разшири периметъра на бойните действия, като например извърши атаки и на други места в Украйна – примерно на север, край Купянск. Има такива догадки, които се тиражират и с пропагандна цел, макар засега да няма доказателства за това. Подобна тактика би могла да обърка украинската логистика, която сега е организирана така, че да обслужва войските на юг и изток. Тези три неща ще са решаващи за по-нататъшния ход на войната през следващите няколко седмици или месеци.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!