Трета вечер студенти протестират в Истанбул срещу назначен от Ердоган ректор

Ердоган се опитва да контролира всичките си критици

Йорданка Веселинова 06 януари 2021 в 21:33 3594 2

Снимка БТА/AP

За трета поредна вечер студенти от Босфорския университет в Истанбул протестират срещу ректор, назначен от президента Реджеп Тайип Ердоган, предава Агенция "Франс прес". 

Студентите от престижния държавен университет протестират срещу назначения с указ на Ердоган Мелих Булу от понеделник насам. Според тях изборът на нов ректор е бил недемократичен и е опит да се навреди на академичната свобода.

51-годишният Мехмет Булу е един от основателите на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган. През през 2015 г. е и кандидат за народен представител, издигнат от партията на Ердоган. Няколко години по-късно Булу заменя политическата кариера с академичен пост. С указ на президента от началото на тази година той беше назначен за ректор на един от най-прогресивните турски университети - дом на студенти с демократични убеждения и критици на президента. И така, въпреки обвиненията в плагиатство и скромната му биография, Булу ще бъде новият ректор на Босфорския университет.

След събитията от 2016 г. Ердоган получи правото да назначава ректорите на университета, които допреди това бяха избирани. Всъщност от т.нар. опит за преврат през 2016 г. насам Ердоган назначи близки до себе си хора начело на редица турски висши училища. Неговите критици, сред които и "Академици за мир", които се обявиха срещу военните действия срещу кюрдското малцинство в  югоизточната част на страната, пък бяха обвинени в пропаганда на забранената ПКК, след което уволнени и лишени от правото им да напускат страната. 

По време на вчерашния протест са били арестувани общо 36 души, съобщи Анадолската агенция. В медиите се появи и информация, че специалните сили са разбивали врати и са нахлували в домовете на заподозрени за участие в демонстрациите.

По-рано днес валията на Истанбул Али Йерликая забрани "всякакви митинги, демонстрации и шествия" в района на университета, намиращ се в европейската част на града. Той мотивира решението си с противоепидемичните мерки.

Въпреки това обаче и тази вечер стотици студенти се събраха в кампуса, където имаше и засилено полицейско присъствие. В знак на протест те изслушаха песента "Master of Puppets" ("Господар на кукли") на Металика под кабинета на новия ректор, след което продължиха протеста си в азиатската част на Истанбул.

Реджеп Тайип Ердоган все още не е коментирал протестите. Девлет Бахчели, лидер на Партията националистическото действие, обаче днес призова демонстрациите да бъдат "смазани", тъй като според него те са "заговор, целящ да провокира бунт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

2

Руми Лазарова

07.01 2021 в 12:25

Браво на протестиращите в Истанбул!!!! Те успяват. Както успяха да се обединят срещу избора на квет и го отхвърлиха! Това ние не успяхме да направим при последния избор на кмет и така ГЕРБ отново наложи ромската кралица.

Този път ТРЯБВА да успеем!
Мутри, вън!

3000

1

Христо Христозов

06.01 2021 в 22:30

"Девлет Бахчели, лидер на Партията националистическото действие, обаче днес призова демонстрациите да бъдат "смазани", тъй като според него те са "заговор, целящ да провокира бунт"."
Бившият агент на "Гладио" знае как стават нещата.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки