Плевнелиев: Кандидатурата за КС не трябва да е плод на партийна договорка

Юлиан Христов 26 ноември 2012 в 14:03 1287 0

Росен Плевнелиев. Симка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Симка: БГНЕС

Не считам, че кандидатурата за конституционен съдия трябва да бъде плод на партийни договорки. Много е важно това да бъде плод на различни кандидатури, дебат в парламента и най-добрият – нека да върви напред.

Това коментира пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по повод провала при издигането на кандидат за конституционен съдия на мястото на Венета Марковска. Президентът бламира избора ѝ, след като напусна церемонията по полагането на клетва, след което премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи всяка една кандидатура, издигната от СДС. Посоченият от партията Петър Стоянов обаче отказа да заеме поста, след като стана ясно, че депутатите от СДС няма да го подкрепят.

"Крайно време е днес парламентът отново да излезе напред и да направи своя публичен дебат с различни кандидатури по това коя ще е следващата кандидатура за конституционния съд", каза Плевнелиев днес.

Президентът коментира и намерението на независимия депутат Димитър Чукарски да предложи промени в Закона за Конституционния съд, с които да отпадне текстът, според който държавният глава присъства на полагането на клетва на конституционните съдии. "С моите действия аз застанах плътно зад Конституцията и ще продължавам да го правя за в бъдеще", заяви президентът.

Държавният глава коментира и избора на главен прокурор. „Хората очакват той да е надпартиен и да бъде мъдър и справедлив. Затова ще следя внимателно дебатите. Очаквам концепции, очаквам много зададени въпроси, очаквам техните отговори. След това, разбира се, и аз ще имам своята обосновка”, заяви Плевнелиев. На въпрос дали ще подпише указа за главен прокурор, ако избраният кандидат не му хареса, или ще постъпи както в случая с Венета Марковска, Росен Плевнелиев отговори, че трябва да е честен към българските граждани, а те не очакват от своя президент да влиза в политически игри и зависимости. 

Междувременно днес стана ясно, че ДСБ няма да участват в надпреварата за Конституционния съд, след като премиерът Борисов изрази симпатиите си към Екатерина Михайлова. Излиза, че от ДСБ и от г-жа Екатерина Михайлова лично зависи – дали ще има Конституционен съд в България, коментира днес пред журналисти зам.-председателят на ДСБ Светослав Малинов. "Трябва да уважаваме думите на г-жа Екатерина Михайлова. Тя лично обяви в събота, че няма да бъде кандидат отново. Това, че г-н Борисов сега бие отбой и започва да преоткрива нейните качества, показва в каква смешна и безпомощна позиция е изпаднал българският премиер и как опитът му да прехвърли бремето на отговорността и на срама в двора на десницата не е успял", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!