Строителят на Иракли обявил пред граждани плажа за своя собственост

Последна промяна на 13 юни 2013 в 18:00 13029 14

Vaya Beach - новият облик на Иракли
Vaya Beach - новият облик на Иракли

Точно преди традиционното почистване на Иракли, насрочено за предстоящия уикенд, фирмата, която строи вилно селище край морския плаж предизвика . Преди дни от организаторите на почистването посетили плажа и разказаха за „хладното посрещане“ от служители на фирмата „Емона 2000“. Те забранили на гражданите да снимат на плажа с обяснението, че се намират на частна собственост, въпреки, че плажът и пътят до него са изключителна държавна собственост, оплакаха се активистите.

„Емона 2000“ си позволява феодален мутро-етикет, заплахи към български граждани и поведение на собственици на плажа. Поставените навсякъде охрaнителни камери и продължаващи строежи, могат да станат причини за протести в цялата страна срещу арогантната мутрокрация“, заявиха в коментар по случая от инициативната група “Да спасим Иракли”.

„Всичко това е непростимо, недопустимо и в разрез с разбирането за демократичност и етика. Още по-страшното явление е подкрепата за инвеститора от държавната администрация, която вместо да защитава обществения интерес защитава единствено имиджа си на невиждащи по-далеч от носа си мишоци.

Изключително разочароващо и отблъскващо е отношението на новия кабинет и парламент към опазването на Черноморието - една от най-спешните задачи на новия парламент се оказа гласуването в парламентарна комисия на мораториум върху забраните за строеж и премахването на незкаонните строежи по Черноморието. Това поставя въпроса чии интереси ще защитава това правителство?“, коментираха още от групата.

Строежът на Иракли бе спрян със заповед на строителния контрол (ДНСК) в началото на годината, след протест на няколко хиляди души в София. Фирмата инвеститор обжалва заповедта, но тя все още е в сила. Въпреки това, гражданите, посетили плажа преди дни, алармираха, че строителството продължава. „Припомняме, че не е отпаднала забраната за строителство, въпреки намеренията! Това означава, че “инвеститорът” в момента е в нарушение на българското законодателство и трябва да бъде санкциониран и спрян незабавно“, заявиха гражданите, които не желаят строителството.

От строителния контрол заявиха пред OFFNews, че ще проверят дали заповедта се спазва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2013 в 16:28

Ей ти където се пишеш''Курорт Иракли'',към тебе се обръщам!Дано един ден тия постройки където ги строите да се срутат и да затиснат и тебе и тоя който споменаваш!Шиб*ни нещастници!Заради такива като вас тая държава е в тва положение!Крадете и немислите че има хора които само тва си имат-този толкова красив и девствен плаж....Дано Оня горе да гледа и наказва!!!!!!!!

15.07 2013 в 15:58

Вярно ли го няма бара?

12.07 2013 в 13:45

А как присвоиха земята с измама защо не напишете ? Проверете колко хора реституираха с нотариални актове и колко с платени свидетели :(

27.06 2013 в 12:28

Винаги трябва да има баланс. Човека не го разбира и ще умре в следствие на глупостта си.

Никой не е против инвестиции и демократичност, но трябва да има логика, визия и мярка. След като се застрои цялото Черноморие, е редно да оставим поне 1,2 места, такива каквито са, въпреки че човешко присъствие винаги ще има. Никой не отрича, че и между къмпингарите там има много такива, които замърсяват и просто не принадлежат на мястото. Въпроса не е както в момента да се делим на инвеститори, хипари, зелени, оранжеви и какво ли още не, а да се вземат мерки тези 2, 3 места по Черноморието да останат диви. За да показваме на нашите деца, как е изглеждало всичко преди. А застрояването винаги носи след себе си още повече застрояване. Идете в Сл.бряг или Несебър и вижте. Това ли е вашата визия за бъдещето на Иракли?

25.06 2013 в 17:31

Имам приятели и от едната и от другата страна на "барикадата" за Иракли. Аз лично съм от палаткаджиите. Не съм наркоманка, работя по 300 и отгоре дни в годината и се радвам, когато мога да почина в гората, до морето, на тишина и спокойствие. Прибирам си всичкия боклук и си го изнасям когато си тръгвам.

Жалко е, че и това местенце си отива. Меко казано звучи странно "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се строи и изгражда Иракли като модерен и луксозен еко-курорт". Не зная защо е задължително. Когато някой си е КУПИЛ нещо не можеш да му кажеш как да го използва, но с този начин на мислене и агресивно поведение освен да затрием природата друго няма да постигнем. Не защитавам хората, които си оставят боклуците след себе си, но не знам колко по-мръсно ще стане като и там започнат да се изливат в морето л**на от хотелите, които ще посрещат 20-30-100 пъти повече хора от тези, които сега отиват на палатка.

Зная, че парите са си пари и който ги има казва какво да се случва(колкото и да не ни се иска), но е жалко.

За тези след нас...

25.06 2013 в 16:47

<strong>Коментарът беше изтрит заради обидно съдържание.</strong>

25.06 2013 в 16:23

Ти май не си имунизиран от бяс и гана

23.06 2013 в 13:23

Трябва много да си луд или откровен лъжец за да напишеш тази статия. Иракли е КУРОРТ със 100% частна собственост и само пътя до плажа и самият плаж Вая и плаж Иракли са обществени. Естествено, че е нормално, законно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се строи и изгражда Иракли като модерен и луксозен еко-курорт. Всичко в курорта се чисти от неговите СОБСТВЕНИЦИ, включително и плаж Вая, който е концесиониран. Да не съм чул лоша дума за мажоритарния собственик и инвеститор Добрин Иванов. Той е от най-големите данъкоплатци в тази нещастна и бедна страна. Всичко му е бяло и законно, и българската администрация скоро ще бъде наказана за произвола и незаконните заповеди за спиране на строежа. За съжаление, след като държавата бъде осъдена, ще плащат пак данъкоплатците за причинените щети. Крайно време е прокуратурата да се заеме със т.н "зелени" и техните дрогирани сподвижници "да замърсим Иракли", те са заплаха за националната сигурност, особено сега по време на криза и протести. Ще изметем и тях, както изметохме политиците! Да живее декорацията, частната собственост и поклон пред истинските български предприемачи като г-н Иванов! Да живее курорт Иракли!

16.06 2013 в 03:54

Ти някога изобщо посещавал ли си Иракли? А? Не се строяло... Когато ХОРАТА не искат ТОВА и ТОВА то ТОВА и ТОВА не трябва да го има щом им ПРЕЧИ, а и не само на хората, ами тези строежи изключително УВРЕЖДАТ ОКОЛНАТА СРЕДА! НИЕ ХОДЕЩИТЕ НА ИРАКЛИ СИ ГО ЧИСТИМ И ПАЗИМ КАТО СВЕТИНЯ, НЕ ЩЕМ КУРОРТИ, НЕ ЩЕМ ХОТЕЛИ, НЕ ЩЕМ СТАНЦИИ, БУНГАЛА и Т.Н.! Искаме да си починем на спокойствие, далеч от всякаква цивилизация, шум и дандания! Данданията си я правим сами, но е весела дандания! Собственост била земята на собственика... по някакъв съмнителен начин се е добрал до тази СОБСТВЕНОСТ...

16.06 2013 в 00:00

Как ще манипулират! Гледах снимки зимата, беше съвсем различно. СТРОЯТ! Макар и недовършено.
ИМАШЕ ЧАСТНИ ПАРЦЕЛИ от пътя от шосето, към морето ОТЛЯВО, веднага след лозята. Имаше и вила на някакъв Софийски Общински съвет с няколко бунгала, с много малко посетители. Дялът им от плажа беше НИЩОЖЕН, от металния разбит кей, до няколкото лодки, приблизително 150-200 м. от едната страна и толкова от другата страна. НО ТЕ НЕ МОГАТ ДА ЗАТВОРЯТ ОСТАНАЛИЯ ПЛАЖ, ЗАЩОТО Е ОБЩЕСТВЕН.
ОСТАНАЛОТО беше свободен държавен плаж и каменисти участъци с прилежаща широколистна гора, до НОС ЕМИНЕ И НАДОЛУ ЧАК ДО Елените.
Това, което им желая на тези изроди е да им срутят всичките строежи. И така те ще загубят милионите, които са платили за земята и следващите милиони за строежи и микроструктура.
А как се стига до плажа? И пътят ли е затворен?
freakybs ти кой си и ОТКЪДЕ знаеш, че цялата земя е на някой си? Това е измама! Имаше част от бадемовата горичка по-нагоре по пътя за Емона, тя беше частна, но не знаем дали са си върнали земята местните. А Емончани почти и не са останали. В Иракли имаха няколко малки нивички от Баня.