РЗС "решава" конституционната криза

Юлиан Христов 29 ноември 2012 в 18:18 1601 0

Яне Янев и Веселин Марешки.
Яне Янев и Веселин Марешки.

Докато спорът за Конституционния съд се превърна в криза за СДС, за новия коалиционен политически субект - РЗС-Марешки, това е добра възможност. 

В сряда стана ясно, че докато в СДС потъва, новата коалиция се готви да излъчи не една, а две кандидатури за конституционен съдия. Според Веселин Марешки и двете партии имат свои кандидатури, които ще бъдат обсъждани, като очакват от парламента 100-процентова подкрепа за излъчените кандидати, заради високите им професионални качества. 

Това, което остава на заден план (нарочно или не) е едно конституционно дело - № 7 от 2012 година. На 8 октомври 54 народни представители поискаха от съда да обяви т. нар. комисия "Янев" за противоконституционна. Комисия има за цел проучването на случаи за корупция по високите етажи на властта. Работата на КС обаче е блокирана от 13 октомври за неизвестен период от време, докато съставът му не бъде попълнен с овакантеното от Венета Марковска място. Така, без да е ясно има ли законно основание комисията "Янев" да съществува или не, тя ще продължава да работи.

Така на преден план изплуват два притеснителни факта. Единият е свързан с класифицираната информация, до която депутатите от комисията имат достъп. Това нямаше да е толкова притеснително, ако в четвъртък сутринта Яне Янев не беше изпуснал нервите си в ефира на bTV, като заплаши, че ще му "падне пердето" и ще донесе документи. "Ще дръпна шалтера. Да се знае кой кой е", гневно заплаши консерваторът в ефир.

Факт е, че веднъж вече секретни документи бяха огласени - първоначално чрез анонимен имейл, а след това от името на червената депутатка Мая Манолова. В прокурорската преписка с гриф "Секретно", подписана от зам. градския прокурор Божидар Джамбазов, се цитират записи на телефонни разговори на бизнесмени и политици. В тях се споменава името на Румен Овчаров в качеството му на енергиен министър от тройната коалиция, който беше формален повод за създаването на комисията "Янев".  Секретните документи стигнаха безпрепятствено до редакциите на няколко медии, но до проверка кой е отговорен за изтичането им, така и не се стигна. И то, докато същата тази комисия отказва да разгледа сигнал за източени стотици хиляди левове от депутата на ГЕРБ Вяра Петрова. 

Второто притеснително обстоятелство е, че с намерението на новородената коалицията да излъчи свой кандидат за Конституционния съд, се търси лост за влияние, с който временната анкетна комисия да бъде узаконена от "12-те мъдреци". С този ход ще паднат и обвиненията към премиера, че си е поръчал конституционен съдия от СДС, когото депутатите да подкрепят безрезервно.

Сигурно е едно - в парламента, в навечерието на изборите, охотно ще започнат да се подмятат поредната порция компромати под формата на прекратени дела и преписки за корупция, досъдебни производства и СРС-та, докато новосформираният състав на Конституционния съд узакони или не една дублираща комисия, която в момента обезсмисля работата на редовно създадената корупционна комисия в парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!