Какво ще си говорят Борисов и Тръмп

Петър Чолаков, DW 22 ноември 2019 в 21:15 6181 3

Снимка DW/BGNES

Борисов с Тръмп и съпругата му в Ню Йорк; снимката е от есента на 2018 г.

У дома, в България, премиерът Борисов има навика да се държи като демиург. Сторъкият Шива от Банкя „респектира” строители на магистрали, докато лично ги надзирава, въдворява ред във футболния съюз, уволнява директори на болници, изпраща хеликоптери на изпаднали в беда… Доколко този стил има място в една парламентарна демокрация - това е друг въпрос.

В чужбина Борисов е друг. Демонстрира смирение, нерядко дори послушание. Затова възниква въпросът: дали ще успее да защити националните ни интереси на предстоящата среща с американския президент Доналд Тръмп?

Това, което трябва да изведем пред скоби, е изключително напрегнатото и деликатно положение, в което се намира Тръмп в момента. На фона на драматичната процедура по импийчмънт, която тече срещу него, е малко вероятно президентът на САЩ да отдели много време на българския си гост. Най-малкото поради това е нереалистично Борисов да отива на тази среща с големи очаквания. Въпреки това тя безспорно ще е интересна - защото ще събере двама харизматици, които не разбират демокрацията точно така, както я описват учебниците.

Какво да очакваме?

Ключовата дума ще бъде „сигурност”. Двамата лидери ще разговарят за модернизацията на нашите въоръжени сили и сделката за F-16, за енергийната сигурност на България и диверсификацията на енергийните източници. Или както го формулира американската посланичка в България Херо Мустафа: „Да изградим България като реален енергиен хъб".

Вероятно най-важният за Вашингтон въпрос е доколко малката бивша комунистическа страна може да бъде разглеждана като наистина лоялен съюзник в НАТО. Убеден съм, че по този въпрос Борисов ще използва цялото красноречие, с което безспорно е надарен, за да увери американския си домакин, че България е стабилен партньор, на когото може да се има пълно доверие.

Фактите обаче го опровергават. България не посмя да изгони руски дипломати, след като се разрази аферата „Скрипал”; прокремълски формации са част от управляващата коалиция; в енергийно отношение страната си остава силно зависима от прищевките на Русия.

Може да се възрази, че парламентът одобри сделката за F-16, макар срещу нея да се чуха множество аргументи, включително от президентството. Освен това тази есен в България имаше шумен предизборен лов на „руски шпиони”. Оставям на читателя да прецени дали лидерът на „Русофили” Николай Малинов може да бъде заподозрян като най-законспирирания и вредоносен руски агент в България. В допълнение да споменем и унижението, което София преглътна, когато обвиненият в шпионаж Малинов бе награден с медал лично от Путин.

Наскоро Борисов обеща „пълна газова независимост” на България още през 2020 година. В тази връзка енергийният експерт Васко Начев заяви за ДВ следното: „Има твърде много условности при реализацията на една такава „независимост”. На хартия нещата изглеждат розови, но в действителност има серия от пречки и трикове, които се прилагат на практика, за да не се променя статуквото - тоест, доставките на природен газ да продължат в голямата си част да са от Газпром. За 2020 година терминалът за втечнен природен газ (LNG) при Ревитуса в Гърция е на практика блокиран от четири гръцки компании и няма никакъв шанс България да внесе втечнен газ през него. Интерконекторът с Гърция най-вероятно няма да бъде пуснат в експлоатация преди края на 2020 година. А всички усилия от българска страна са насочени към това да бъдат осигурени безпрепятствено доставки на природен газ от посока Турция - тоест, газ, доставен от Газпром".

На въпрос как САЩ се отнасят към възкръсналия проект за АЕЦ „Белене”, експертът посочи, че „това е никому ненужен проект. Както за „Белене”, така и за българската част на „Турски поток” е важно да се стартира разходната им част, а доколко са ефективни, това е без значение. Убеден съм, че в САЩ са наясно относно ситуацията и с двата проекта. Те разбират каква е основната причина за тяхната реализация”, смята Начев.

Да, водена от своите геостратегически интереси, България трябва да се стреми към нормален, конструктивен диалог с Русия. Но в обстановка, в която отношенията между Москва и НАТО са достигнали най-ниската си точка от десетилетия, е наивно и опасно страна-членка на Алианса да се мъчи да „балансира” между НАТО и Кремъл.

Въпросът за визите

Други не по-малко важни въпроси, които Борисов и Тръмп ще обсъдят, са начините за увеличаване на взаимната търговия и инвестиции, борбата срещу корупцията, присъединяването на България към ОИСР. Ще бъде поставен и въпросът за отпадането на визите за български граждани. Но е малко вероятно да видим благоприятно развитие по тази тема. Макар България да отговаря на другите изисквания, остава огромният брой откази за визи - 15%, което е най-високата стойност в целия ЕС. Да припомним, че за да бъдат изпълнени критериите на безвизовата програма, този дял не бива да надхвърля 3%. Освен това можем да предположим, че високото равнище на корупция в публичния сектор и Авгиевите обори на съдебната система също не говорят никак добре за България.

Борисов обеща да подари на американския президент ловна пушка, произведена в Габрово. Какви ще са даровете на Тръмп - предстои да видим. Но би било изненада, ако Борисов се завърне с пълна кошница от Белия дом. Остава да видим дали министър-председателят ще демонстрира и там пословичната си фамилиарност, с която вече успя да шокира американската посланичка Херо Мустафа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

23.11 2019 в 00:27

#Me TOO #SAVE Керо Мустафа.. Ма той е изграден вече.. Реалния "енергиен хъб"

http://glasove.com/images/news-main-images/72423.jpeg

Може да се види как е готов и в рамка сложен в кабинета на Юнкера..
Странно.. Че не е даден на експертите на ЕК да работят по него..

5300

2

квазимодо

22.11 2019 в 22:28

Ех Чолаков, Чолаков убеждението ми е че знаеш за какво иде реч, но повода да манипулираш умствено неспособните маси не бива да го изпускаш. Вземи си кинтите от ДВ и се радвай на скапаната демокрация. Фарисейте са другаде.

5900

1

Старши

22.11 2019 в 21:38

" дали ще успее да защити националните ни интереси на предстоящата среща"- Вие нормални ли сте????? Кога е било това?
" Убеден съм, че по този въпрос Борисов ще използва цялото красноречие, с което безспорно е надарен." А бе Чолаков ти малоумен ли си ?Красноречието му е за патките които са го зяпнали и не чуват какви простотии ръси, личи си че не живееш в България ,стой си в дойчето но спри да ръсиш идиотизми..