ДАНС модернизира мрежата си за подслушване и следене

Юлиан Христов 27 август 2013 в 16:22 3656 10

ДАНС ще модернизира техниката си за подслушване

Снимка army.mil

ДАНС ще модернизира техниката си за подслушване чрез система за спътникова комуникационна система.

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) започна модернизация мрежата си за проследяване, локализиране и подслушване.

През август в агенцията са открити две обществени поръчки за придобиването на специална техника и обучението на агенти за работа с тази апаратура, както и със сателитни системи за комуникация.

Новата техника, с която ще се сдобият спецагентите, са 2 УКВ радиоприемника, които трябва да могат да сканират радиочестотния диапазон. Техниката трябва да може да работи на основата на т.нар. TDOA-технология, която позволява локализиране и проследяване на мобилни телефони в градска и извънградска среда. Тази технология има предимство пред GPS-проследяването, защото позволява по-прецизно локализиране на мобилен телефон в гъсто населена и презастроена градска среда.

Изискването към техниката, която ДАНС поръчват, е тя да може да записва и анализира аналогови и цифрови сигнали. Отделно от това ДАНС искат да купят и два приемника с работен диапазон в честотите от 10 kHz до 30 MHz, както и комплект антени, за които има изискване да могат да работят при температурна разлика от минус 40 °C до + 65 °C и да са устойчиви на вятър със скорост над 140 км/ч. при допустима влажност на въздуха до 95%.

От ДАНС са готови да заделят близо 20 хил. лв. за антени и отражатели и още близо 53 хил. лв. за апаратура.

Втората обществена поръчка е по Оперативна програма „Административен капацитет“ и е с прогнозна стойност от близо 30 хил. лв. По нея общо 30 служители трябва да се научат да работят с горепосочената апаратура. Те обаче ще трябва да придобият и допълнителни умения по локализирането източниците на прихванатия радиосигнал и да предпазват съхраняваната и предаваната от тях информация от нерегламентиран достъп или хакерска атака.

Част от агентите ще бъдат обучени да работят със сателитна комуникационна система от типа VSAT – мобилни станции, които обменят данни през сателитна връзка. Тази техника се използва най-вече при военни или други специални акции, при които е необходимо бързото и сигурно предаване на информация. Тези системи могат да подават информация към отдалечени обекти като безпилотни летателни апарати например, които съответно могат да бъдат програмирани да извършат разузнавателна дейност като заснемат или подслушват обекти, но също така и да унищожават зададена цел.

Обучението на служителите е част от изграждането на спътникова комуникационна система за „осигуряване на комуникационна връзка за нуждите на държавното управление“. Някои от тях ще трябва да бъдат обучени в това как се изгражда подобна система, а други – в поддръжката ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!