Поверителен доклад: Не, не е Гюлен

DW Последна промяна на 30 януари 2017 в 19:01 21568 10

Снимка flickr.com

Опитът за преврат в Турция не е бил организиран от Гюлен, а чистките, последвали събитията от юли миналата година, са били отдавна планирани. Тези два извода се съдържат в поверителен доклад на европейски разузнавачи.

Опитът за преврат в Турция не е бил планиран и организиран от живеещия в изгнание проповедник Фетхуллах Гюлен, някогашен близък съратник на президента Ердоган. До този извод стигат анализаторите от разузнавателното звено към Върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини. Турски правителствени кръгове с възмущение отхвърлиха този анализ, но той още тази седмица навярно отново ще бъде в дневния ред, тъй като в четвъртък германската канцлерка Ангела Меркел е на посещение в Турция.

Само претекст?

Изводите на анализаторите са събрани в документ с много висока степен на поверителност, който е изготвен още през август, но едва сега стана публично известен благодарение на публикации в британския „Таймс” и австрийския „Ди Пресе”. В документа се твърди, че Гюлен определено не е играл централна роля в опита за преврат през юли. Както се знае, президентът Ердоган твърди тъкмо това - и въз основа на тези обвинения в Турция се надигна безпримерна вълна от политически преследвания, арести и уволнения, чиято жертва станаха най-вече последователи на Гюлен.

Поверителният европейски документ тъй да се каже „оправдава” Гюлен за преврата, но в същото време не сигнализира особени симпатии към проповедника - европейските разузнавачи го определят като родоначалник на едно антисемитско и антихристиянско движение.

Аналитичният разузнавателен отдел на Федерика Могерини, в който работят над 100 анализатори и IT-специалисти, стига до извода, че Гюлен не разполага нито със средствата, нито с възможностите да организира опит за преврат в Турция. Пучът бил организиран и проведен от група, в която влизали както гюленисти, така и кемалисти, опортюнисти и други противници на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Движението на Гюлен било „представено” сред превратаджиите единствено от неколцина военни, най-високопоставеният от които имал едва чин полковник.

Европейските разузнавачи стигат и до втори централен извод, който също никак не е по вкуса на Ердоган и неговите сподвижници. Според анализа, опитът за преврат е бил не причина, а просто сигнал за вълната от репресии, които били планирани много преди това. Турската тайна служба МИТ имала намерение да започне голямата чистка на 26 август, но първите арести били планирани тъкмо за нощта, в която стана пучът. Анализаторите смятат, че с опита за преврат част от военните са искали най-вече да предотвратят тези арести, а не насилствено да променят обществения ред. През въпросната нощ е трябвало да бъдат арестувани и част от организаторите на протестите в парка „Гези” през 2013 година, пише още в документа.

"Турция отдавна е поела по пътя към авторитарна власт"

По повод на този анализ заместник-председателят на Европейския парламент Александър Ламбсдорф казва пред вестник „Ди Велт” следното: „Докладът ясно показва, че Турция отдавна е поела по пътя към авторитарна власт”. Тъкмо поради това Ламбсдорф смята за правилно искането на Европарламента да бъдат спрени преговорите с Турция за еврочленство. „По време на посещението си в Турция г-жа Меркел по-добре да обсъди с Ердоган как да бъде прекратена злощастната процедура за приемането на Турция в ЕС и на нейно място да се инсталира едно прагматично сътрудничество”, е цитиран да казва Ламбсдорф.

Ангела Меркел заминава за Турция с още един проблем в дипломатическото си куфарче: близо 40 турски военни от НАТО, част от тях с високи чинове, поискаха политическо убежище в Германия, защото се опасяват, че в Турция ги очакват арести и изтезания.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25550

9

Izalina

31.01 2017 в 07:01

my bad, wayOff, не прочетох достатъчно внимателно.
Което не променя факта, че и до момента ни облъчват настоятелните и неоснователни щения на Ердо към щатско, което, ако му се получи, ще има изключително неприятни последствия и за двете страни.

Но не ми се вярва и новата администрация отвъд океана да го допусне.

12193

5

SC

30.01 2017 в 20:44

Добро утро, Дойче Велле, наспахте ли се?

38250

4

Denis Rizanov

30.01 2017 в 19:47

Аналитичният разузнавателен отдел на Федерика Могерини, в който работят над 100 анализатори и IT-специалисти...

Щом IT-специалисти са писали този... "документ с много висока степен на поверителност" е ясно. Къде останаха службите бе?! На този евробюрократски разюздан социализъм трябва да се сложи точка. Закривай!

25215

2

Лопе де Вега

30.01 2017 в 19:27

Дали ще се оправдае подозрението ми, че това беше грандиозна провокация, която да развърже ръцете на ердо султан за разправа с опозицията?

Поздрав!

25550

1

Izalina

30.01 2017 в 19:16

Смешна история. Шест месеца ли ви трябваха да стигнете до тези изводи? От ден втори след всичко изписано стана ясно, че Гюлен няма отношение към случая, а Ердоган просто използва случая да разчиства стари сметки.

"Гюлен не разполага нито със средствата, нито с възможностите да организира опит за преврат"
Това не е вярно. Не е поискал. Съвсем други обаче са му приоритетите на втория турски национален нарцис с мания за величие. И двамата са еднакво опасни както за Турция, така и за останалия свят.