Цветлин Йовчев въведе квоти за СРС-та, спира даренията в МВР

Юлиан Христов 04 юли 2013 в 10:56 3752 13

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че има въведена квота за прилаганите специални разузнавателни средства (СРС) дневно.

На пресконференция, на която той обяви програмата за развитие на МВР, министърът обясни, че до 1250 обекта и телефони дневно могат да бъдат проследявани от Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) при МВР.

Тази квота е определена на базата на капацитета, който има дирекцията. Над тази квота дирекцията става неефективна, коментира вътрешният министър. Той обясни, че до момента системата е била претоварена около 4-5 пъти, което се отразява пагубно на ефективността. Според Йовчев в момента резултатите от СРС се получават със закъснение, което прави неефективна оперативната работа. Той обясни, че е нелепо да се подслушва служител на КАТ за това, че срещу него има сигнал, че взима подкуп. 

В петък ще бъде готова и подписана заповедта, с която министърът прекратява практиката частни лица и фирми да извършват дарения в МВР. Йовчев уточни, че ще остане единствено възможността подобни дарения да се правят по линия на международното партньорско сътрудничество.

Програмата за развитие на ведомството предвижда основна реорганизация на дейностите в МВР. Министерството ще бъде освободено от куп несвойнствени за него дейности, като например търговската дейност, която сега позволява ведомството да се занимава с поддържането на кафенета, барчета и почивни станции. МВР разполага със собствени авторемонтни бази, но в същото време има договори с частни автосервизи, които ремонтират полицейските автомобили, обясни Йовчев. В МВР в момента има 11 деловодства, което пък затруднява да се проследи документооборотът във ведомството. 

Сектор "Сигнално-охранителна дейност" (СОД) при МВР ще прекрати търговската си дейност, обясни още Йовчев. По думите му полицаите, които охраняват сгради на МВР - близо 1200 души, ще бъдат пренасочени за работа на улицата. 

Сред плановете на вътрешния министър е намаляването на администрацията, която трябва да достигне ниво около 15%. В момента има дирекции, в които този процент достига 46. Програмата предвижда механизми, с които да се извършва приоритетно преразпределение на човешкия ресурс във ведомството според обстановката. Така ще се компенсира неравномерната натовареност в различните дирекции, като към най-натоварените ще бъде насочен ресурс от по-малко натоварените. Йовчев обясни, че към момента има дирекции, в които съставът не е разпределен адекватно спрямо картата на престъпността. По същия начин стои и въпросът с материално-техническото оборудване, като доставките и обществените поръчки били извършвани без каквато и да е оценка. По този начин се е стигало до неясни критерии, по които са разпределяни технически средства. 

Министърът въвежда и механизми за обучение на служителите на МВР, които работят на терен, защото според него до момента има сериозни пропуски в този пункт. Предвижда се също така служителите да преминават периодични изследвания за лоялност и принадлежност към ценности и принципи, както и за съпричастност към работата и резултатите на ведомството. Всичко това включва и изследване с полиграф. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!