Парламентът създава държавна подслушвателна агенция

Юлиан Христов 04 юни 2013 в 18:24 3366 7

С промени в Закона за специалните разузнавателни средства ще бъде създадена Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). 

Законопроектът, в който са предвидени промените, е внесен в деловодството на Народното събрание от депутати от Коалиция за България и ДПС. 

С промените службата за подслушвания СДОТО се изважда от МВР и се обособява като отделна структура, която ще бъде контролирана от два органа - постоянна комисия в парламента и Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което беше разформировано от правителството на Бойко Борисов. 

Предназначението на ДАТО е да изпълнява поръчки за използване на СРС от МВР и специалните служби, като разходите ще бъдат изцяло за сметка на заявителите. Агенцията, която ще е на пряко подчинение на Министерски съвет, може да извършва наблюдение, проникване, фотографиране, видео- и звукозапис, филмиране и изготвяне на психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред. Агентите на ДАТО могат да извършват и проследяване, като ще се ползват с привилегията да им бъде оказвано съдействие от държавни органи, организации, юридически лица и граждани. 

Бюрото за контрол на СРС ще се състои от петима души ще осъществява наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на СРС, спазване на принципа на финансова обвързаност, съхраняването и унищожаването на информацията, получената чрез специални разузнавателни средства, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на специални разузнавателни средства.

Бюрото ще има задължението да уведомява хората, които са били подслушвани неправомерно, "освен в случаите когато това би разкрило оперативните способи или техническите средства". 

Контролният орган ще се състои от 5 души, включително председател и заместник-председател, които се избират от Народното събрание за срок 5 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови