Президентска република - финалът на политическото вредителство на ИТН?

Веселин Стойнев за DW Последна промяна на 27 август 2022 в 12:44 5686 6

Слави Трифонов

Снимка БТА/Христо Касабов

Слави Трифонов

Слави Трифонов намери хитър начин да подпомогне влизането в парламента на стопилата се "Има такъв народ", искайки референдум за президентска република. Иде ли финалът на програмата му за политическо вредителство? 

Политтехнологът Слави Трифонов хвърля въдицата към поддръжниците на Румен Радев - политика с най-висок рейтинг към момента. Те останаха разпръснати след разпадането на четворната коалиция. Избирателите на „Демократична България“, които гласуваха за него на втори тур, вече тотално са го загърбили и някои дори искат импийчмънт. Избирателите на БСП са раздвоени между него и Корнелия Нинова, влязла в тежък конфликт с държавния глава.

Немалко от феновете на „Продължаваме промяната“ харесват президента, затова Кирил Петков и Асен Василев вече избягват откритата вражда с бившия си патрон. ИТН остана най-вярна на президента и сега смята буквално да се пише президентска партия с внушението – предлагаме президентска република, защото искаме цялата власт за Румен Радев. И събирайки фенски вот от Радев, да успее да прескочи 4-процентната бариера за парламента, което засега изглежда малко вероятно според социологическите сондажи.

Какво би означавал този план

Да предположим, че достатъчно хора клъвнат на примамката и ИТН влезе в следващия парламент. И дори намери необходимите 48 депутати, за да инициира референдум за президентска република. Дотогава ще се прави на неразбрал, че президентската република е промяна на формата на държавно управление, която не се решава с референдум, а единствено с Велико народно събрание. Добре, може да кажат ИТН, значи ще се борим за свикването на такова, но вече ще са им нужни подписите на 160 депутати. И за да не предпоставят, че народът непременно иска президентска република, а и за да не оставят този въпрос в ръцете пак на депутатите, дори на „велики“ такива, може да поискат това събрание да промени конституцията така, че народът пряко да може да избира формата на държавно управление – именно чрез референдум. Мнозинството някой ден може да си пожелае и монархия, например.

Ето как ИТН, провалила досега два свои мандата за съставяне на правителство и този на ПП, продължава своята програма на политическо вредителство. Темата за президентската република ще отклонява всякакви други въпроси, които изискват конституционно мнозинство, като например този за съдебната реформа. Референдумът за президентска република ще е разменната монета на ИТН за всичко спрямо останалите партии – ако искате подкрепа за еди какво си, подкрепете ни за свикване на Велико народно събрание.

Освен Велико народно събрание и референдум, за реализацията на идеята на Трифонов трябва да се стигне и до нова конституция или до пренаписване на сегашната. Така цялата политическа енергия ще бъде насочена към самоцелно търсене на средство не за разрешаването на политически кризи, а за зачеркването им. От което те просто няма да намират своето видимо противоборство на повърхността. Защото идеята за президентска република е еманация на любимия на Трифонов свръх мажоритаризъм, при който едно просто абсолютно мнозинство осъществява диктат с цялата налична власт над всички останали. Когато различни политически представителства не са овластени, мнозина хора реално са изхвърлени от политическия процес и техните интереси са задраскани. Докато в една парламентарна демокрация, колкото и слабо да са представени, те все пак имат шанс чрез компромис и съюзяване да бъдат удовлетворявани.

Какво се очаква от Радев

Впрочем не е ясно как точно Трифонов си представя парламентаризма в една президентска република – дали не само като фасада на един авторитарен режим? Защото ако политическото представителство не е овластено да бъде господар на законотворчеството и да контролира изпълнителната власт, ще заживеем в диктатура.

Дори отсега тя може да бъде персонифицирана. Президентът Радев няма право на повече мандати, но при нова конституция и нова форма на държавно управление досегашните му се зануляват и ще може пак да се кандидатира. Елементарната почтеност изисква, ако изобщо се стигне дотам, той да декларира, че няма да се възползва от „зануляването“. И като начало да разсее всякакви съмнения, че е част от курса към президентска република, като обяви проекта си за конституция, какъвто заяви, че има още през ноември. Засега разграничението на Румен Радев от идеята на Трифонов странно дойде не от президентската администрация, а от говорителя на служебното правителство.

Идеята за референдум за президентска република първо трябва да мине през референдума за влизането на ИТН в Народното събрание. Ако партията не успее, значи и никой не иска такъв референдум. Тогава Слави Трифонов трябва да бъде лишен от всякакво медийно влияние като предлагач (следвайки терминологията му) на политически идеи. 2 октомври може да е и санитарен ден срещу политическото вредителство.

Материалът е публикуван от българската редакция на ДВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12736

6

dolivo

28.08 2022 в 18:59

много се забавлявам на "шоуто" на Слави

забвение за такъв

представям си чалгарския му типичен електорален индивид как казва със светнали очи "да, референдум разбира се!" гледайки назодателното човече наречено Слави

1320

5

хr4

27.08 2022 в 21:27

Не мога да разбера какъв морален и интелектуален дегенерат трябва да си за да си симпатизант на Мунчо и още повече да го пробутваш на първа линия(дори и ГЕПС-аджиите не са толкова зле)?!? А най-доброто което може да направи "лицето" Трифонов е да се гръмне!

1830

4

Ivan

27.08 2022 в 17:35

Защо загърби идеите на първия си референдум, бе Станиславе? Изпълни ли ги? Какво стана с нивото на партийната субсидия , която раята плаща ? С броя на лежаците в НС? Идиот! Ма то президентска република е и РуZия. Вова Владимирович в момента управлява със замах, с укази, като цар. Нема парламент, нема контрол.....Днес решава да спре Интернета, утре-да не се псува Президента, да не се пие Coca Cola...Пей сърце! Ами ако тук пРезидент стане Копейкин или Белата Златка или някой новоизлюпен любител на руската орда малоумник? Къде отиваме, Учиндолски глупако?!?

12002

3

IvanofRumen

27.08 2022 в 13:00

Никакъв начин не е намерил зомбито, за да влезе слугинската му партия в парламента. В най - добрият случай вместо 0.8% да получи 2.5%, но не вярвам да е повече от 1%.

6377

2

Zlatko

27.08 2022 в 13:00

Защо въобще ни занимавате с това?
Трифонов казал някоя, поредна глупост и сега всеки, който я коментира/анализира ще се публикува.
Уучиндолския не заслужава такова внимание. Да се хванат с Тиквата и да вървят на почивка в Росенец, може пък да се появи някое, локално цунами.

2870

1

ivenco

27.08 2022 в 12:55

Учиндолския селянин-чалгар може да предложи референдум за на майка си путkaта само вече. ДГД