Хиляди на протеста в защита на Иракли (снимки+видео)

OFFNews 17 януари 2013 в 16:16 4581 0

Протест в София. Снимка: Сергей Антонов
Протест в София. Снимка: Сергей Антонов

Близо 2000 души се събраха в четвъртък вечерта в столицата на протест в защита на черноморския плаж от застрояване.

Протестното шествие тръгна от паметника на Патриарх Евтимий (Попа), премина през “Граф Игнатиев”, “Раковски”, “Цар Освободител” и акостира пред парламента.

Oрганизаторите на протеста настояват за създаване на нова защитена територия – Национален парк “Българско черноморие”, в която да бъдат защитени все още дивите плажове по българското крайбрежие – Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-Св. Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и резерват „Ропотамо”).

Другото искане на протестиращите е с промени в Закона за устройство на територията да бъде гарантиран достъпът до информация и правосъдие, свързани със строителни разрешения и устройствени планове – “за да можем да спираме подобни строежи преди да дойдат багерите и да унищожат всичко!”

"Някои от нас днес очакваха пародия, тъй като в Народното събрание имаше комисия, на която ни заявиха, че нямаме право да обжалваме плановете за устройство. Строителството в Иракли продължава, даже се планира и ново строителство", заяви Борислав Сандов от партия „Зелените“.

Тук сме, за да кажем на управляващите, че са мафия, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови