Строителят на Иракли обявил пред граждани плажа за своя собственост

13 юни 2013 в 18:00 15818 14

Vaya Beach - новият облик на Иракли
Vaya Beach - новият облик на Иракли

Точно преди традиционното почистване на Иракли, насрочено за предстоящия уикенд, фирмата, която строи вилно селище край морския плаж предизвика . Преди дни от организаторите на почистването посетили плажа и разказаха за „хладното посрещане“ от служители на фирмата „Емона 2000“. Те забранили на гражданите да снимат на плажа с обяснението, че се намират на частна собственост, въпреки, че плажът и пътят до него са изключителна държавна собственост, оплакаха се активистите.

„Емона 2000“ си позволява феодален мутро-етикет, заплахи към български граждани и поведение на собственици на плажа. Поставените навсякъде охрaнителни камери и продължаващи строежи, могат да станат причини за протести в цялата страна срещу арогантната мутрокрация“, заявиха в коментар по случая от инициативната група “Да спасим Иракли”.

„Всичко това е непростимо, недопустимо и в разрез с разбирането за демократичност и етика. Още по-страшното явление е подкрепата за инвеститора от държавната администрация, която вместо да защитава обществения интерес защитава единствено имиджа си на невиждащи по-далеч от носа си мишоци.

Изключително разочароващо и отблъскващо е отношението на новия кабинет и парламент към опазването на Черноморието - една от най-спешните задачи на новия парламент се оказа гласуването в парламентарна комисия на мораториум върху забраните за строеж и премахването на незкаонните строежи по Черноморието. Това поставя въпроса чии интереси ще защитава това правителство?“, коментираха още от групата.

Строежът на Иракли бе спрян със заповед на строителния контрол (ДНСК) в началото на годината, след протест на няколко хиляди души в София. Фирмата инвеститор обжалва заповедта, но тя все още е в сила. Въпреки това, гражданите, посетили плажа преди дни, алармираха, че строителството продължава. „Припомняме, че не е отпаднала забраната за строителство, въпреки намеренията! Това означава, че “инвеститорът” в момента е в нарушение на българското законодателство и трябва да бъде санкциониран и спрян незабавно“, заявиха гражданите, които не желаят строителството.

От строителния контрол заявиха пред OFFNews, че ще проверят дали заповедта се спазва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews