Земята под строежа на Иракли купена от Огнян Донев

Последна промяна на 16 януари 2013 в 01:07 11808 19

Огнян Донев Снимка: БГНЕС
Огнян Донев Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Огнян Донев е участвал дейно в сделките за земята в Иракли, върху която започна строежът на вилно селище (официално спрян след вчерашните природозащитни протести в София, Пловдив и Варна). Това показа проверка на OFFNews в имотния регистър.

Фирма "Емона 2000" на Добрин Иванов и "Дарс инвест", собственост на децата му, започна строежа върху три парцела от общо 26 дка, които са на самия плаж, досами пясъка на Иракли. Единият от парцелите, с площ 7 дка.,който е най-отпред и опира в плажа (там досега беше паркинг за каравани и коли) е минал през сложна търговска еквилибристика, сменяйки няколко собственици, между които и Огнян Донев.

До 2003 г. теренът, отдавна урбанизиран (там са били бунгалата на някогашния пионерски лагер) е бил собственост на община Несебър. Тогава чрез замяна той е придобит от фирмата "Аква парк". Срещу парцела общината е получила два малки апартамента и два офиса в курорта "Слънчев бряг".

През януари 2004 г. "Аква парк" продава терена на фирма "Дарс инвест" на Славян Теофилов (бивш сикаджия, общински съветник в Несебър и понастоящем съдружник на депутата Емил Димитров от ГЕРБ).

През ноември 2005 г. лично Огнян Донев като физическо лице купува парцела от "Дарс инвест". Официално декларираната сума за парцела от 6843 кв.м. е 8000 лв. или по около 1.20 лв. за квадрат.

Само месец по-късно Донев го продава на фирма "Фрам билд" за 2000 лв. През 2008 г. самата фирма "Фрам билд" е прехвърлена от дотогавашните й собственици на Иван и Десислава Иванови - децата на Добрин Иванов. Сега и "Фрам билд", и "Дарс инвест" са тяхна собственост, след като Славян Теофилов им е прехвърлил фирмата си.

И още познати имена

Добрин Иванов е бил в управата на вече заличеното акционерно дружество "Иракли", в което участваше и Стоян Захариев от фирма "Суис пропъртис", чийто строеж (пак на вилно селище) недалеч от плажа на Иракли бе спрян след екопротести преди няколко години. Другите собственици на "Иракли" АД бяха Иван Вутов, син на един от най-богатите бизнесмени в България Цоло Вутов, съпругата на бизнесмена Николай Банев - Евгения и Славян Теофилов.

Общ бизнес със синовете на Цоло Вутов (Иван и Владимир) пък има голямата дъщеря на столичния главен архитект Петър Диков - Стела. Самият Диков до ден днешен е в ръководството на сдружение "Иракли", което преди няколко години бе създадено в отговор на протестите на гражданското сдружение "Да спасим Иракли". Въпросното сдружение бе първообразът на инициираните от бизнеса организации като "Природата за хората", която бе създадена като контрапункт на групата от екоорганизации "За да остане природа в България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2013 в 16:15

с пари ? не баце с власт и връзки ... аз не мога да купя там парцел за 8000 лв. :)

17.01 2013 в 20:20

Едното не пречи на другото. Правете организации, които организират подписки, водят дела в обществен интерес, подкрепяйте други, никое столче не стои само на един крак.

17.01 2013 в 19:47

Има си го позорния списък отдавна. Никой не се трогва.

16.01 2013 в 17:41

Поради мащаба на страната ни, това с гилотината и разстрелите, няма да свърши работа,защото всеки, който е за това, ще трябва или харакири да си направи, или брат си да убие, или в най-добрият случай, някой братовчед. А списъкът на позора е безкраен...

16.01 2013 в 15:56

Едно добро начало http://bgblacklist.blogspot.com/2008/02/blog-post_6179.html

16.01 2013 в 12:28

Парица е всесилна царица!Всички тези безобразия са правени с пари.Дебелооки, самодоволни свине, които се подхилкват на всичките ви дерзания.Опекли са си работата по вертикалата.А на нас не ни остава друго,освен да грабваме секирите и кой както може...

16.01 2013 в 11:42

Е кво да коментирам, тука пише неща от които ме досрамя. На тия хора парите им трябва да бъдат конфискувани, защото на всички е ясно как са придобити, а самите за самите тях съд и доживот за ограбването на България !!! (малко се поразмечтах) реално погледнато, забравяме за случая, с толкова много пари срещу нас, което е жалко наистина,тъжно ми е за Иракли... ЖИВ ЩЕ МЕ ЗАКОПАЯТ, НО НА ИРАКЛИ НЯМА ДА СЕ СТРОИ !!!

16.01 2013 в 11:35

"Междувременно по другия морски скандал - на Иракли, стана ясно, че в живописната местност след време все пак ще изникне курорт с нискоетажно строителство. Ваканционните имоти ще се разпростират върху повече от 700 дка. Скандалният проект на "Емона 2000", спрян от строителната министърка Лиляна Павлова, е само началото на предстоящото застрояване, признаха местни инвеститори. Още през 1997 г. община Несебър е приела и одобрила общ устройствен план на Иракли, в който са включени над 700 дка. В ОУП попадат стотици частни имоти, които вече имат зелена светлина за градежи. Тъй като голяма част от зоната е включена в "Натура 2000", то строителните параметри са силно ограничени. Всеки собственик, чийто имот е бил вкаран в общия устройствен план, е свободен да стартира процедура за ОВОС и да си извади строително разрешително, когато пожелае.
Единствената пречка това да не се случи до момента е липсата на инфраструктура в дивата местност. До нея няма пътища, ВиК мрежа и електричество. Изграждането им ще оскъпи в пъти ваканционните проекти, затова и инвеститорите не смеят да започнат масово строителство. "Това са частни земи, предвидени за курортен комплекс още преди 15 г."
. . .
Дилемата : 1. Куражлийско-демократично доверие в просветена и морална употреба на частните права от ВСИЧКИ БЪЛГАРИ (все едно кой - инвеститор, еколог, мутра, политик или буден гражданин) или 2. Национализация на имоти и делегиране на права и доверие на малка ГРУПА БЪЛГАРИ в управлението (правителство, агенции, съставени от еколози, мутри, политици, експерти или просто влиятелни хора) . . . .
Приятен избор :)

16.01 2013 в 11:33

Hora, kolko peticii podpisvame na den ?? Kajete mi kakvo pomagat tia peticii ? Ideite mi se izcherpaha, daite da naemame advokati i da gi sudim tia.. !!!

16.01 2013 в 11:27

Нашата позиция е пълната защита на Черноморското крайбрежие от своеволията на властта! Подпишете петицията за да ударите олигарсите през ръцете! Всеки ден, метър по метър те заграбват нашата природа! http://www.avaaz.org/en/petition/Obyavyavane_za_priroden_park_na_400_metrovata_kraybrezhna_zona_v_blgarskiya_sektor_na_C herno_more/