Парламентът създава държавна подслушвателна агенция

Юлиан Христов Последна промяна на 04 юни 2013 в 18:24 2333 7

С промени в Закона за специалните разузнавателни средства ще бъде създадена Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). 

Законопроектът, в който са предвидени промените, е внесен в деловодството на Народното събрание от депутати от Коалиция за България и ДПС. 

С промените службата за подслушвания СДОТО се изважда от МВР и се обособява като отделна структура, която ще бъде контролирана от два органа - постоянна комисия в парламента и Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което беше разформировано от правителството на Бойко Борисов. 

Предназначението на ДАТО е да изпълнява поръчки за използване на СРС от МВР и специалните служби, като разходите ще бъдат изцяло за сметка на заявителите. Агенцията, която ще е на пряко подчинение на Министерски съвет, може да извършва наблюдение, проникване, фотографиране, видео- и звукозапис, филмиране и изготвяне на психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред. Агентите на ДАТО могат да извършват и проследяване, като ще се ползват с привилегията да им бъде оказвано съдействие от държавни органи, организации, юридически лица и граждани. 

Бюрото за контрол на СРС ще се състои от петима души ще осъществява наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на СРС, спазване на принципа на финансова обвързаност, съхраняването и унищожаването на информацията, получената чрез специални разузнавателни средства, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на специални разузнавателни средства.

Бюрото ще има задължението да уведомява хората, които са били подслушвани неправомерно, "освен в случаите когато това би разкрило оперативните способи или техническите средства". 

Контролният орган ще се състои от 5 души, включително председател и заместник-председател, които се избират от Народното събрание за срок 5 години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2013 в 00:22

Знаеш ли, по-добре се интересувай от нещо друго.
400 000 лева струва сапуна и метлите за чистачките, не снабдяването и работата на такава служба.

04.06 2013 в 21:42

Агенция на клатикурците и люпачите на семки.

04.06 2013 в 21:23

Ами избрахте си ги, сърбайте им попарата. Да е някоя нова партия, да коментирате, а ние си ги знаем от 72 години, така че, халал да са ни.

04.06 2013 в 21:02

Бързо действат милиционерите...

04.06 2013 в 19:59

Колкото ДКЕВР като "независим орган" свърши нещо полезно, толкова и това "независимо" ДАТО - само административно бюрократични еквилибристики и словоблудна риторика, как сичко щяло да се оправи тоя път, ако стане така и така...еми практиката е доказала обратното...

04.06 2013 в 19:51

Хайде влязохме в годините на мракобесие....независим орган, по български ще рече, неконтролируем орган.

Вече няма да е свързан с полицията и професионалното и ръководство т.е. непартийна служба ами ще е на пряко подчинение на Министерски Съвет, демек ще с еползва директно от политическото ръководство за репресии.

Отделно сега бюджета по ЗСРС в бюджета на МВР е 400 хиляди лева...новата агенция ще иска сграда, ръководство, софтуер, капиталови разходи и не знам си още какво...няколко милиона разходи увисват на шията на данъкоплатеца.... ДС се завръща....за това чвно беше голямата патърдия около подслушванията, за да могат БСП да унищожат следствието и полицията и да си направят собствена ДС в ДАНС (добавили са две букви).

Нали знаете че ДАНС са 80% кадри на ДС и са верни до гроб на КГБ и ФСБ

04.06 2013 в 18:28

Честито на всички българи !