Станишев може да пострада от "драконовски" мерки за отсъстващи депутати

Нели Чолашка 04 октомври 2013 в 10:23 2788 8

Мая Манолова
Мая Манолова

Имаше 7-8 души и от Коалиция за България, които не присъстваха на откриването на пленарното заседание и ще обсъдим днес имат ли уважителни причини или не, и ще се вземат драконовски мерки към тях.

Това обяви червената депутатка Мая Манолова, след като днес за пореден път заседанието на парламента се провали заради липса на кворум.

БСП, ДПС и "Атака" бяха в залата, но от всяка партия липсваха по няколко депутати и в крайна сметка без ГЕРБ се събраха 113 народни представители, които не могат да осигурят кворум.

Сред отсъстващите днес беше и лидерът на БСП Сергей Станишев, който рядко идва навреме за началото на парламентарните заседания.

ГЕРБ се превърнаха в един антисистемен играч в партия, в която ще направи всичко възможно, за да руши парламентаризма и институциите, коментира още Манолова

Според нея поведението на опозицията е абсурдно, тъй като денят на парламентарен контрол е инструментът, чрез който може да се контролира правителството. 

Ние сме чакали петъка като опозиция в предходния парламент с огромно нетърпение и сме се борили с тогавашния председател да не връща въпроси, да осигурява министрите, за да кажем истината, да поставим проблеми, които са важни за българските граждани, допълни Манолова.

Десислав Чуколов от "Атака" заподозря ГЕРБ, че нарочно съ провалили кворума, за да не се чуе какво ще каже вътрешният министър Цветлин Йовчев за подслушването по време на тяхното управление.

На въпрос защо не са дошли на работа всички депутати от "Атака" и колко са били точно, той нападна репортер на bTV с контравъпрос "Това ли ви поръчахте да питате".

От ДПС, чийто лидер Лютви Местан също не беше в началото на заседанието, също обвиниха ГЕРБ, че не се държи като сериозна опозиция.

"Една сериозна опозиция трябва максимално да се възползва от инструмента  вместо да продължава с тези номера. Явно така ще продължат, докато се уверят, че по този начин не печелят дивиденти", коментира Четин Казак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови