Съдът отмени таксите за издаване на лични документи

Юлиан Христов 04 март 2013 в 12:50 15209 3

Лична карта. Снимка: МВР
Лична карта. Снимка: МВР

Върховният административен съд (ВАС) отмени текстове от тарифата, която определя таксите за издаване на български документи - лични карти, паспорти и шофьорски книжки.

Решението е взето на 25 февруари от тричленен състав на ВАС и не е окончателно. Делото е образувано по жалба на Иван Груйкин, председател на УС на Сдружение с нестопанска цел "Гражданска инициатива "Справедливост". 

Жалбата е срещу завишените такси за издаване на български лични документи, като това е станало в нарушение на закона и тарифата не е оповестена предварително за публично обсъждане. 

Тезата на жалбоподателите заема и прокуратурата, според която е допуснато съществено нарушение на Закона за нормативните актове (ЗНА). 

Прокурор Емилия Маскръчка смята, че с непубликуването на тарифата, заинтересуваните от тарифата лица са били лишени от възможността да вземат отношение по въпроси, пряко засягащи интереса им. Прокурор Маскръчка се позовава и на Закона за държавните такси (ЗДТ), според който „простите такси се определят въз основа на необходимите материално-технически разходи по предоставяне на административната услуга“. В доклада на министъра на вътрешните работи обаче е посочено, че предложените цени за издаване на български лични документи се базират на "извършен анализ" и "разработена методика за изчисляването им на базата на анализа необходимите материално-технически и други разходи". "Доказателствата за тази обосновка не са представени и по време на съдебното производство. Поради това следва да се приеме, че административният орган не е установил и доказал фактическите обстоятелства, на които основава предложените изменения на тарифата в оспорената част", твърди прокурорът. 

В мотивите си съдът се съгласява с тази констатация. Там е записано, че МВР, което е съставило тарифата с таксите, е било длъжно да публикува проекта на документа на интернет страницата си заедно с мотивите за промяна на тарифите, като даде най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта.

"По делото не се представиха доказателства за това изискване на Закона за нормативните актове (ЗНА) да е изпълнено от съставителя на подзаконовия нормативен акт, като представените становища по проекта от различните министерства – на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на отбраната, на външните работи, на правосъдието и др., не доказват изпълнението на посочения текст", се казва в решението. 

Решението за отмяна на посочените точки от тарифата, която касае таксите за издаване на лични карти, паспорти и шофьорски книжки, е подписано с особено мнение от съдия Ваня Пунева. Според нея с непубликуването на проекта за тарифа не са нарушени правата на гражданите, които имат право да атакуват таксите и по съдебен ред. Съдия Пунева счита, че нарушението от страна на МВР е несъществено. В същото време тя не е съгласна изцяло, че предстоящите промени в тарифата не са оповестени. Съдийката дава за пример "проект за съобщение за средствата за масово осведомяване", което доказва, че изискването за оповестяване на предстоящо изменението на тарифата е изпълнено.   

С решението на съда таксите трябва да бъдат отменени и те да бъдат върнати на нивото, на което са били преди промените. Това обаче ще стане едва когато съдът се произнесе окончателно по жалбата. Атакуваните текстове касаят таксите за издаване на лична карта в зависимост от срока на валидност - за 10 години - 18 лв.; за 4 години - 13 лв., за безсрочни лични карти - 11 лв. Атакувани са и текстовете за издаване на паспорти, както и на други документи, заместващи паспорта на български граждани, за които се събират такси, съответно: за паспорт на лица от 14 до 58 г. - 40 лв.; за паспорт на лица от 58 до 70 г. - 20 лв.; за служебен открит лист за преминаване на границата - 40 лв.; за временен паспорт за окончателно напускане на страната - 50 лв.; за дипломатически паспорт - 45 лв.; за служебен паспорт - 45 лв. Сред текстовете са и тези, които определя таксите за шофьорска книжка, съответно за лица до 58 г. - 25 лв. и от от 58 до 70 г. - 11 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!