Земята под строежа на Иракли купена от Огнян Донев

Милен Енчев 16 януари 2013 в 01:07 13423 19

Огнян Донев Снимка: БГНЕС
Огнян Донев Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Огнян Донев е участвал дейно в сделките за земята в Иракли, върху която започна строежът на вилно селище (официално спрян след вчерашните природозащитни протести в София, Пловдив и Варна). Това показа проверка на OFFNews в имотния регистър.

Фирма "Емона 2000" на Добрин Иванов и "Дарс инвест", собственост на децата му, започна строежа върху три парцела от общо 26 дка, които са на самия плаж, досами пясъка на Иракли. Единият от парцелите, с площ 7 дка.,който е най-отпред и опира в плажа (там досега беше паркинг за каравани и коли) е минал през сложна търговска еквилибристика, сменяйки няколко собственици, между които и Огнян Донев.

До 2003 г. теренът, отдавна урбанизиран (там са били бунгалата на някогашния пионерски лагер) е бил собственост на община Несебър. Тогава чрез замяна той е придобит от фирмата "Аква парк". Срещу парцела общината е получила два малки апартамента и два офиса в курорта "Слънчев бряг".

През януари 2004 г. "Аква парк" продава терена на фирма "Дарс инвест" на Славян Теофилов (бивш сикаджия, общински съветник в Несебър и понастоящем съдружник на депутата Емил Димитров от ГЕРБ).

През ноември 2005 г. лично Огнян Донев като физическо лице купува парцела от "Дарс инвест". Официално декларираната сума за парцела от 6843 кв.м. е 8000 лв. или по около 1.20 лв. за квадрат.

Само месец по-късно Донев го продава на фирма "Фрам билд" за 2000 лв. През 2008 г. самата фирма "Фрам билд" е прехвърлена от дотогавашните й собственици на Иван и Десислава Иванови - децата на Добрин Иванов. Сега и "Фрам билд", и "Дарс инвест" са тяхна собственост, след като Славян Теофилов им е прехвърлил фирмата си.

И още познати имена

Добрин Иванов е бил в управата на вече заличеното акционерно дружество "Иракли", в което участваше и Стоян Захариев от фирма "Суис пропъртис", чийто строеж (пак на вилно селище) недалеч от плажа на Иракли бе спрян след екопротести преди няколко години. Другите собственици на "Иракли" АД бяха Иван Вутов, син на един от най-богатите бизнесмени в България Цоло Вутов, съпругата на бизнесмена Николай Банев - Евгения и Славян Теофилов.

Общ бизнес със синовете на Цоло Вутов (Иван и Владимир) пък има голямата дъщеря на столичния главен архитект Петър Диков - Стела. Самият Диков до ден днешен е в ръководството на сдружение "Иракли", което преди няколко години бе създадено в отговор на протестите на гражданското сдружение "Да спасим Иракли". Въпросното сдружение бе първообразът на инициираните от бизнеса организации като "Природата за хората", която бе създадена като контрапункт на групата от екоорганизации "За да остане природа в България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!