Две седмици изпитания за Меркел заради спора за мигрантите

DW Последна промяна на 18 юни 2018 в 23:57 3165 1

Снимка instagram.com/bundeskanzlerin

Опасността от разрив между управляващите в Германия консервативни партии ХДС и ХСС засега е предотвратена: канцлерката Меркел получава две седмици време, за да намери европейско решение на проблема с миграцията.

В коалиционния спор за миграцията германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (ХСС) предлага временен компромисен вариант: от германските граници първоначално да бъдат връщани само онези кандидати за убежище, които са със забрана за влизане на територията на страната. На съвещание на ръководството на ХСС в Мюнхен по-рано днес министърът е обявил, че ще издаде съответните разпореждания още в идните няколко дни.

В същото време Зеехофер започва с подготовката за масирано връщане на мигранти от границите и дава на германската канцлерка срок до края на юни да се опита да изработи с европейските си партньори общо споразумение по въпроса. Ако и на срещата на върха в края на юни не бъде намерено европейско решение, Германия ще започне да връща масирано мигранти още от границите на страната, настоява вътрешният министър.

През миналата седмица германската канцлерка Ангела Меркел (ХДС) апелираше точно за това - да ѝ бъде дадено време за намирането на европейско решение. След днешните политически консултации стана ясно, че канцлерката приема постигнатото компромисно решение и смята да използва рационално дадената ѝ отсрочка от две седмици. На 1 юли, т.е. след срещата на върха на ЕС, Меркел ще информира ръководството на ХДС за резултатите от предстоящите преговори, и най-вече с правителствата на страните, които са подложени на най-силен миграционен натиск, като Италия например.

От миналата седмица се води ожесточен спор между побратимените хартии – ХДС и ХСС – относно миграцията. Вътрешният министър Зеехофер настоява за това Германия да връща още от границата обратно всички бежанци, които са регистрирани в друга държава от ЕС. Меркел отхвърля този вариант и настоява въпросът да бъде решен с договаряне между европейските държави. "По този въпрос не може да има никакъв автоматизъм", подчерта Меркел.

Вътрешна подкрепа за Меркел

На заседание с ръководството на ХДС по-рано днес Меркел защити досегашния си курс и заяви: „Действията на Германия ще са решаващи за това дали Европа ще остане единна или не“. Изявленията на канцлерката са били приети с голямо одобрение от страна на присъстващите, също както и молбата ѝ към партийното ръководство да я подкрепи в усилията по намирането на общоевропейско решение на въпроса с мигрантите.

По информация на „Ди Велт“, Меркел смята да организира извънредна среща с представители на Италия, Австрия и някои други държави още преди европейската среща на върха в края на юни. На нея щели да бъдат обсъждани нови, още по-обхватни мерки срещу нелегалната миграция. По-конкретно било предвидено разширяване на мандата и задачите на Европейската агенция за защита на границите „Фронтекс“, както и подсилване на сътрудничеството с трети страни.

Водещи политици от ХДС призоваха към единство. „В сегашната криза между ХДС и ХСС двете партии трябва да положат усилия, за да не прерасне тази криза в държавна“, заяви министър-председателят на Саарланд Тобиас Ханс. Заместник-председателят на ХДС Фолкер Буфие пък предупреди, че разумно решение може да бъде постигнато само ако коалицията не се разпадне. А министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия и заместник-председател на ХДС Армин Лашет смята, че канцлерката няма как да направи големи отстъпки пред ХСС по въпроса за бежанците: „Дори тя да искаше това, предприемането на национални солови акции по затварянето и контролирането на всички вътрешни граници на ЕС не е съвместимо с политиката на ХДС“, каза той.

Зеехофер остава непреклонен

Неотстъпчивите позиции на ХСС по въпроса за бежанците срещат голямо одобрение сред мнозинството граждани на Бавария. Резултатите от актуално допитване сочат, че близо 71% от анкетираните жители на провинцията биха одобрили отказ на баварския ХСС от участие в управляващата в Германия коалиция, начело с Меркел, в случай че Зеехофер не успее да наложи своите искания за бежанците. Едва 24% от гражданите на Бавария застъпват други позиции, съобщава социологическият институт Civey.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови