Осемте самолета на Ердоган. И още турски рекорди

Deutsche Welle (DW) 18 януари 2021 в 18:32 7557 1

Снимка tccb.gov.tr

"Турция е страна на рекордите: президентът Ердоган притежава цели осем самолета, а поне половината от поданиците му са… терористи", пише не без ирония турският журналист Бюлент Мумай в материал публикуван от DW и дава още примери.

„Не е честно вечно да повтаряме, че Турция е на опашката във всички международни класации. Е, по показателя „върховенство на закона“ страната се срина с десет позиции и сега заема 60 място, по показателя „достъп до добро образование“ е чак на 118 място. А някои сигурно ще припомнят още, че в класацията за медийна свобода Турция заема 154 място. Има обаче списъци, където никой не може да ни вземе първото място. Например: Турция страда от най-високата инфлация в сравнение с всички държави от ОИСР, ЕС и Г20. По показателя „неравенство на доходите“ само Чили и Мексико успяха да ни изпреварят. В статистиката за бедността Турция продължава да заема едно от челните места, заслужила е и почетната четвърта позиция сред страните, където действа правото на по-силния.

Лидерските позиции на Турция

С голяма преднина водим и по един друг показател, където бием конкурентите с огромна разлика: по броя самолети, които притежава президентът. Вярно, че Турция не е световна икономическа сила, но по този показател изпреварва дори първата световна икономика - САЩ. Макар че Ердоган едва ли имаше предвид точно това, когато каза: „Нашата икономика е в полет“. Единствените неща, които са в полет в Турция, са безработицата, бедността и самолетите на президента. Един самолет му подари емирът на Катар, останалите седем бяха купени с пари на данъкоплатците. А разноските на самолетите, включително и на катарския, плащаме пак ние.

Да не забравим и още една лидерска позиция: цели пет турски строителни фирми са сред първите 10 в световен мащаб по обем на получените държавни поръчки. Според доклад на Световната банка, откакто Ердоган е на власт, тези строителни фирми са спечелили държавни поръчки на обща стойност 120 милиарда евро. Нови магистрали, язовири, летища - за каквито и грандиозни проекти да се сетите, все тези фирми ги печелят. А сметката ще продължат да я плащат дори нашите внуци“, пише авторът и припомня, че в нормалните демокрации държавните поръчки се възлагат по определени законови критерии. И че доскоро и в Турция е било така.

„Но откакто управлява Партията на справедливостта и развитието, Законът за държавните поръчки беше променян 191 пъти. И сега всичко е скроено по толкова точна мярка, че милиардите автоматично отиват при определени строителни фирми. Те пък се отплащат за услугата, като подкрепят Ердоган чрез медиите, които са си купили за тази цел, или пък като рекламират в медии, близки до управляващите. (…)

Макар че за да се облажиш с парите на данъкоплатците, изобщо не ти трябва непременно да изграждаш мегапроекти. Достатъчно е да те назначат на партиен пост, който даже няма нужда да бъде толкова висок. За лидерите на младежките партийни организации във всяка една от турските провинции просто няма затворена врата. Преди няколко седмици един от тези лидери, 27-годишен предприемач, спечели държавна поръчка за 2,3 милиона евро.

Но властниците не обичат, когато подобна информация изтича в медиите. И начаса нареждат да се спре съответната новина. После спират и новината, че са спрели новината. Преди няколко месеца президентският син Билал Ердоган хариза на свой приятел държавна поръчка за 31 милиона евро. Тази новина беше блокирана, после блокираха и новината, че тя е била блокирана. Сигурно няма да ми повярвате, но наскоро и тази последната новина за спряната новина за спряната новина също беше спряна. А няколко дни по-късно Ердоган оповести: „Няма да предадем свободата на словото!“.

Турция държи и още един, вероятно недостижим рекорд. Най-малко половината от нашето население са… терористи. През 2017 година Ердоган обяви за такива всички граждани, които купуваха чужда валута, за да опазят спестяванията си от девалвацията на турската лира: „Ако ги мерим според намеренията им, няма разлика между терористите, които използват оръжия и бомби, и терористите, които използват доларите, еврото и лихвите“, каза президентът. Трябва обаче да припомним, че най-много валутни спестявания има тъкмо в провинциите, където живеят най-много избиратели на управляващата партия.

Впрочем, в списъка с терористи Ердоган добави и онези международни институции, които понижават кредитния рейтинг на Турция заради нестабилната ѝ икономика: „Те ни подлагат на икономически терор, за да видят как могат да сплашат Турция“. А преди местните избори през 2019 година президентът включи в списъка с терористите опозиционната коалиция и нейните избиратели.“

Скоро с танкове срещу протестиращите?

По-нататък авторът припомня, че редица политици и журналисти поименно са дамгосани от президента като терористи. И че наскоро към тях бяха добавени и студентите, излезли на протест срещу назначения от Ердоган нов ректор на Босфорския университет. Този университет се смята за най-добрия в страната, а студентите заявиха, че ректорът е некомпетентен за поста. По-нататък Бюлент Мумай пише:

„Протестиращите студенти, разбира се, бяха посрещнати от полиция. Портите на университета бяха заключени с полицейски окови, а над 30 студенти, участвали в протеста, на другия ден бяха арестувани. Президентът начаса обяви, че и те влизат в списъка: „Това е работа не на студенти, а на терористи“. Разбира се, студентите нямат нищо общо с тероризма - те просто бяха излезли на протест, в съответствие с конституционното си право. Поне ги освободиха на следващия ден.

Мнозина други не извадиха такъв късмет. През 2019 година в тероризъм бяха обвинени 104 000 души, които се възползваха от правото си на протест, за да разкритикуват определени правителствени мерки. Над 78 000 от тях бяха осъдени, а 34 000 (сред които 288 непълнолетни) дори влязоха в затвора. Ердоган прави всичко възможно, за да възпре протестите чрез сила и да сплаши протестиращите със затвор. Наскоро дори подписа един доста странен указ: в бъдеще полицията има право да използва оборудването на военните в случаи на социални протести. Явно не е далеч денят, в който хора, излезли на протест, ще бъдат възпирани от танкове и изтребители Ф-16“, пише турският журналист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови