Шефът на СДОТО оглави новата агенция за подслушване

Юлиан Христов 23 октомври 2013 в 12:59 7637 1

Цветан Китов. Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Китов. Снимка: БГНЕС, архив

Правителството определи Цветан Китов за председател на Държавната агенция „Технически операции” (ДАТО).

Китов ще оглави новата служба, която е приемник на старата дирекция за подслушване в МВР СДОТО. Дирекцията стана печално известна около скандала с подслушванията, с който се зае прокуратурата. 

Куриозното в случая е, че до момента Китов е бил зам.-директор на новата агенция, която не е имала титуляр. Китов беше един от хората, въвели нови правила в подслушването. През лятото той анонсира идеята за слагане водна марка на СРС-та, като така ще се гарантира, че записът е направен от съответната служба. Опитът за премахване на водната марка води до унищожаване или повреждане на файла, а данните от нея ще се показват дори когато се взема малък фрагмент от една-две секунди

Цветан Китов е инженер от Висшия институт на МВР и инженер по електроника от Техническия университет в София. В началото на кариерата си е работил в Столичната дирекция „Пожарна охрана”, в дирекция „Оперативно-техническа информация” и в главна дирекция „Национална служба за сигурност” – МВР.

През 2008 г. постъпва в ДАНС, където до юни 2013 г. е директор на специализирана дирекция „Оперативни технически операции”. През юни т. г. става директор на СДОТО в МВР, а от август е заместник-председател на ДАТО.

Предназначението на ДАТО е да изпълнява поръчки за използване на СРС от МВР и специалните служби, като разходите ще бъдат изцяло за сметка на заявителите. Агенцията, която ще е на пряко подчинение на Министерски съвет, може да извършва наблюдение, проникване, фотографиране, видео- и звукозапис, филмиране и изготвяне на психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред. Агентите на ДАТО могат да извършват и проследяване, като ще се ползват с привилегията да им бъде оказвано съдействие от държавни органи, организации, юридически лица и граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови